HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.10.18. 16:27 bugris

Mégis, mi volt ez az egész?

A Nemzeti Csúcs csattanós pofont ad a gazdasági világválságnak

Nos, nagyrészt végigszenvedtem a Nemzeti Csúcs megbeszélésnek nevezett ülését. Igen, az ülés nagyjából tökéletesen lefedi az egész esemény lényegét. A megbeszélés kifejezést meg felejtsük is el ez esetben.

Tehát, aki lemaradt volna, röviden összefoglalom a lényeget: Összejött hatvanhat ember, és beszélt egymás után öt percig. Nem meg-, csak beszélt. Hallottunk tehát hatvanhat rövid, és egymáshoz csöppet sem kapcsolódó monológot, nagyjából mindenkitől azt, amit szoktunk.

Ezúton fejezem ki tiszteletemet köztársasági elnökeink bölcsessége előtt, már értem miért kerülhettek ők e magas posztra. Mindegyiküknek volt annyi esze, hogy ne üljön végig hat órányi fárasztó frázisáradatot hogy aztán öt percben még ők is hozzáadhassák a magukét.

Az összejövetelnek nem volt napirendje, sem témája azon kívül, hogy "akkor beszéljünk a begyűrűző világválságról". Így aztán nem is alakulhatott ki párbeszéd vagy konstruktív vita. Sajnos még destruktív sem, hogy legalább némi szórakozást nyújtson.

Hogy valami haszna maradjon a napnak, remélem kiadják vágatlan formátumban a találkozó egész felvételét, és az Országházban dohányzó, lógó és egyéb formában elhajló képviselőknek vetíteni fogják büntető jelleggel. Esetleg legközelebb ezt kapják dvd-n évvégi ajándékként a diákok, hogy szokják és tanulják a magyar demokrácia működését.

A Nemzeti Csúccsal tehát hazánk olyan nehezen értelmezhető, így aztán zavarbaejtően ütős választ adott a Gazdasági Válságnak, hogy bizony, - Virág elvtárssal szólva, - nem lennék most annak helyében.

Mellékes dolog a csúcstalálkozó árnyékában: még órákkal az egyeztetés vagy miafranc előtt a kormány elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét.

20 komment

Címkék: válság költségvetés zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr28720262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Google 2008.10.18. 17:29:00

Ahogy mondják: hamar munka ritkán jó.
Így van ez a költségvetéssel is, ez már a második, rövidke idő alatt.
Gondolom, a számok is csak dísznek vannak benne. Jól mutatnak, mint a bivalybőr táska Veress kezében.
Adnak a formára, szó, mi szó.
Remélem, egyedüliek lesznek, akik elfogadják.
Mindent az utolsó percben adnak ki a kezükből, nehogy tanulmányozni lehessen. Rém sunyik.

És hogy mi volt ez?
Valószínű, a külföld fele szeretnék bizonyítani, ők megegyeznének. Ha mindörökre ők maradnak hatalmon.

Herr Stahl 2008.10.18. 18:56:14

Az a vicc, hogy konkrétumot, javaslatot csak az mert említeni, aki nem politikus. A politikusok pedig nagyrészt még attól is tartózkodtak, hogy legalább egy témában is színt valljanak. Sorok között olvasva azért persze kiderült egy, s más. Például az, hogy közpénzügyi törvényt (Fideszen kívül persze) mindenki megemlítette. Pl. ez alól nehéz lesz kimagyarázniuk magukat. Az is kiderült, hogy O.V. a vállalkozók nevében követelte az adócsökkentést, aztán Demján (Vállalkozók Országos Szövetsége nevében) szépen elmondta, hogy az ő álláspontjuk az, hogy hajlandóak az adott helyzetben lemondani az adócsökkentésről. Ebből, ha más nem, az midenképpen leszűrhető, hogy Az Ember Aki Sohasem Hazudott legalább annyira szarik az általa "képviselt" érdekcsoportok véleményére, mint Gyurcsány. Az is leszűrhető volt, hogy egyetlen ember van, aki nem képes a legkisebb komolyságot magára erőltetni az Navracsics Tibor. Hogy jön ahhoz, hogy az MTA volt elnökének hangosan beszóljon? Ki? Mit végzett? Mennyit tanult? És leginkább: neveletlen. Glatz Feri bácsi van annyival idősebb, hogy lezavarhatott volna neki egy atyai pofont, ha a szülei elmulasztották. Félreértés ne essék, legalább ugyanannyira szeretem az egyiket, mint a másikat, de az MTA dísztermében bekiabálni, meg mocskolódni.... Ha az utca végi zs osztályú kocsmából vinném oda a legbunkóbb alkeszeket, ott még ők is összeszorított picsával állnának vigyázzba! Akiben ennyi tisztelet nincs, az nem is tudom, való-e valahová egyátalán. Ez az én véleményem.

Francois Pignon 2008.10.18. 19:02:46

Glatzot a kora sem hatalmazza fel arra, hogy a saját véleményét más szájába adja. Az bizony elég nagy taplóság volt, hogy hosszan mondott olyanokat, hogy X. ezt mondta, meg Y. véleménye szerint, miközben a nevezettek nem éppen azt mondták, és nem is reagálhattak.

