HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2007.12.11. 17:26 Pascal

Új és erős Magyarországot!

Van ellenzéki program! Megnyugodhatunk végre valahára. Ha például az MSZPt hirtelen elragadná egy idegen civilizáció, akkor is tudjuk: elővesszük a programot, kinyitjuk az első lapon.. és... "olyan országról álmodtunk, ahol mindenki békében és biztonságban élhet".  Lapozgatunk, hasonló tovább. Bár a dokumentum érdemei vitathatatlanok, a szerzők nem erőltették meg magukat sem a napi aktualitások sem a konkrét teendők irányában, mondhatni. De mire kell a program? Új vagy erős Magyarország, ez a választás?

Annak is igaza van persze, aki azt mondja, a program máshol is annyi, hogy az egész országban, de különösen a gazdaság, oktatás, egészségügy és nyugdíjak területén kolbászból lesz a kerítés; 100 oldalon keresztül megfogalmazva, kiragadott adatsorokkal és odavágó bölcs idézetekkel megspékelve. Vagyis a "főbb irányvonalak kijelölése". Miért várnánk el a Fidesztől többet? Nem is szólva arról, hogy egy esetleges 50%os világpiaci energiaáremelkedés milyen gyorsan döntene romba bármilyen konkrét elképzelést. Hibás volt a "hol az ellenzéki program" felvetés kezdettől fogva; nem azért tették fel mert alternatívát akarnak, hanem mert előnypontot akartak szerezni. A kérdés, hogy volt-e, van-e más lehetőség, függ még mindig.

Itt a kocsmában beszélhetünk világosan. A probléma úgy keletkezett, hogy minden évben többet költöttünk mint kellett volna. Az ok a Meggyesi-féle osztogatás,  amiből Feri sem tudott kilépni, és a választások előtti adócsökkentés. Rükvercbe hát. Mégis feltűnő, hogy a "reform" során milyen kevés történt a hibák direkt korrigálására de milyen sok a kérdőjeles strukturális átalakítás. Pedig az igazi ellenállás a sok, szinte semmit sem hozó de rengeteg konfliktust okozó szarságon van, mint az ingatlanadó, a kamatadó, a vizitdíj, a tandíj, stb., valamint az olyan eleve kérdőjeles átrendezések mint nyugdíj- vagy az eü törvény napirenden levő módosításai. A mögöttük húzódó ideológia egyáltalán nem fekete-fehér, amíg a gázártámogatásban, az áfában, a közbérek és nyugdíjak visszafogásában a szakma véleménye egyértelmű, ezekben a kérdésekben ugyanazoknak a szakértőknek a véleménye politikától függetlenül is megoszlik. Így egyrészt csökken a támogatás a lényegtelen de véres csaták alatt, másrészt az igazi változást hozó súlyos kérdések elől kifogy a levegő, csak a kín rakódik egymásra. Ott javítsuk meg ahol elrontották. Be kellene fagyasztani a közalkalmazotti béreket, a nyugdíjakat. Ez számítana. Pár szárnyvonal bezárása ehhez képest elhanyagolható. Tételes és pontos elszámolást az egészségpénztárba. Hiba volt az áfakulcsot levinni 25%ről 20%ra, hiszen a központi költségvetés legnagyobb részét az áfa adja. Vizitdíj kamatadó kutyafüle ehhez képest, ne is fárasszuk most egymást ilyesmivel.  Korrigálása megalapoza olyan növekedést segítő változtatásokat is, mint a szolidaritási adó eltörlése vagy a járulékcsökkentés. Csakhogy. Ha Ferenc áll elő vele egyedül, neki szívás. Ha Viktor, hasonlóan.

Lényegtelen a program betűje addig, amíg öngyilkos akció. Nem érdemes az ellenzéken sem számonkérni, hogy miért nem áll elő a kellemetlen részletekkel. Konszenzus nélkül kár is volt belefogni. Hiába tudja és érti mindenki, - szívük mélyén a jobbosok is - hogy szükség van rá. Ezért születnek felemás eredmények, áll a "reform" félúton, az MSZP történelmi béka-mélyponton, az SZDSZ meg sehol sem. Egész más lenne, ha a két meghatározó párt első embere együtt állna ki és mondaná, hogy vissza kell tenni az áfát 25%ra és el kell venni a 13. havi nyugdíjat. Egy ütős program kell, nem kettő magasszintű. Igen lehet másképp csinálni, és a közös program az igazi alternatíva.

