HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.02.29. 08:00 bugris

Ötperc gazdpol: naptárreform

Szökőnapi(?) sörünk mellé közgázprof törzsvendégünk elemez:
Tudom, hogy igazából nem a mai a szökőnap, én sem a piacon vettem a doktorátusomat, de február 24-e akkor is van minden évben.

Szóval, mit is érdemes tudni a mai (szökő)napról? Szigorúan fiskális szempontból elég annyi, hogy az emberek ma is dolgoznak és vásárolnak. Ez pedig magasabb GDP-t, több fogyasztást és így több adót jelent. Nagyjából 0,3-%-al. Nem kevés ez, kedves barátaim. 3 ilyen nap egy évben már egy egész százaléknyi javulást eredményezne a gazdaságnak.

Tudják ám ezt ők is. Mit gondoltok, mivel foglakoznak most valójában a minisztériumban? A sok látványos, reformnak titulált pótcselekvés és figyelemelterelés mellett már dolgoznak egy csendes naptárreformon.
Egy-egy plusz munkanapocska itt meg ott, és máris szebben mutatnak azok a számok, meg aztán több jut majd lopni is.

Nevessetek csak, aztán nézzetek a naptárra. Jövőre még csak egy vasárnapi március 15, de 2010-ben már hétvégi május 1, október 23, Karácsony, és aztán meg már nem lesz megállás.
Fel sem tűnik majd, amikor először lesz 31 napos az április meg az október!
Köszönjük, professzor úr, több tandíjból több fröccsöt kívánunk!


A kép, és még továbbiak a kartyanaptarak.hu-n.

8 komment

Címkék: naptár gazdaság ünnep reform


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr13358782

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.02.29. 09:34:40

persze a KSH pont ezért "naptárhatásoktól megtisztított" adatot közöl, mert két egymást követő év azonos negyedévében szinte sosincs ugyanannyi munkanap.
viszont a világnaptár...

A prof 2008.02.29. 09:42:32

Te csak ne bízz annyira a KSH-ban. Benne vannak a buliban, ezt mindenki láthatta már... A "naptárhatásoktól megtisztítás" semmi másról nem szól, mint hogyan lehet észrevétlenül lenyúlni a plusznapok adóbevételeit.

is 2008.02.29. 10:51:05

A prof: És azt hallottad-e, hogy a Köztársaság tér alatt most már tényleg megépítették azokat a kazamatákat, ahol magyar hazafiak ezreit kínozzák? remélem Te sem hiszed el, hogy ott a négyes metrot építik. nem, dehogy. a lukon keresztül viszik le a kínzóberendezéseket. éjszakánként még a halálsikolyokat is lehet hallani, ha jól fülelsz!

A Fővám téri állomással sem az a baj, hogy betör a víz, ezt se hidd el. Valójában a jugoszláv kémekkel a Duna fenekén búvárharangban folytak volna találkozók az ország kiárusításáról, csak a Hídépítőnél valakinek eljárt a szája, és alig sikerült megakadályozni, hogy bekerüljön a sajtóba a leleplezés. Szerencsére van egy Rajk Lászó, akire az egészet rákenik, már folyik a koncepciós per előkészítése, csak egy jó tanú kell még.

esetleg valami konkrétum? az Eurostat mit szól ehhez? és akkor a plusznapok eltüntetése miatt jön ki ilyen alacsony GDP növekedés, mert azokkal a napokkal akár 1%-kal is több lenne? tehát akkor tavaly 2,3% volt, csak direkte alacsonyabbat hoznak ki, hogy még népszerűtlenebbek lehessenek?

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.29. 11:40:37

" csak direkte alacsonyabbat hoznak ki, hogy még népszerűtlenebbek lehessenek?"
Sose tudni, huncfut ez a kurmány. Inkább most legyenek népszerűtlenek, 4 évig még bunker busterrel se lehet őket kirobbantani. Ezt híjják demokráciának, vagy mifene.
Amúgy nem annyira hülye ez a pityókás professzor, egyszer már el is lett ez játszva:
www.mno.hu/portal/287362

is 2008.02.29. 14:47:59

elolvastam a linket, tényleg felháborító, hogy valamit akkor vezetnek be, amikor nekik jó eredményt hoz, de ezen kívül pont azt mondja, hogy a nemzetközi ajánlások, és az (akkor Járai vezette) MNB is ezt tanácsolta, és megfogadták. Mellár se mondta, hogy valami rosszat csináltak, csak az időzítést kritizálta.

a 4 év már csak 2. egyébként szerintem helyes, hogy legalább 4 évig nincs kampány (normális országban, nem Mo-n), és addig nincs választási költségvetés. tudom, hogy nem lehet, de én inkább 6 évre nyújtanám. akárki nyer 2010-ben, én azt a kormányt is 4 évig várom, hogy hatalmon lesz, pedig a szavazásra jogosultak szavazatainak max. 40%-át fogják megkapni, tehát ilyen alapon helyből kisebbségből indulnak.