CrL 2008.10.18. 19:10:45

késő délután tenisznézés után visszakapcsoltam és azthittem a 80-as évekbe kerültünk. a megfogalmazások, a megoldási javaslatok, a kinézet. az elit megszedte magát de ott maradt valahol a rendszerváltás környékén. igaz disaster summit volt ez, főleg az országra nézve. where's the exit?

Herr Stahl 2008.10.18. 19:15:05

Francois Pignon: Nekem azt tanították, hogy akkor is köszönni kell és tisztelettel beszélni a Józsi bácsival, ha útálod, mert elvert amikor megdézsmáltad a szömörcéjét! Azért, mert az öregeket tisztelni kell, akármi róluk a véleményed! Merem azt feltételezni, hogy nem tegnapi hagyomány az öregeket pusztán az öregség alapján tisztelni! Abszolút nem értek egyet veled! A tisztelet jár neki!

asdf 2008.10.18. 19:56:49

Herr Stahl:
a kor állapot és nem érdem.

0xFFFF 2008.10.18. 20:06:04

Kedves Herr Stahl !

Ne fényezzük már a mi megélhetési akadémikusainkat. Mesélhetnék én róluk naphosszat, elkeserednél vagy el sem hinnéd...a többségük sógor vagy koma és csak egy kis rész az, aki az eredményeiért az. Az a kis rész rettenetes csendben van, nehogy összemossák őket a sógorokkal és komákkal. De már hiába.

akbar 2008.10.18. 20:08:54

Én nem egyik vagy másik beszélőt fikáznám, nem is érdekel mit mondtak, már mindenkinek hallottuk a véleményét ezerszer.
Csak az a kérdés, hogy MI A FASZRA VOLT EZ JÓ?

És a válasz: SEMMIRE.

Joki 2008.10.18. 20:12:58

asdf, a tisztelettudas es az illem nem kerul semmibe

weirdo 2008.10.18. 20:28:15

Dehonnem, 100 mis, munkahelyeket teremtettek, vagy tartottak fent.

Francois Pignon 2008.10.18. 20:43:29

Kár hogy nincs meg valahol a találkozó teljes szövege, pedig érdemes lenne végignézni, ki milyen témát vett elő. Hiller például valami pár száz évvel korábbi történelmi eseményről tartott megemlékező beszédet. És talán még nem is ő rugaszkodott legmesszebb a konkrét témától.

égnéző... 2008.10.18. 20:52:11

Magánvélemény: .. mindenki mondta a magáét... mindenki mást. A nagy számok törvénye alapján valakinek igaza van -lesz.
DE! Nem ilyen "próbálgatósdival" kellene egy egész országot hajával fogva kihúzni a sz*rból.. (Münchausen?).
Egy érdekes kérdés. Fene nagy piacgazdaságunkban senki nem készített vészforgatókönyvet ilyen vagy hasonló esetekre??? Miért gondolta közel húsz éven át az éppen kormányon lévő réteg hogy éppen őket kerüli el az ilyesmi..
Elgondolkodtató... talán azért mert valakik ebből is hasznot fognak húzni.. nyílván megint nem a kisember fog
jóljárni....

Androsz 2008.10.18. 20:59:13

Herr Stahl, azt könnyen elhiszem, hogy Demján hajlandó az adott helyzetben lemondani az adócsökkentésről. Neki mindegy. Azt viszont szívesen megtudakolnám egy viszonylag tisztességes, naphosszat dolgozó kisvállalkozótól, nem is azoktól az aranyláncos kopaszoktól, hogy mi az ő véleménye az adók jelenlegi állapotáról. Merthogy amennyire az én parlamenti képviselő képviseli az én érdekeimet, a véleményemről már nem is beszélve, könnyen meglehet, hogy a nagytiszteletű Demján úr is csak annyira beszél a mezei vállalkozók nevében.

Quicksilver 2008.10.18. 21:04:42

Androsz: Ha én is már kőgazdagra megszedtem volna magam vállalkozóként, akkor én is kész lennék nagylelkűen lemondani mások adócsökkentéséről...

egy kisvállalkozó

A Nép - Te vagy! (törölt) · http://www.kibulizottorszag.net 2008.10.18. 21:29:07

Az egész egy abszolút kutyakomédia. Nem egyszerűen ez a mai cirkusz. Az egész. Húsz éve. Mintha gúnyt akarnának űzni a magyar népből. Mintha azt akarnák megmutatni, hogy nincs az a képtelenség amit nem engedhetnek meg maguknak. EZT, a semmit, ezt fölveszik és hozzáférhetővé teszik. De amikor jelentősége volt, hogy ugyanígy leültek dolgokat együtt elintézni 1989-ben, viszont akkor még a mostaninál is kevesebb azaz minden demokratikus fölhatalamazás nélkül a nép részéről, az zárt ajtók között folyt és máig titok. Akkor dőlt el monden. Azóta szipolyozzák EGYÜTT az állítólagos nagy ellenfelek az ország vérét.