Fletónak értenie kellene, hogy az ő személye a konszenzus akadálya, ahogy Chamberlainé volt 1940 májusában. A korrektség kedvéért persze meg kell említeni, hogy Viktornak is türelemmel kellene lennie a következő választásokig, ahogy Atlee tette 40-től egészen 45-ig.  Jöjjön valaki, aki korábban, az osztogatós évek alatt, vállalva a politikai elszigetelést, következetesen kitartott a konzervatív államháztartás mellett, nem vett részt tevőleg az elkúrásban, nem adakozott, de nem is ígért. Jelölje a kormányzó párt, ő pedig kérje fel a minisztereit, eggyel többet az MSZPből mint a Fideszből. Kétpárti támogatással végig is tudná vinni, a lehető legkevesebb kényelmetlenséget okozva mindenkinek; nagyobb hitellel és így több eséllyel, mint bármelyik a két főbohóc közül. 2010ben pedig új választás, tiszta lap. Egy nálunk fejlettebb politikai kultúrával rendelkező országban, egy másik világegyetemben talán így is lenne.

16 komment

Címkék: mszp fidesz program reform alternatíva


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr30260592

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2007.12.12. 11:53:50

Annak lenne valami hátulütője, ha az élelmiszer áfáját levinnénk 15%-ra (érdekes, hogy egy csomó kaja olcsóbb Németországban), a többi dologra meg akár 30%-osra emelni (fokozatosan, első lépésben csak 25-re)?
Mondjuk, nyilván csak annyira érdemes emelni, hogy ne érje meg a szomszédos országokba átjárni LCD TV-ért.

dekoninckx (törölt) 2007.12.12. 15:06:23

Nem tudom. De azt igen, hogy Tajvanon sincs áfa és mégis megvannak. Japánban 5%.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.12. 15:30:20

Ez gyenge fiskális szemlélet. Nem az ÁFA-emelés vagy a nyugdíjcsökkentés a megoldás. Becsületes vezetés kéne. Akkor az autópálya nem kerülne sokkal többe, mint Nyugaton, nem fizetnének mindenféle "tanulmányokra" hatmilliót, és nem osztogtanának egymásnak.

A fekete lyuk a zsákon sokkal nagyobb, mint ezt sokan hiszik. Azt kéne befoltozni, az nem kerülne a népnek semmibe.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2007.12.12. 15:45:21

"fekete lyuk a zsákon sokkal nagyobb, mint ezt sokan hiszik."

Erre jó lenne valamiféle becslés, nem volt rossz Terembura kezdeményezése, hogy utána kéne ezekenek járni. Szerintem egy külön honlapot, de legalább egy külön blogot megérne a dolog...
Akkor könnyebb lenne számokról beszélni.

Meg talán tényleg egész komoly nyomást lehetne az "elitre" fejteni egy ilyen civil kezdeményezés által.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.12.12. 16:38:06

Persze Molnárgörény, gondolom a napi bevásárlas kapcsán is kiröhögöd az asszonyt a gyenge fiskális szemléletével együtt. Ha nem akarod ne vedd figyelembe, végülis miért lenne már baj ha a szlovákok egy-két év múlva leelőznek minket szégyenszemre. Mi szabad szittyák leszarjuk az EU ajánlásait, faszamagyarok megoldjuk, nemdebár? A pénzkérdés, a fő gazdasági mutatók kb. annyira elkerülhetetőek mint a nehézségi erő.

A vezetői kvalitásokkal, a korrupcióval kapcsolatban igazad van, ezért is kell lecserélődnie a jelenlegi vezetésnek - egyidőben azok sem jussanak automatikusan oda akik a másik oldalon ugyanezt képviselték.

Erővel nem fog menni ez már bebizonyosodott, talán megállapodással inkább.

