HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.18. 16:25 refuse/resist!

Demokráciáról gyermekeknek, naiv felnőtteknek

Mavo mester írt egy figyelemre méltó hasonlatot a kormányzásról, ellenzékről.
Miután megnéztük a posztját, kicsit jobban kibonthatjuk e kép részleteit.
Ki utazik a buszon?
Szerintem egy kiránduló gyerekcsoport, néhány kísérővel. A kisiskolások az alapján szavaznak, hogy milyen jó dumákat mond a vezető a mikrofonba, és hogy a mekinél áll-e meg pihenni, vagy a halászcsárdánál.
A felnőttek úgy döntenek, hogy ínnye, ácsi, a hétszázát, majdnem nekimentünk annak a fának!
És mellesleg ők azok, akik értékelik a halászcsárda egészségesebb ételeit, a finom vörösbort. De nem ennek kéne elsődleges prioritást adni, azt hiszem.
A fidesz tömény hülyesége a gyerekeknek szól. Ez nyilvánvaló. Kőkemény igazmondást politikuson számonkérni a jelenlegi demokrácia rendszerében nincs értelme.
Most a szlogeneké, az érzelmeké és a legyártott imázsoké a pálya.
És ebbe ugyanúgy beletartozik a szakértelem-típusú mantrázás is, kedves barátaim!
Azt hiszem, az okos választó empirikusan áll hozzá, megnézi ki mit alkotott kormányon.
Ez az igazi mércéje egy politikusnak.
Ha meg programokat, szlogeneket tanulmányoz, akkor olvas a sorok között, ha van egy csöppnyi esze.

És akkor itt jön menetrend szerint az érv, hogy a Fletó olyan jól megmondja az igazságot, nem hülyíti a népet. Ehhez már csak azt tegyük hozzá, hogy ő egy bukott politikus, úgy könnyű mondani a tutit, beszólni a hülyenépnek.
Ha egyszer sikerül súlyozni a szavazatokat aszerint, hogy 150 vagy negyed munkaóra / 90 vagy 140-es IQ van egy szavazat mögött, onnantól kezdve a gondolkodó értelmiség nem kényszerülne undergroundba.
Akkor számon kérhetjük a demagógiát: a populista semmitmondó javaslatokat, a pózolást, az ingyensör-típusú ígérgetést, a műbalhékat. Addig meg marad a kódolt beszéd.

25 komment · 1 trackback

Címkék: kampány politika fidesz gyurcsány hülyenép


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr90386315

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: polmavo 2008.03.20. 17:52:10

Alapfogalmak 9: az értelmiségMindenekelőtt szeretném kinyilvánítani, hogy mindennemű közösséget visszautasítok az értelmiség nevű mitikus tárggyal, s tenném ezt akkor is, ha fent nevezett tárgy valóban létezne, holott maximum Coca-cola mámorban lehet vala…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.19. 11:22:16

Egy dolgot írj azért hozzá - mert abban, legalábbis a népszavazási kampány alapján egyetértek, hogy a Fidesz vaskosan és olcsón demagóg - hogy a másik oldal nem a buszban levő felnőtteket, hanem a gyerekcsapat rosszabbik részét testesíti meg. Azokat, akiknek még tetszik is, ha majdnem eltalálják a fát...

Merthogy remélem, nem azt akartad mondani, hogy a kormányoldal szövege korrekt és figyelemreméltó - ugyanis, ha kimondatlanul is, de a posztodból ez érzékelhető.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.19. 11:53:45

A politikusok a vezetők, a felnőttek-gyerekek a szavazók, azt hittem, mavónál ez kiderült.
A zavarodott felnőtteknek nem tetszett, hogy súrolta a Fletó sofőr a védőkorlátot, de az viszont nagyon tetszik nekik, hogy mostanában szépen szónokol a biztonságos vezetésről.
A kormányoldal szövege nyilván még most is dúskál a hazugságokban, de azt hiszem, igazmondó Gyurcsány vezérünk most már megengedhet magának szinte mindent, még néha az igazmondást is. Úgyis leváltják a ciklus végén (ha meg nem, akkor meg könnyen elképzelhető a 2/3-os fidesz-győzelem).
De a poszt alapvetően nem erről szól, szándékom szerint. Válasz azokra a Nagy Megmondásokra, melyeknek tipikus példája Mavo posztja (de lehetne Tóta W. idézetek között is csemegézni).

