HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.12.14. 16:24 VIII. Nagyapó

No comment

 

13 komment

Címkék: zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr20822506

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2008.12.14. 22:38:58

Megfejtés: Age of Empires II, a narancssárga játékosnak túl sok idle villagere van és megrekedt a feudalizmusban.

Francois Pignon 2008.12.15. 15:08:21

Narancssárga? Akkor nyilván a Fidesz a hibás. ;)

Francois Pignon 2008.12.15. 15:16:50

És persze 2003-ig hatott a Bokros-csomag. ;)

Kettes · http://orulunkvincent.blog.hu 2008.12.16. 20:49:41

Kár, hogy senki sem kommentálja (jó, tényleg ez volt a feladat. :)).

De igazából engem érdekelne, hogy akik az ábra láttán tele szájjal gyurcsányoznak, azok mit tartanak követendőnek például a szlovák GDP kiadási szerkezetéből.

IS 2008.12.17. 18:01:36

tökéletes ábra. figyelemmel a kétéves eltolásra (a gazdaságpolitikai intézkedések kb. két év után fejtik ki hatásuk), pontosan látszik, hogy a kétéves költségveté óta szívunk, és még 2006-ban is csak rosszakat döntöttek.

az is látszik, hogy a cseheknek és szlovákoknak is megvolt a maguk negatív korszaka, ami után észhez tértek. nálunk ez most jön el. kiegyezés, kompromisszum, még a rossznak tűnő reformkíséreleteknek sem az eltörlése (lásd szlovák egészségügyi reform, ami először csődbe vitte a teljes magánbiztosítói rendszert).

VIII. Nagyapó 2008.12.17. 20:18:53


Igen, Tőled épp FP válaszát vártam vissza komolyban :-DDD

(Amúgy segítek, még pár évig így marad, vagy még inkább lekonyul - a strukturális reformok sajna elmaradtak 2006 után is, ill. továbbra is meglehetősen sebezhetően ért a válság.)

VIII. Nagyapó 2008.12.17. 20:20:49

"a gazdaságpolitikai intézkedések kb. két év után fejtik ki hatásuk"


Egész konkrétan melyik intézkedésekre gondolsz amúgy? Szerintem nagyon eltérő lehet, az intézkedés jellegétől függően...

IS 2008.12.18. 00:13:08

azt mondják, hogy a makrogazdaság három legfontosabb adata az infláció, a munkanélküliség, és a büdzsé deficitje. ha idén elhatározom,hogy bármelyikhez hozzányúlok (olyan intézkedéseket hozok, amelyek valamelyikre hatnak), akkor a társadalom kb. két évre rá jut(hat) abba az állapotba, ahová szerettem volna eljuttatni. már ha ésszel csinálom, mert lehet sokkterápázni is, csak az nagyon kockázatos, és a három paraméter közül legalább egy garantáltan elszáll.

pl. munkanélküliségcsökkentés. mondjuk megállapodok egy Hankook nevű céggel, az megveszi a telket, felépíti a gyárát, összetoborozza a munkásokat, és elkezd dolgozni. egy gyár nem gyár az egész munkaerőpiacot nézve, legalább sok kell, mire ez átfut, évek.

pl. hiánycsökkentés. idén elhatározom, hogy kisebb lesz a hiány. visszafogom az infrastrukturális fejlesztéseket, racionalizálom az országos hatáskörű szerveket (pl. összevonom a 23 megyi útkezelőt egybe). nyilván a folyó útépítéseket azért nem állítom le, csak majd nem kezdek újat, ezek évek alatt futnak ki. nyilván a racionalizálásban először csomó embernek felmondok, és végkielégítek, tehát jövőre még nőnek a költségek, és csak a második évtől jön a megtakarítás.

szinte mindennek ennyi a technikai, bürokratikus átfutása. a kormányzati negyed, elvileg, és kiszámolva tökéletes megtakarítás lett volna a minisztériumi tisztviselők munkaidejét, az egymáshoz utazgatás idejét és költségét számolva. a bürokrácia 3 év alatt nem tolta volna át az engedélyeztetést. de ha véletlenül sikerült is volna, akkor is a fizikai összevonás a döntést követő harmadik vagy negyedik évben lehetett volna.