A fenti csak arról szól, hogy azokat kellene kijavítani elsősorban amit elrontottunk, ott kellene kezdeni; valamint Feri reformjának nem a Fidesz program az alternatívája - azont túl, hogy egy program csupán a "főbb irányvonalak kijelölése", ellenzékből mennyit lehet megvalósítani - hanem a közös program.

dekonick (örülök, hogy bár politika mégis benéztél): persze ha annyi lesz egy főre a GDPnk mint Japáné, vagy olyan kevés szolgáltatást (eü, nyugdíj, stb.) kapsz mint Tajvanon akkor persze lehet az adó is kisebb; európában inkább a gondoskodó állam és az áfa.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.12.12. 16:51:32

A fekete lyuk külön megér egy pár gondolatot. Beletartozik az ellopott elkorrumpált pénz de a felelőtlen gazdálkodással szétfecsérelt is.

Az utóbbi lényegesen több mint az előbbi. Gondoljatok arra, hogy az egészségpénztár tavaly többszázmilliárdos hiánnyal zárt (ezt a központi költségvetés pótolja ki), idén viszont várhatóan pozitív lesz az egyenlege. Pedig annyi történt, hogy jobban odafigyelnek ki fizet ki nem, és megfogtak néhány kontrollálatlan tételt - ezekből a gyógyszertámogatás volt a legnagyobb. És lenne még ott elég ilyen. Ha annak az évi tíz-húsz ezer milliárdot csak 10-15%-al hatékonyabban tudjuk elkölteni máris beljebb vagyunk mint Feri összes új adójával.

Korrupcióval kilopott pénzt nagyon nehéz megbecsülni. Bár hihetetlenül káros, arányában mégis sokkal kisebb. A történelmünk egyik legsötétebb foltja, a "spontán privatizáció" annak idején az állami vagyon 2-3% át érintette, és ennél is jóval kevesebb volt az az érték, ami ténylegesen eltűnt. A korrupció nyilván azóta is működik, de messze nem ekkora arányban. Legfőbb kára nem is az ellopott pénz, hanem a másodlagos hatása: a belőle következő hibás döntések.

Fogjuk meg a felelőtlen gazdálkodást elsősorban. Transzparencia és egyéni felelősség.

dekoninckx (törölt) 2007.12.13. 09:25:47

Bocs, itt Bokros Lajos "Burundiban sincs egyetem, mégis megvannak" szólását plagizáltam, keserűen.
Persze, teljesen más az adó és gazdaságstruktúra. Talán ez egyik legfontosabb, hogy a japán és tajvani cégek haza(f)iak, és otthon adóznak, bár a termékeiket világszerte értékesítik. Nálunk... a privatizálásnál ez nem szempont, úgy tűnik. A volt állami cégek új, külföldi tulajdonosai persze hazai munkaerőt foglalkoztatnak (amíg el nem húznak máshová), de ezzel nagyjából vége is a "jótéteményeik" listájának. A termékek nagy része exportra megy, azért meg nem is ide csorog az ÁFA, társasági adó alól meg (félig-meddig számomra is érthető okokból) fel vannak mentve. Vagy valami fotnos dolog felett elsiklottam?
Mailben írd már meg, hogy mit értettél azon, hogy "örülök, hogy bár politika mégis benéztél" - még nemigen beszélettünk eddig :)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.12.13. 11:13:52

A tegnapi elsődre - elsőzés utáni elsődre - reflektáltam csak :-).

Bokros ezt mondta volna? Mindig is azt állítottam, hogy pénzügyileg kiváló lépéseket tett - ami a szakmája - és abba bukott bele, hogy egy-az-egyben kívánta átültetni az egészségügyre, oktatásra (amihez kevésbé ért). Hát az idézett bemondás legalábbis "nem cáfolja".

