HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.09.23. 10:59 IS

Respekt

Respect.

Nyilván ezt is bérencek írták, fizetett hirdetés ez, mert azoknak a keze idáig is elér, valamint azoknak semmi se drága, hogy a szent alkotmányos népítéletet bemocskolják.

Vagy csak egyszerűen kívülről világosabban látni a problémát.

Ki tudja, hol az igazság? Mindenkinek is igaza van, meg senkinek sem. Merre jutunk előbbre?

14 komment

Címkék: társadalom megosztottság


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr24677242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.09.23. 21:29:13

IS, ugyan már.
a baloldal jobboldali politikát, a jobb meg baloldali politikát folytat.

hát persze. ez akkora melléfogás, hogy még a tinta is szétfolyik tőle. a jelenlegi kormány - vagy ahogy az Úr mondaná: a magyar baloldal - sokkal inkább liberális gazdaságpolitikát folytat, mint jobboldalit.
sőt. a baloldali gazdaságpolitika balságának nincs is jobb ismérve, mint a "kisebb állam" és az "öngondoskodás" kontextusból kiragadott szavakkal ékesített zászlók alatti vonulás a mégnagyobb, mégtöbb pénzt újraelosztó állam irányába.
az a kormány, aki a költségvetés 1%ával egyenértékű adócsökkentésen rugózik már hetek óta, és nem képes elkülönítve kezelni a kiadásokat a bevételektől.
minta magyar ugar egyszeri kényszervállalkozója.
aki addig nyújtózik, amíg a takarója ér.

amit ma adóreform/kormányprogram(esszé)/költségvetési csomag néven az asztalra öklendezett a tisztelt miniszterelnök úr, nem más, mint játék a számokkal. persze tudjuk, hogy ilyet a hülyék pártja nem tud, sőt, ők még ilyet se tudnak, csak vuduzni, de a költségetésnek messze túl kellene mutatni a bűvös négyzeten.

hogyan lehet úgy valakit serkenteni a növekedésben, ha a lábbilincsét kézbilincsre cserélik? pont az a merészség, az a vállalkozói lendület hiányzik a teszetosza lépésekből, amit a regnáló elit elvár a vállalkozói szférától.
az 1%nál kisebb növekedést nem az fogja meglódítani, ha a megengedett maximális lépéshosszt megnöveljük 1 centivel. ha plusz x ezer forintot hagyunk már megint valamelyik jól azonosítható csoport zsebében éves szinten.
mégis, mit gondol a honi közgazdaságtan koronázatlan királya, hogy a vállalkozói terhek csökkentése az egyenlő az átcsoportosítással?
arról van szó, hogy a környékbeli országot átlátható és vállalkozásbarát adórendszere nem csak a külföldről érkezők megszerzéséért konkurál, hanem a helyiek megtartásáért!

a demagóg-populista-reformgyilkos népszavazás pedig pontosan nem arról szólt, hogy lesz-e 30-50 mrd forint új adóbevétel (csak megjegyzem, az apeh saját hatáskörben megszüntetné a 10mrd éves adóbevételt el nem érő adónemeket. Ferenc szerint a 20 mrd egyébként is kerekítési hiba, ha ép egy semmiből semmibe vezető hídról beszélünk). arról szólt, hogy van-e mersze a magyar választóknak a kormány orra alá dörgölni azt, hogy nem ebben egyeztek meg. hogy tényleg annyira birkák-e a magyarok, mint ahogy ezt mondják. hogy mernek-e nemet mondani az ad-hoc kapkodásnak, amit a már azóta lejárt szavatosságú "reform" szóval nyomott csomagolópapírban tálal elénk megoldásként az elit. (az az elit, aki éppen vért, verítéket és adóbevételt nem kímélve kormányozza ki az ország szekerét a pöcegödörből. no persze, ők tudják az utat igazán - a siker mi vagyunk. - hiszen idefele is ők fogták a gyeplőt a bakon)

hogy kinek hova ér el a keze, az érdektelen. nyilván majd Sólyom László vagy Veres PM úr is cikkezik a prágai napilapokban a kinti rendszerről, adekvát, tárgyilagos hangvételben. mint az objektív véleményalkotás fából faragott apostola.