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.19. 12:03:12

Mavót szoktam olvasni, bár a stílusa enyhén szólva sajátos (ha én írnék így, fröcskölő-gyűlölködő szélsőjobb barom lennék, nyilván). Tótavé viszont kívül esik az érdeklődési körömön. Felületes és nagyon gyenge. Stílus, de semmi több. Ilyen alacsony tárgyismerettel szégyen leírni bármit is.

Nem derült ki. Biztos én vagyok formán kívül.

A kétharmad elválasztaná a szart a májtól - de attól tartok, hogy csak az derülne ki, hogy a Fidesz is az establishment része. Én a rendszer (nem csak a választási rendszer, de az nagyon is) hibáinak tulajdonítom, hogy a szó szoros értelmében "következmény nélküli ország" lettünk. Itt szinte semmilyen disznóságba nem lehet belebukni. Ez pedig óriási baj - és sajnos, minden olyan "elit" közös érdeke, aki nem akar okvetlenül nagyon becsületes lenni. Márpedig melyik is akarna???

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.19. 12:12:37

Hát, szomorú a helyzet, nagyon. A prosztóság már természetes környezeti elem.
ld.:
tiltakozz.blog.hu/2008/03/18/veres_vs_hirtv_2

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.19. 12:24:48

Ez is egy értelmezési lehetőség. Jómagam szándékosan nem jeleztem az utasok minőségét, pontosan azért, amiért a választókat sem lehet egzakt halmazokra felosztani: ha lehetne, minden ogyé-választáson előre tudnánk a végeredményt.

Molnárgörény, te meg legalább egyszer bírd ki, hogy nem írod le, milyen szemét, szélsőséges fasz vagyok.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.19. 12:48:40

Mavo, te vegyél új szemüveget, mintha magamról írtam volna... Annyit írtam, hogy a stílusod enyhén szólva sajátos. Nem hinném, hogy ez ne lenne igaz.

Látod, most is kibírtam, és nem írtam le, hogy milyen szemét, szélsőséges fasz vagy!

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.19. 12:54:08

Nyilván távolról sem egzakt az én modell-kiegészítésem, de azt fenntartom, hogy fontos árnyalást ad a tiédhez.
Ezek a bőcsész absztrakciós modellek mindig nagyon primitív közelítései a valóságnak, erre érdemes mindig emlékezni használat esetén.

Mavo és Mg: jók vagytok ti együtt, nem kicsit :D:D:D

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.19. 12:57:02

Mondjuk, ne nagyon vigyük félre a témát, itten komoly dolgokról van szó. Ha demokráciakritika túl nehéz téma, még akkor is marad az, hogy vajon tényleg annyira síkhülye a fidesz-szavazó értelmiségi, mint amilyennek a ballib és libertárius Nagy Megmondások állítják.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.19. 13:01:30

Miért lenne síkhülye? Ha az lenne, létezne az Egy Igazság.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.19. 13:12:14

"Érdekelne, ha egy ilyen úton valaki részt venne, lecserélné-e az éppen vezető embert olyanra, aki folyton-folyvást hülyeségeket beszélt, azzal az indokkal, hogy de hát eddig nem ő vezetett, nem neki kellett bizonyítania?"
Ez alapján miért szavazna egy normális ember a hülyeségeket beszélőre?
De nem csak rád gondoltam, Mavo, sőt. Csak te voltál a legfrissebb élmény. Vannak bőven szép megmondások Worluktól, hírszerzős-publicisztikákban stb. Csak lusta voltam kikeresgetni-linkelni őket.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.19. 14:27:44

Miért ne savazna értelmes ember hülyeségeket beszélő népekre?