Van abban valami, hogy a multik nem tesznek annyit a közösbe mint egy hazai cég... de még így sem elhanyagolható amennyit járulékba, szja-ban, GDP részesedésben hoznak pozitívan, sőt.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.13. 16:14:16

Az a bizonyos fekete lyuk nap mint nap kivillan. Az autópálya a nagy disznóság, ahogy Terembura megírta - de van számtalan kicsi is, ilyen-olyan hatmilliós habók tanulmányok, a minap is láttam egy ilyet, meg korábban is - úgy látszik, a haverokat hatmilliós dózisokkal fizetik. Én a mentőknél nagyon sok beszerzési simlibe beleláttam - nem olyan mélyen, hogy meg tudjam mondani, ki mennyit lopott, hanem csak annyira, hogy biztosan kimondhassam: egyértelmű, hogy loptak, másképpen nem lehet, mert szart vettek drágán, és egyesek gazdagodtak ütemesen.

A "fekete lyuk", ha minden tisztességtelen, ostoba, irracionális döntést egybetennének, az államháztartás fele is lehet, de a harmadában személy szerint biztos vagyok. Az pedig óriási pénz. Továbbá teljesen erkölcstelen, tehát ezzel kell kezdeni, nem megint a sarcolással. Semmi más nem hiteles, mert már túl sok kormány nyöszörögte, hogy "még egy-két nehéz év".

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.12.14. 09:07:29

Görény - most talán először - egyetértünk. Bár a fele-harmada becslésed mindenképp hatalmas túlzás, és az sem látszik, hogy a központi költségvetés, a járulékpénztárak, és az önkormányzatok éves bevételei fele-harmadáról beszélsz vagy a teljes állami vagyon fele-harmadáról. Gondolj arra, hogy a "spontán privatizáció" nevű szabad rablás az akkori állami vagyon icipici töredékét érintette csak.

A pártkasszák feltöltése nagyon komoly probléma. Ami gusztustalan dolog kiderült az elmúlt tizenhat évben mind ezzel kapcsolatos. Kilépni nehéz ebből, mert a zsebekbe is csurran bizonyára.

Hatékonytalanság mindenhol létezik - még egy olyan közel ideális helyzetben is mint a brit usa versenypiac - aki dolgozott usa multinál látja mekkora birkaságokat bírnak ők is művelni - de eltűntetni nem fogjuk tudni de legyen itt csak annyi mint ott.

Azzal viszon maximálisan egyet lehet érteni, hogy adóemelés és kórház, szárnyvonal bezárás helyett azzal is kellene foglalkozni, hogy a beszedett pénzek hova és milyen hatékonysággal költődnek el. A befizetéseink aránya Németország és Svédország között helyezkedik el (mármint az össz. produktumunk mekkora részét koordinálja az állam) ehhez képest mit kapunk - erről szó sincs Ferireformban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.14. 15:03:14

Pascal: még hatalmas túlzás is lehet, de sajnos tartok attól, hogy nem az. 10%-ot biztosan jócskán meghalad a lopási arány. Lopás alatt értve mindenféle lenyúló simlit.

Az utolsó bekezdésed a közös nevező. Van ennek egy praktikus iránya is, én már posztoltam valamikor nagyon régen: a büntetőjog radikális átalakítása. Nem, nem a felakasztás: hanem a kárt okozó bűncselekmények tettesének leülendője a megtérüléstől függjön. A római jog azt mondá: a tolvaj mindig késedelmes adós. Ezt kéne ma is. Pityi Palkó (Kunos? Princz? stb.) sikkaszt 2-3 milliárdot. Ha visszateszi, 10% kamattal: mehet a francba. Ha nem: leülheti ezer forintos napi tétellel.

Másképpen szólva: ne érje meg! A gazember ne élvezhesse a hasznot - mindjárt nem lesz olyan jó biznisz lopni.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2007.12.14. 15:52:31

Túlzás, provokatív megközelítés nyilván, de az alapelv: transzparencia és egyéni felelősség, egyet lehet vele érteni nagyon is.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2007.12.14. 23:32:13

Röhögni fogsz, én sajá gyakorlatomban ezt megcsináltam. Épült is sokkal több út, mint eredetileg tervezve volt - én meg most alig bírom kifizetni a lakáshitelemet. De hát én egy élhetetlen fasz vagyok.