Francois Pignon 2008.09.23. 21:52:14

Van igazság persze az idézett írásban. De mi Magyarországon is írogatunk mindenféle országok politikájáról, az is nagyjából annyira igazságszerű és érdekes ott. ;) Általában félinformációkon alapulnak, attól függően, honnan informálódunk.

Ugyanakkor a bal-jobb kérdésen jókat lehet morfondírozni, de ez mégsem egy matematikai tétel. ;)
Ha például az elnökválasztás miatt most nálunk is a figyelem középpontjába kerülő amerikai politikát nézzük, hát azt levetítve elég sok ellentmondást okoz a magyar politikának meg közíróknak.
Gazdaságpolitikát illetve a filozófiai kérdéseket tekintve máris nagy a zavar. Liberális gazdaságpolitika plusz fundamentalista kereszténység együtt a republikánusok részéről, mindez kontrában a demokratáktól, máris zavart okoz a hazai újságíróknak. Plusz a közel-keleti (ühüm, mondjuk ki, zsidó) kérdés már a Magyr Nemzet meg a barikád.hu egészen extrém hozzáállását eredményezi ellentétben a magyar jobboldal vezető pártjával is.
Az egyszerű halandó már ki sem ismeri magát ilyen jobb-bal viszonylatokban.

IS 2008.09.23. 22:01:23

@denever: csak azt az egyet tisztázzuk, hogy azt, hogy a népszavazás _csak_ és _kizárólag_ Gyurcsány protest volt, és nincs is más hatása, azt sajnos már nem eszi meg senki. kb. azóta, hogy kiderült, hogy Orbán sem állhat elő semmi értelmessel, mert azonnal esik a népszerűsége, azóta tudni, hogy itt max. 20% bolondította be a maradék 65%-ot, aki nem a protestet nyomta, hanem a pénzt szavazta le. hogyan akarsz százmilliárdokat átcsoportosítani, mikor 14-re Te hergelted fel a népet, hogy ne?

és a cikk nem közgazdasági elemzés, hanem társadalmi, és pont arról van szó, hogy amit most itt 2008 őszén követelsz, azt 2006-2008 között, többek között a népszavazással romboltad le. értelmes követelés, amiket most leírsz, csak ehhez március 9-én a másik irányba kellett volna 85%. elrontottad, ha igennel szavaztál. mert veled is elhitették, hogy ezt csak így, gond és következmény nélkül lehet. ez van, erről szól az idézett cikk.

ha lesz megint népszavazás (mindegy, melyik kormány, és mindegy, ki az ellenzék), akkor mi lesz, ami a tollad fogja: az indulat, vagy valamiféle megfontolás?

egyébként pedig: "amit ma adóreform/kormányprogram(esszé)/költségvetési csomag néven az asztalra öklendezett a tisztelt miniszterelnök úr, nem más, mint játék a számokkal. persze tudjuk, hogy ilyet a hülyék pártja nem tud, sőt, ők még ilyet se tudnak, csak vuduzni, de a költségetésnek messze túl kellene mutatni a bűvös négyzeten." - erről szól a cikk, ezekről a jelzőkről, ezekről az állítmányokról, meg azokról a gondolkodásokról, amiket ezek jeleznek.

Francois Pignon 2008.09.23. 22:13:24

Hogy a népszavazás Gyurcsányról szólt, legegyértelműbben Horn Gábor mondta ki. ;) De igaza is volt ebben, az elsősorban politikai állásfoglalás volt.*

Azért tegyük hozzá, egyrészt önmagukban ezek mégsem voltak erős költségvetési tételek, másrészt maga Gyurcsány is olyan szépen fordult ennek hatására, hogy az már tényleg tankönyvbe illik. Hol maradt akkor már az "igazságbeszéd", ami szerint pedig ahhoz már "más madám kellene"?

