HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2007.12.18. 12:00 VIII. Nagyapó

8-10 százalékos TB-csökkentést javasol a Versenyképességi Kerekasztal

 

Természetesen más bevételek - így főként az ÁFA - növelése, a nyugdíj megadóztatása és az adóbázis szélesítése mellett.

Mégis, az egész javaslatcsomag szemléletében kísértetiesen emlékeztet arra, amiről a Fidesz beszél (illetve amiről sokatmondóan hallgat).

Pedig a Magyarország Holnap vitafórumok nehezen vádolhatóak Fideszes elfogultsággal vagy azzal, hogy kampányjavaslatokat akarnak tenni...

Tanulság: még egy kampányban sem feltétlenül egetverő marhaság minden, ami elsőre meredeken hangzik. Csak oda kell figyelni arra is, vajon mit hallgathathatnak el... Tessék olvasni, gondolkodni, értékelni - és ne mindig csak az első benyomásra hallgatni.

7 komment

Címkék: fidesz hír populizmus zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr46268026

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

volkov 2007.12.18. 12:40:03

a nyugdij megadoztatasa eleg rosszul hangzik igy elsore. arra vonatkozoan viszont erdekelnenek adatok, hogy milyen aranyban vannak kisnyugdijasok a nyugdijasok kozt, illetve, hogy
a tamogatasok teren van-e ma a nyugdijak nagysaga szerint kulonbsegtetel.

VIII. Nagyapó 2007.12.18. 17:55:51

Adóztatás, korhatár-kitolás, a 13. havi nyugdíj elvétele... Mindegy, de a nyugdíjasoktól látványosan retteg a kormány, egyértelműen az az egyetlen nagyobb terület, ahol elmaradt a pénzbehajtás (illetve csak az új nyugdíjba vonulókat sújtja).

Jövőre 12,3%-kal emelkednek a nyugdíjkiadások, a költségvetésnek mind nagyobb része megy erre:

nol.hu/cikk/465922/
index.hu/gazdasag/magyar/budzs071217/

A kormány pedig eközben még extra emelésekre ragadtatja magát:

index.hu/gazdasag/magyar/nyugdj071027/

Corry 2007.12.21. 21:09:14

Sajnos a nyugdíj is, mint a legtöbb közös dolgunk az országban eddig még lényegében érintetlen maradt, illetve a rendszerváltásnál találtak fel olyan szuper dolgokat mint előnyugdíj meg a hasonlók.
Az egyetlen épeszű dolog a nyugdíjpénztárak voltak, de azt meg nem lehet csinálni, mert felbontja a "generációk közötti szerződést". Kérdem én, hogy az nem bontja fel ugyanezt a magasröptű eszmét, ha valaki 45 évesen meg nyugdíjba, illetve ha ezt tömegesen teszik? Mert szerintem igen. Tény az, olvastam valahol, hogy a lakosság kilencven egynéhány százaléka idő előtt megy nyugdíjba. Ez eddig nem tűnt fel senkinek? Én elfogadom azt a magasröptű eszmét, hogy apám és anyám számára az én keresetemből pontosabban a járulékokból lesz a nyugdíj, pont úgy mint a fiaim és lányom keresetéből meg az enyém, csakhogy könyörgöm, apám helyett ne én etessem a korombeli (nálam pár évvel idősebb) naplopót, továbbá ahogy itt mennek a dolgok, úgy láto, hogy a gyerekeim generációi helyett is majd nekem kell dolgoznom. Bár tévednék, most nagyon rám férne :-)

VIII. Nagyapó 2007.12.22. 01:16:08

Hát ami a nyugdíjpénztárakat illeti, arról is egész szép vita volt a portfolio.hu-n.

A probléma, hogy az elején valahogy azokat sem sikerült olyan jól megversenyeztetni, a hatékonysági mutatóik - amennyire én tudom - mindmáig elég rosszak, a hozamuk a kezelési költségek levonása után nemegyszer alulmúlja az államkötvényekét, amibe az államnak az átlépések kerülnek (mivel a kieső járulékokat pótolni kell, ami adósságnövelő tényező).

Ami jól hangzott a témában, az az államkötvény-hozamot megadó egyéni számlás állami nyugdíjrendszer. Illetve hogy eközt és a magánpénztár közt lehetne választani. Akkor csak úgy lehetnének sikeresek a pénztárak, ha tényleg felül tudják teljesíteni az államkötvény-hozamot.

Corry 2007.12.22. 10:46:04

Magáról a jelenségről hallottam én is, a részleteknek, okoknak nem jártam utána.
Az viszont erősen valószínű, hogy még a magán nyugdíjpénztár ebben a formájában is jobb, mint az állami. Nemsokára nyugdíjba megy avagy csak menne az a korosztály aki a fizetésének jó részét zsebbe kapta, magyarán nincs nyugdíjjogosultsága. Be fogják vezetni a szolidaritási nyugdíj, vagy a méltányossági nyugdíj fogalmát és azt is mi fogjuk fizetni, mert ennél mi sem természetesebb.

VIII. Nagyapó 2007.12.22. 15:15:49

Csakhogy ez a - szociális jellegű - probléma akkor is létezne, ha magánpénztár lenne.

Az állam pedig az eltékozolt tartalékok miatt így is, úgy is fizet - ha most lépnek át emberek a magánnyugdíjpénztárba, akkor a kieső bevételek pótlása miatt az államadósság nő, így a jövőben a kamatok formájában jelentkezik majd a többletfizetési kötelezettség. Ami könyen lehet, hog több lesz a pénztárba átlépők nyugdíjánál is.

Illetve... Így legalább ma megjelenik a hiányban a kiesés (ahogy korrekciós lehetőség megszűnik), és mivel vannak maastrichti kritériumok, talán a hiány megugrása miatt többet fogunk spórolni még idejében.
süti beállítások módosítása