Corry 2007.12.15. 13:15:57

Ebben az új és erős Magyarország témakörben sajnos nagyon pesszimista vagyok. Túl sok minden nem teljesül ahhoz, hogy ez megvalósuljon.
Itt van pölö a zógenannte politikai "elit", akik mint ahogy elnézem (nem követem napi szinten a politikát, mert szerintem nem érdemes) theát ahoyg elnézem, ezeknek a legkevésbé az a fontos, hogy az ország menjen előre, sokkal inkább a vesszen a szomszéd tehene játszik.
Nem értek egyet azokkal, akik csak fiskális, vagy csak morális oldalrók közelítik meg a problémát, mert mindkét oldalról kéne, hiszen mindkét téren süllyedünk.

Akármennyire is hihetetlen, az elqrtuk.hu projektet nem csak GyF jegyzi szerintem, hanem OV is.
Mert a legjobban elqrt dolog szerintem ebben az országban a politikusok és ennek megfelelően a nép szembenállása.
Szerintem megérne egy posztot az, hogy ha valaki végiggondolná azt, hogy mi is lenne ha ez a szembenállás megszűnne...

Tehát az új, erős Magyarországhoz sok minden kellene:

Szembenállás megszüntetése, véleménykülönbség persze van emberek között, de az nonoszensz, hogy valami csak azért rossz, mert a másik oldal mondja.
Akkora államháztartás és államigazgatás fenntartása, amekkorát jelenleg az ország elbír. Egy példa: azt nagyon nem értem, hogy a Budapest Havanna lakótelep 3-as számú panelháza miért nem működtet önkormányzatot, hiszen van olyan hely az országban aholl enyyi embernek együtt már külön önkormányzat dukál.
Példaképek bemutatása, (ez ugye ma a szembenállás miatt nem megy, K. elnökünk is élen jár néha a példaképnek számító emberek erkölcsi devalválásában)
A jelentős támogatottságú politikai erőnek (meg a másiknak is) tudtára kell adnia a legnagyobb szavazóbázisnak, hogy az "Erős Magyarország" nem jelenti az elmúlt rendszer uralkodó osztályai részére a status quo visszaállítását.
Fiskális oldalon:
Paradox módon az elqrtuk.hu témakör segít a dolgok elérésében. Ennek az oka az, hogy _most_mér_tényleg rendet kell tenni, nincs mese! Jól-rosszul de elkezdték, és ezt majdan a következő kormánynak folytatnia kell, mert visszacsinálni kevésbé lehet.
Persze az a nagy kérdés, hogy miután rendet tettünk nem lesz véletlenül nagyobb rendetlenség mint régen. Mert akkor nem lenne értelme az egésznek.

Refuse/Resist! 2007.12.18. 12:38:41

Ja, mondjuk odafigyeléssel tényleg sokat lehetne spórolni. A lopások mellett a hülyekiadások is irtó nagy probléma.
Pl. a Mikrofos termékek vásárlása. Ezzel 10-20 milliárdot lehetne spórolni, amellett, hogy a open-source termékek ma már majdnem minden szempontból jobbak is, mint az MS cuccai.
Pláne 1-2 milliárd befektetése után jobb lehetne, amit hazai programozóinknak lehetne adni, és asszem nem kell magyaráznom, hogy mennyivel jobb ez a magyar gazdaságnak, mint ha Gates kezébe megy a pénz.

Erről már rég akartam írni, Pizza nagyjából azt írta, ami a véleményem:
grundaktiv.hu/2007/12/16/a-nagy-biznisz

dekoninckx (törölt) 2007.12.18. 18:21:51

Ha nem is sokkal jobbak (nekem ugyan nagyon bevált), de arra a célra tökéletesen megfelelnek, amire és akiknek az állam adná. A multik meg vegyék meg az MS Office-t - hiszen ott is emberek dolgoznak, kell nekik a munka.
Vérszegény Éjszakai Dúvad is írt erről: hangorienidiocc.blog.hu/2007/12/15/hulye_vagy_fiam_egyes_leulhetsz és meglepő, de tegnap én is a w-féle hülye-képzőt használtam ezzel kapcsolatban :D
süti beállítások módosítása