*Nekem ne mondja senki, hogy az "emeszpé nyugdíjasok" szavaztak át, mert ugyanabban a szavazókörben töltöttem az elmúlt három szavazást (parlamenti, önkormányzati, népszavazás) és láttam melyikre kik mentek el. Az utóbbi ketőn olyanok voltak, aki a korábbin nem, és ismerem a környéket, tudom mit jelent, ha egyik utca elmegy szavazni, a másik meg nem.
(Ezúttal is megjegyzem azoknak, akik szerint a szocik buknák a következő választást, ott vannak ám azok, akik a legutóbbi két alkalommal nem mentek szavazni, de 2010-ben még ott lehetnek.)

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.09.23. 22:46:19

IS, szerintem a reformokból egy dolog még nagyon hiányzott az átgondoltság mellett: az átláthatóság.

azt azért jó látni, hogy a népszavazás eléggé virtuális pénzekről szólt: tandíj még nem volt teljesen, a vizitdíj pedig jól láthatóan baromságra költődött (PR kórházmenü, széf, automata).

ha tényleg lett volna egy batyu, ahová az extra bevételeket tesszük (vizitdíj, különadó, és tsai) akkor lehetett volna tudni, hogy mi merre hány méter. így csak szájkarate az egész. plusz elmegy a reform reklámjára, a reklám reklámjára, erre-arra, kamatra, stb. feloldódik a költségvetés tengerében.

az adócsökkentés (és egyszerűsítés) pedig tényleg lehetne bevállalósabb. miszerint merni kellene szignifikáns (gdp arányosan 3-5%) adóbevételt beáldozni annak a reményében, hogy tényleg többen fizetnek. és ultra brutál 0 toleranciájú, lehetőleg gépesített ellenőrzéssel párosítani.

no persze előtte a kivétel kivételének kivételét alapul vevő adórendszert a maga szolid 38 darab adónemével, a 100+ mrd éves üzemelési költséggel egyetemben kilőni a holdra.

is 2008.09.23. 23:17:21

100 milliárd? az 10 ezer emberszer 10 millió Ft/év, ugye? az nagyon olcsó. az havi 800 ezer forint költség emberenként, azaz 5 000Ft óránként, irodával, informatikával, autókkal, épületekkel, fogyó anyaggal, mindennel. az nagyon olcsó.

vagy legyen kevesebb ember az adóhivatalban? Magyarországon, ahol éppen Te kérsz nulla toleranciás adóellenőrzést, és ahol nemzeti sport az adóeltitkolás? azt mondják, az USA-ban minden városban van két épület: az egyik egy XIX. századi egyemeletes épület pár helyiséggel: a polgármesteri hivatal. a másik egy nyolcszintes, sokirodás, hatalmas torony: az adóhivatal.

az ellentét nálam nem jobb-bal kérdése. nem is politikai kérdés. társadalmi kérdés: ha valakivel nem értesz egyet, akkor meddig mész el? szóban agresszívoskodsz vele (jelzők, határozók)? tettleg is, ha odakerül a sor? képes vagy vele párbeszédre az egyet nem értés mellett, vagy marad a zsigeri 'csak húzzon már el/csak nehogy visszajöjjön' zsolozsma? (jelzem, pont az eddigi kommentelőkre ez semmiképp sem vonatkozik, mi most -szerintem- értelmesen beszélgetünk; csak az a március ne lett volna...)

a vizitdíj egyébként éppen azért volt jó, mert _nem_ folyt be a költségvetésbe. ha Te az átláthatóságot kéred, akkor megint rosszul szavaztál. most 14 milliárd általános, átláthatatlan adóból finanszírozunk valamit, ami ott világos volt: a Te pénzedet odaadtad az orvosnak, és ő költötte el berendezésre, festésre, nem a költségvetés. a tandíj detto.

még a széfeken elgondolkodom: létező probléma-e a kórházi lopás? ha nem, akkor nem kell tenni semmit, hülyeség volt erőltetni a széfet. de én azt hallottam, hogy ez létező probléma, tehát akkor kellene tenni valamit. ha a széf nem jó, akkor Te mit tennél? mert most marad az, hogy kórházi lopás van.