Erről szól részletesebben ez:

www.kibulizottorszag.net

amitlatok (törölt) · http://amitlatok.blog.hu/ 2008.10.19. 07:58:29

Azt szeretném én is kérdezni, hogy mi volt ez. Semmi nem lett jobb, itt is csak az egymásra mutogatás,hogy te ennyit én annyit beszélhettem, de érdemi előrelépés nem lett. Annak örülök,hogy egy ketten tettek érdemi javaslatot, csak sajnos ezek sem lesznek a gyakorlatba átültetve.

IS 2008.10.19. 15:13:54

ezt október 16-án írtam itt egy kommentbe:

"nem az akadémikusok ott a lényeg, hanem a munkaadói oldal képviselői. azoknak kell, hogy kiálljanak, és megmondják a tutit, mindkét ott lévő vezérnek. és amelyik ott nem fogadja el, annak legyen utána sanyarú a sorsa. az akadémikusok tényleg csak protokoll bábuk."

lehet mindenféle hátsó szándékot tulajdonítani bármikor, bárkinek. leélheted így az egész életed. én tartom, hogy minden más díszlet és kuka, de Demján szavára hallgatni kéne. és bizony, hat órába került 50 embernek, hogy Demján 2006 ősze és 2008 tavasza után végre ne csak zárt ajtók mögött mondhassa el Orbánnak, hogy hülyeség, amit mond.

egyébként én csak azt láttam, hogy már az elmúlt héten mindenki előre Virág elvtársként belesúlykolta a véleményét a szurkolói táborba. már mindenki előre felvette a szemüveget, megmondta, hogy mi lesz, mi nem lesz. és láss csodát, abban a szemüvegben tényleg olyan lett az egész.

Vidéki 2008.10.19. 16:59:28

Egyetértek IS-el: Demján úr szavára hallgatni kellene. Nekem az is szimpatikus volt részéről, hogy az új helyzethez igazítva képes volt megváltoztatni prioritásait.
A hozászólóknak lehetősége volt, hogy nyilvánosságra hozzák álláspontjukat (amit többnyire üléspontjuk határozott meg). Ha ezt a sok ellentmondást tartalmazó javaslatot egy felelős kormány mind egyszerre, egyidejűleg megvalósítaná, irtózatos káosz keletkezne.
Ha egy használható programot kell készíteni, az mégis csak a kormány (és a parlament) felelőssége alapján jöhet létre.
Nekem feltűnt Dávid Ibolya hirtelen támadt radikalizmusa, aki annak idején a szépkorúak társasága segítségével jutott be a parlamentbe, most pedig a nyugdíjasokat (és a bérből, fizetésből élőket) nem kímélő javaslatokat tett. Úgy tűnt ő a legradikálisabb „válságelhárító” széles e hazában!

bugris 2008.10.19. 17:25:22

Az ülésen elhangzott véleményekről nem is szóltam, azok közt vannak érdekesek, többségük meg tök érdektelen.
Az egész ülés formáját tekintve azonban nem volt alkalmas semmire.
Napirend, moderáció, előzetes javaslatok nélkül mindenre alkalmatlan volt, még egy zárónyilatkozatra is.

Egy csúcstalálkozóhoz természetesen hozzátartoznak az előzetes egyeztetések, szakértői megbeszélések, stb.
Ez így a protokollon kívül mindenre alkalmatlan volt. 66 ember egymást követő monológja zajlott, aztán mindenki hazament. A nagy részüknek részvétele eleve értelmetlen volt. Valódi párbeszéd talán max. tucatnyi ember között alakulhatott volna ki. Ez így tényleg csak fingreszelés volt. Bármely kibővített ötpárti megbeszélés több eredményt hozhatott volna. Persze azzal nem lett volna tele a tv. Bár így se nagyon. Az RTL híradót néztem este, a költségvetés után csak második hír volt, mára már a visszhangok is lecsengtek.

bugris 2008.10.19. 18:06:16

Hogy azért a hozzászólásokról is mondjak valamit:

Nem láttam az összeset, mert közben mással is foglalkoztam, de a többségüket igen.

A legborzalmasabb Medgyessyé volt, aki amúgy is személyében szimbolizálja az ide vezető utat. Olyan elszólásai, hogy egyik legnagyobb probléma az egyensúly, már papírforma jellegűek voltak, de amúgy is szégyen volt az egész megnyilatkozása. Áfaemelést akart, stb., amúgy mint valami nagy bölcs beszélt, szemernyit sem említve a felelősségből. Gyurcsánynak legalább volt önkritika is a megszólalásában.

A Fidesz részéről Orbán megszólalása is elszomorító volt, Kósáé sem sokkal jobb.
Áder viszont egyszerűen és lényegretörően elmondta azt, amiről ez a blogbejegyzés is szól, hogy egy napirend, konkrét témafelvetés és felelősség nélküli monológsornak semmi értelme nincsen.

Nekem leginkább Bod Péter Ákos rövid beszéde tetszett, aki egyszerűen elmondta, hogyan és miért jutottunk ide. Láthatóan neki már senkinek nem kel megfelelnie, kellően őszinte volt tehát.
süti beállítások módosítása