"sose tudni": ha jól értem, nem érvnek szántad, azért nem reagálok.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.29. 15:26:12

IS, szerintem kicsit túlreagáltad ezt a posztot :)
De ha már belementünk (habár ez megérne egy külön posztot, félig meg is írtam már):
Azt meg komolyan gondolod, hogy jó, ha kirobbanthatatlan a kormány?
Nem a népszerűtlenségre gondolok, hanem arra, hogy ha tényleg nagyon szarok. Objektíven.

is 2008.03.01. 08:39:05

objektíven: nem én mondom, hanem már előtem ezerszer leírták: a politikus csak választási ciklusokig gondolkodik. ha permanens választási hangulat lehet, akkor SOHA, SEMMILYEN átalakítást nem fog elkezdeni, mert minden átalakítás szükségszerűen átmeneti teljesítmény/hatékonyságcsökkenéssel jár, a sajtó meg az emberek viszont ezt nem értik meg, tehát a népszerűség esik. pl. az egészségügyi reformmal kapcsolatos legnagyobb probléma, hogy nem magyarázták el rendesen az embereknek. ehhez képest már két év elment, ha még előtte egy évig magyarázták volna, akkor már háromnál tartanánk, és még hol a vége. a kormányzati negyed korrupciós oldalát nem ismerem, tisztán közgazdaságilag megéri, ehhez nem kell diploma, hogy belássuk, viszont a fővárosi rendezési terv átalakítása, meg a tömegközlekedés áttervezése annyi idő, hogy nem fér bele ebbe a négyéves ciklusba. lefújták, marad a régi, rossz, költséges minisztériumi épülettömeg.

ha valamit csinálni akarsz, akkor idő:
- az előkészítése
- a bevezetése
- a bejáratása
- az eredmények megjövése
erre négy év szinte biztosan nem elég, nem Mo-n, hanem sehol. csak máshol a T. pártok nem abból próbálnak megélni, hogy bármi áron, és MINDEN témában gáncsolni kell a T. kormányt, ezrt csinálnak mégis dolgokat.

VIII. Nagyapó 2008.03.01. 13:16:19

IS

Nem vagyok a kirobbanthatóság híve, de mit szólsz a ciklusokon átívelő reformok gondolatához?

Ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy egy pártnak kétszer kell egymás után választást nyernie - de az lehetne reális, hogy az egyik ciklus alatt elindul a párbeszéd valamiről, készül egy halom szakértői anyag, elvitatkozgatnak a hogyanról, meglépnek pár kisebb lépést (ez még nem hiszem, hogy jelentős népszerűségi áldozattal járna, sőt!) - aztán a következő kormány a ciklusa elején, amikor még van idő a kifutásra, ezen anyagok nyomán elindul valamerre.

Nem hiszem, hogy ez kivitelezhetetlen volna - hogy az egészségügynél és a pártoknál maradjunk, pl. a Mikoláék által - ciklus végén! - elkezdett információgyűjtésre és átalakításokra is lehetett volna építkezni anno, távolról sem biztos, hogy egy tollvonással át kellett volna húzni az egészet.

(Mellesleg hogy a többiztosítós rendszerrel sztem nem csak annyi a gond, hogy nem magyarázták el, de az is, hogy túl sok pénz múlik benne állam és magáncégek alkuján és túl nehéz a nehezen összehasonlítható szolgáltatásokkal valódi versenyt teremteni az egyszer már leosztott ügyfelekért, illetve hogy fene tudja, mennyire sikerül megnehezíteni a drága ügyfelek kiszapulását - erről amúgy már posztoltunk ketten is, de írhatnál sajátot is, ha nagyon más az elképzelésed:

torzskocsma.blog.hu/2007/12/13/egeszseg_1
torzskocsma.blog.hu/2007/12/17/celzott_verseny_az_egeszsegugyben )
süti beállítások módosítása