és egyelőre azt sem találták ki, hogy hogyan lehetne egy állam kiadási szerkezetét az állampolgárok számára jól átláthatóvá tenni. túl sok ügyre (több ezer) megy el pénz, nincs 5 perces 'lássuk át a költségvetést' tanfolyam. ha erre vársz, akkor nem lesz kormány, ami tetszeni fog.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.09.23. 23:36:46

az apeh éves költségvetése 2005ben volt 75mrd.
azóta odaemigrált egy csomó egyéb pénzügyi ellenőrző társaság és végtelen+1 adóellenőrt vettek fel.

ne haragudj, nekem sok 100mrd azért, hogy beszedjék az adót. sőt, nem is szedik be, én fizetem be.

apeh fejesek nyilatkoztak arról, hogy az évi 10mrd alatti adónemeket "nem éri meg beszedni"

légyszi, ne vetíts. lehet egyszerűbb adórendszer. ahol talán egy átlagember is percek alatt ki tudja számolni az adóját. ahol nem kell attól rettegni, hogy az x havi apeh állásfoglalás vajon érvényben van-e két héttel később. ahol nem angolszász mitológiai figurákkal fémjelzett adóból pumpálunk át pénzt a működés tekintetében haldokló távfűtő ágazatba.

lehet, hogy idehaza nemzeti sport az adóeltitkolás. én csengetek, illetve a munkáltatóm csenget. rohadt sokat. az adóeltitkolás és a fekete/szürkegazdaság ellen adóemeléssel és szigorral nem lehet küzdeni. ez ugyanis a magamfajta tehetetlen adózók túlfejéséhez vezet - a bevétel meglesz, csak nem onnan, ahonnan akartuk.
élhető adómértékek kellenek, ha tőlem 10km-re lehet valamit tisztességgel szabályozni és ellenőrizni, azt itthon miért nem lehet? miért kivételekből építeni rendszert?
az adótörvényeink jelentős részébe nyugodtan felvehetnénk az első paragrafusba mint axiómát, hogy az adózó csal.

egyébként meg az adócsökkentés dolog egy gigantikus lufi a parlamentben.
vajon ki hiszi azt el, hogy a vállalkozói szférát érintő adó/járulék-teher növekedések nem hárulnak át részben vagy egészben t idő alatt a lakosságra?

ez valóban nem jobb vagy bal kérdése. az viszont tisztán látszik, hogy a jelenlegi adóstruktúrák, a kezdeményezett át és visszaalakítások nehezen köthetők az MSZP - SZDSZ pártokon kívül bárkihez is.

mellesleg az SZDSZ 2006os programjában igen jó dolgok voltak adóügyileg. de ugye most más madám volt. más volt a fontos. ha pedig a pártelnök netán pattogna, hogy a "megegyezés" nem vállalható a pártjának, pont a saját kicsi brútuszai zsizsegnek elő a háttérből bíráskodni.

is 2008.09.24. 02:25:29

az egyszerűbb és az olcsóbb az két dolog. az egyszerűbbel egyetértek, azt, hogy olcsó, ha a fenti számokat vesszük, azt fenntartom. az APEH többezer milliárd forintot szed be, és adminsztrál (SZJA, TÁNYA, ÁFA), százmilliárd forint az pár (

is 2008.09.24. 02:27:48

az egyszerűbb és az olcsóbb az két dolog. az egyszerűbbel egyetértek, azt, hogy olcsó, ha a fenti számokat vesszük, azt fenntartom. az APEH többezer milliárd forintot szed be, és adminsztrál (SZJA, TÁNYA, ÁFA), százmilliárd forint az pár (jóval kisebb, mint 10%) százalék. ha majd euro lesz, akkor kisebbnek fog tűnni az 500 millió euro.

mondok egy másik példát, hogy mire megy el a pénz: a teljes bűnüldözés, bíróságok, börtönökre volt egy adatom pár évvel ezelőttről. az összes bűncselekmény által okozott kár 100 milliárd forint, a fentiek együtt 300-400 milliárd. ha feloszlatnánk a rendőrséget, bíróságot, ügyészséget, börtönöket, és minden kárt szó nélkül térítenénk állami pénzből, rögtön lenne 200-300 milliárd megtakarítás. mehet?