Bé verzió, hogy a választásokon (minimum 2002 óta, mert azóta már kimutathatóan is 99%-ban csak hülyeségeket mondtak a megválasztandóink) csak síkhülye emberek mentek el savazni.

Az ötmillió síkhülye országa. Hacsak úgy nem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.19. 14:28:39

Nem mellesleg 2002 magasságában meg emezek ordibáltak veretes faszságokat az oldalvonal mellől.

IS 2008.03.19. 14:35:17

ha már lehet javalatot tnni a példa csiszolására, én akkor azt mondanám, hogy a szavazás arról szól, hogy _nagyjából_ megegyezünk, hogy hova akarunk menni, a sofőr elkezd vezetni, nála van a térkép, majd az utasok minden kereszteződésnél szavazhatnak, hogy merre menjünk tovább, a térkép ismerete, de legalábbis tanulmányozása nélkül. és az utasok kb. minden második kereszteződésben balra, minden másodikban jobbra akarnak menni. érdekes módon kiderül, hogy csak össze-vissza kóválygunk, a célhoz meg nem kerülünk közelebb.

ÉS VANNAK SOFŐRÖK, AKIK ERRE a VISELKEDÉSRE MÉG HERGELIK IS AZ UTASOKAT.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.19. 14:50:56

is: Hát, a sofőrös példával szépen le lehetne vezetni a diktatúra szükségességét is ;)

mavo:
"Miért ne savazna értelmes ember hülyeségeket beszélő népekre?"
erről szól a poszt :)
miért szavazhat egy értlemes ember a hülyék pártjára (copyright: tirpákbokrétás)

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.19. 15:04:23

IS,

mostanság már csak olyan sofőrök vannak ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.19. 15:05:55

r/r,

az lehet,, hogy ez a post erről szól, de az én postom nem erről szólt (—> cím), és ennek a kedvéért már nem fogom átírni.

VIII. Nagyapó 2008.03.20. 00:17:13

r/r

A kérdés szerintem nem ez, hanem hogy ha Te vagy az egyik kísérő, és mondjuk viszonylag sok az olyan gyerek, aki szereti, ha a vezető vagánykodik és karcolja a korlátot, mi a feladatod.

Odaállsz jópofizni a szerinted ügyesebb sofőr mellé, és bízol benne, hogy ha ő ül a volánhoz, nem fog minden ökörségbe belemenni?

Vagy inkább megpróbálod Tőled telhetően megmagyarázni a gyerekeknek, hogy korlátot karcolni rossz, és elérni próbálsz nyomást gyakorolni a sofőrökre, hogy inkább másban versenyezzenek?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.20. 11:04:43

A baj az, hogy a valóságban nincsenek kísérők.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.20. 11:39:09

Mavo, Te minek tartod magad? :)

Nagyapó, van még valami, amit tehet a kísérő :)
Ha kedvenc sofőrje elkezd hülyeségeket beszélni, jól lekever neki egy nyaklevest. Persze, ezt lehet, hogy jobb akkor csinálni, amikor a gyerekek nem látják. Habár, franc tudja.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.03.20. 14:34:46

van kisérő, úgy hívják: értelmiség.

más kérdés, hogy épp ipoddal a fülben ül a hátsó ülésen.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.20. 16:15:15

r/r

én, mi? Na hagyjuk már. A polblogom napi gyök kettő olvasójának sem, háhogymég az ámmblokk (kezd tecceni, ha így írja az ember) népnek.

Na jó, tudom, vicceltél. Én meg értem a viccet, csak nem szeretem.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.20. 16:15:50

mcs,

értelmiség, hogyne, hogy a jó édes ... na megyek, ebből post lesz.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.20. 18:14:28

Én már csak egy ilyen kis genya vagyok.
süti beállítások módosítása