HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.10. 06:30 Tory

A nagy magyar összeesküvés

Itt az ideje leleplezni a világtörténelem eddig legjobban titkolt összeesküvését. Kik állnak a háttérben? A legfondorlatosabb összeesküvők: a magyar közpolitikai elit tagjai.

Az összeesküvés kezdete több évre nyúlik vissza. A kiváló magyar közpolitikusok azonnal felismerték, hogy Alan Greenspan erőteljes kamatvágásai milyen veszélyeket rejtenek magukban: Előre látták az amerikai ingatlanpiaci buborék kialakulását és mindazt a tőke- és pénzpiaci kalamajkát, amit közönséges halandók számára csak mostanra vállt nyilvánvalóvá.

Előre látni a jövőt egy dolog. De a magyar közpolitikai elit cselekedett is - és egy egyedülálló tervet dolgozott ki az ország védelmében.

Csalhatatlan logikával felismerték, hogy a hitelpicai buborék irreális eszközértékeléshez és későbbi összeomláshoz vezet. A kérdés csak az volt, hogyan lehet mindezt elkerülni?

A dilemma nem triviális. Az amit kevésbé szofisztikált közpolitikusok "felelősségteljes gazdaságpolitikának" hívnak teljesen alkalmatlan egy kis nyitott gazdaságban az ingatlan- és hitelpiaci buborék elleni küzdelemre. A fegyelmezett költségvetési politika például a gazdasági kereslet lehűtése helyett még nagyobb tőkebeáramlást  indukál - és ez még erősebb áremelkedést, még nagyobb buborékot okoz.

Nem, meg kellett győzni a világot arról, hogy a magyar közpolitika nem méltó a bizalomra. És itt kezdődött el a nagy magyar összeesküvés.

A magyar közpolitikai szereplők, nem kis személyes reputációs kockázatot vállalva, szisztematikusan elkezdték hinteni a kétség kicsiny magvait. Szándékosan durva pártpolitikai küzdelemnek álcázták a nyilvános szakmai vitákat. A politikusok rövidlátó és populista programokat hirdettek - és a tökéletes álcázás kedvéért ezeket meg is valósították. Kazinczy nyomdokain a nyelv fegyverét és bevetették (ld. böszmeség) a minél tökéletesebb illúzió kedvéért. Az összeesküvés csúcspontján gondosan koreografált embertelen brutalitást sugalló utcai jelenetek sorát mutattak be.

Egyszóval a külvilág részére sikerült egy alkalmatlan, rövidlátú elit és politikai vezetés képét kelteni. Ügyesen sikerült kijátszani a nemzetközi pénzvilág éberségét és elérni, hogy a külföldi befektetők elforduljanak az országtól.

És az összeesküvés sikerült: Nem volt spekulatív tőkebáramlás, nem alakult ki magyar ingatlanpiaci buborék. Egyedülálló teljesítmény. Abszurd.

3 komment

Címkék: abszurd


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr46369153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vattafák 2008.03.11. 08:59:10

inkább a buborék!
(TORY?)

Tory 2008.03.11. 11:52:05

Gondolatkísérlet spin-re - irónával. Nem biztos, hogy átjött:)

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.11. 15:40:23

pedig nagyon adja magát :)
nekem tetszett
süti beállítások módosítása