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.09.24. 09:51:46

IS, nyilván nem kell feloszlatni a rendőrséget. nem vagyunk mi a F.A.SZ.

de érdemes lenne belátni, hogy ha egyszerűbb az adórendszer, akkor ugyanazok az erőforrások vagy
- többet tudnak ellenőrizni
- nem lesznek 100%on járatva, tehát lehet spórolni

az egyszerűsítés egyébként azért is érdekes, mert a jelenlegi rendszer a benne lévő sokmillió adózóval adónemenként külön folyószámlákat, folyószámlánkként külön adminisztrációt, értesítőket, stb igényel.

a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesület alelnöke szerint, évente súlyos milliárdok mennek el adóadminisztrációra, amelynek a jelentős részét nyilván az adózók fizetik.

VIII. Nagyapó 2008.09.24. 19:25:49

Meg aztán az adminisztrációs költségek nem csak az APEH, de a gazdaságoldalán is nagyobbak, ha bonyolultabb a rendszer.

Nem is beszélve arról, hogy ha nem az a vállalkozás a sikeres, aki a core businessét jól csinálja, hanem aki jobban kiismeri magát a lyukak közt, az nem is eredményez túl fejlett gazdaságot.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.09.26. 13:41:18

Még az Index is odaírta, hogy cseh LIBERÁLIS hetilap. Ennyi nagyjából elég is.

Valamint: voltaképpen mióta szeretnek minket a csehek (vagy akár a kisantant bármely tagja)? Miért ne lenne jó nekik az országgyengítése, hülye tippek-kritikák osztogatása, a magyarabb ellenzék akadályozása a saját eszközeikkel? A mai kormánynál a kisantant országoknak nincs jobb. Akkor meg miért ne szopassák a kormányellenes lépéseket?

Ugyan már, IS, minden írásodból kilóg a vaskos kormánypárti lóláb...

is 2008.09.26. 13:50:16

Molnárgöréyn: így van, neked elég. Te már csak ilyen egyszerűen nézed a kérdést: ha az enyémek mondják, igaz és helyes, ha nem az enyémek mondják, akkor rosszindulatú, akadályozó. egyszerű dolog, nem is igényel gondolkodást, szellemi erőfeszítést, saját álláspont kialakítását. kényelmes.

meg persze mindenkit azonnal be is kell sorolni, hogy ne kelljen vele többet foglalkozni. barát-ellenség, onnan lásd első pont: a barátot megvédjük, ha hülyeséget is csinál, az ellenséget lenyomjuk, ha igaza is van.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.09.28. 22:04:20

Ahhoz, képest, hogy milyen kevesen adnak neked igazat még itt is, az önbizalmad nem rossz.

Amit közelről, és nálad biztosan sokkal jobban ismerek, az a vizitdíjkérdés. Annyit mondhatok, hogy amit nálunk bevezettek, az totálisan elcseszett, csekély bevétel mellett sok többletmunkát és költséget okozó faszkodás volt, amely semmilyen valós problémát nem kezelt. Majd ha lesz érkezésem, írok erről egy posztot. A belső tartalék és pazarlás az egészségügyben nem csekély, de azt hozzáértéssel kéne rendezni, nem 300 forintos nyugdíjas-idegesítéssel. Ehhez viszont szükségeltetne egy olyan miniszter (és kormány) akiben a szakma megbízik. Ilyen sajna egyhamar nem lesz...
süti beállítások módosítása