VIII. Nagyapó 2008.12.18. 10:25:24

Átgondolt, alapos és főként hosszabb távon is fenntartható strukturális reformokhoz, amik a hosszú távú növekedést megalapozzák, valóban idő kell, ebben nincs vita, és az infláció-csökkentés irányába tett lépések is jelentős késleltetéssel futnak át.

Az is tény, hogy ezeknek az átmeneti hatásai rendszerint negatívak (valami ilyet láthatunk pl. a szlovák idősorban), és a pozitív hatások csak később jelentkeznek.

MEGÁLLÍTANI viszont ennél jóval könnyebben-gyorsabban is meg lehet egy gazdaságot (ahogy egyébként ez a komolyabb reformok idején is lenni szokott, ld. fent). Elég hozzá néhány tartósnak gondolt, látványosan elhibázott fiskális intézkedés, durva adóemelés stb, és mindenki rohan visszafogni a termelését, befeketíteni a fizetéseket, stb. És amíg a hülye döntések maradnak, áll a gazdaság is, lehetett bármi előtte.

(A munkahely-bővítés módjában amúgy nagyon nem értünk egyet, emberek százezreinek nem egy-egy Hankook fog munkát adni. Ehhez inkább a munkapiac strukturáján, mint a munkabérek alkalmazkodásán, ill. az inaktívak attitüdjén kell javítani, a segélyek ellenösztönző hatását minimalizálni stb...)

is 2008.12.18. 11:08:47

A Hankook csak egy ismert példa volt, kicsiben is ugyanezt kell csinálni, és mire a kicsik összeadódnak, az is évekig tart. Pl. egy ruhaüzlet pár hónap forgalmi adat alapján nyugtázza, hogy nőtt a forgalma. akkor még hónapokig próbálja a tulaj új munkaerő nélkül megoldani, fizet túlórát, maga is beáll segíteni stb. Aztán amikor tartósnak érzi a fellendülést, akkor hirdeti meg az eladói állást, amire 1-2 héten/hónapon belül beállíthat valait. egy eladó elvétele 6-8-10 hónap kicsiben. Ennél azért jobb, és biztonságosabb, hogy a Tesco 3-5 év alatt több ezer/tízezer eladót alkalmazott az áruházaiban. A nagyoknak meg van még egy olyan hozadéka, hogy beszállítói/alvállalkozói lánc. A TESCO rengeteg kamionosnak is munkát ad, pedig nem alkalmazza. A Hankook fingom sincs, hogy kinek, de legyenek a gumipitypang-termesztők. Miközben a foglalkoztás 75%-át a mikro és kisvállalkozások adják, a munkanélküliségi rátát érdemben a nagyok befolyásolják.

Tudm, hogy tudod, de a kommentedben összekeveredett a munkanélküliségi, és a foglalkoztatási ráta.

És hadd ismételjem meg, semmi jót nem látok én sem, csak egy ábraértelmezési dologra hívtam fel a figyelmet.

(Mit látok? előzetes moderáció itt is? Vagy csak egy sablonszöveg?)

is 2008.12.18. 11:09:22

(Csak sablonszöveg, ott volt a kommentdoboz alatt. De most meg nincs. A blogmotornak lelke van...)

VIII. Nagyapó 2008.12.19. 00:06:17

Ha az inaktívak attitüdjére gondolsz, igazad van :-)

Viszont erről a "munkanélküliséget a nagyok befolyásolják" dologról nem tudom, milyen empirikus adataid vannak. Én úgy tudom, a beszállítóik körében alig van magyar, viszont többnyire rendkívül munkaintenzívek, ráadásul sokszor szlovák munkaerőt alkalmaznak. És pl. a textilipar leépülése gyakorlatilag meg sem látszott az aggregált foglalkoztatottságon, míg a munkanélküliség kifejezetten alacsony volt akkoriban (ezt azért a fene se tudja, miért).

Amennyire én láttam, a foglalkoztatottságot leginkább a kínálat alakulása (nyugdíjkorhatár-emelés, hasonlók) mozgatták a leginkább, a munkanélküliség meg csak 2005-ben mozdult nagyobbat, de akkor is inkább az inaktívak rovására.
süti beállítások módosítása