HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.06.18. 17:25 refuse/resist!

Környezetvédő korrupció - Számoljunk együtt! 4. rész

Erőteljes zöld fordulatot vett drága (copyright:TuRuL_2k2) kormányunk korrupciós stratégiája. Korrupció volt, van, és lesz, erről kár lenne vitát nyitni. A kérdés csak az, hogy mennyire csökkenthetők e nélkülözhetetlen kormányzati tevékenységhez kapcsolódó negatív externáliák.
Az egyik kulcsszó: anyagtalanítás, ami a fenntartható fejlődés egyik fő oszlopa: minél kevesebb nyersanyag felhasználásával minél több pénzt elszivárogtatni. A másik fontos fogalom a zöld kémiában fontos atomhatékonyság analógiájára a korrupciós hatékonyság*: a kamuberuházásnak a költségét értelemszerűen célszerű minél nagyobb arányban elcsorgatni.
Mert régebben hogyan is nézett ki a nyerő korrupciós stratégia?
A minél nagyobb  hatékonyság érdekében értelmetlen és drága megoldásokba ruháztak be, melyek plusz munkát adtak a szabadpiacon életképtelen Havermutyi Rt.-nek, a nagyobb költségvetés pedig nagyobb rést hagyott a pénzek elszivárgásának. Ennek a módszernek a tökéletes manifesztációja a Kőröshegyi völgyhíd.
Mi, zöldek nagy örömmel látjuk az értelmetlen szocialista gigaprojekteket idéző pazarló beruházások leáldozását, és az anyagtalanítás egyre erőteljesebb előretörését a kormányzati korrupció terén.

Pl. az autóbeszerzések terén is kimutatható a fejlődés:
150 millióért 10 kísérőautó helyett vettek ötöt.
Egy páncélautó fényezésénél pedig minimum 80%-os hatékonysággal* dolgoztak! Egyszerűen zseniális. Igaz, hogy az újrafestés kicsit megterhelte a környezetet, de gondoljunk csak bele, hogy közel sem annyira, mintha pl. egy új rendőrautót vásároltak volna a megmaradt pénzből!

Dícsérendő tendencia, hogy az anyagtalan értéket legtisztábban megtestesítő termékek piacára is betört a korrupció. Gondoljunk csak bele: ha szabad szoftverre tértünk volna át a 25 milliárdos Micro$oft-csomag helyett, mennyi áramot elhasználtak volna a hazai programozóink, akik néhány milliárdos állami megrendeléssel teljesen bölcsészkompatibilissé tették volna az M$ termékeket leváltó szabad szoftvereket. Ehelyett használjuk a már eleve kész (?!?) Microsoft termékeket.
A legújabb állami megrendelést pedig akár Az év zöld korrupciógyanús beruházása díjra is jelölhetnénk. 200 milliót kiadni ezért: elvileg akár 95%-os korrupciós hatékonyság* is elérhető. Le is esett a blogszféra álla.
Egyedül az vetít sötét árnyékot eme zseniális projektre, hogy Daróczi Dávid szerint 80 milliót költöttek hardverre. Sajnos így nem lehet elérni a díjat, akkor se, ha ennek legalább a fele valójában nem szerverekre ment el. Esetleg a hardveres beszerzés 75% fölötti hatékonysága* esetén eltekintünk a sok számítógép okozta környezeti terheléstől. Kisebb hatékonyság esetén csak akkor, ha valami nagyon innovatív energiatakarékos hardverállományt vásároltak.

Remélem, a Védegylet most már elégedett a kormány fenntartható fejlődést szolgáló irányváltását illetően.
Lehet találgatni, mi okozta eme üdítő irányváltást. Talán a lelkes Zöld Kommandó a magas kormányzati köröket is tudja befolyásolni?

korrupciós hatékonyság: az elcsorgott pénz aránya a teljes árhoz képest

29 komment

Címkék: politika kritika humor korrupció környezetvédelem kormányszóvivő közbeszerzés számoljunk együtt


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr90527339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

üff 2008.06.18. 20:00:32

Azért neten keresztül indexet olvasva minden egyértelműnek tűnik és nagyon okos mindenki, de ne tudjunk már mindent, hogy mi mennyibe került és miért. Bizonyos szakmaspecifikus ágazatokban bizony van lobbi, monopolhelyzet és velejáró az, hogy mivel senki nem csinálja meg annyiért, mint a pusta anyag- és munkaerőköltség, a beruházás drágább lesz. Az, hogy kormányzati megrendelésekkel futnak fel hazai cégek nem elítélendő, főleg, ha megnézzük ás ország példáját is. A mi mennyibe kerül demagógia alapján el fogunk jutni egy olyan állapothoz, hogy ne építsünk semmit, ne tegyünk semmit, mert az egyszerű lakos annak nem élvezi a hasznát. Ennek az extremitásnak ellenpéldája a sokak által agyondícsért egyiptomi kultúra, ahol a nép zöme szarér-hugyér be volt fogva a piramisépítésekbe. Ne utasítsunk már el mindent csípőből!

uff 2008.06.18. 20:12:50

Semmiképpen se. Építsünk inkább mi is egy piramist.
De lehetőleg a föld alá, úgy hogy lejjebb már ne sűlyedhessünk.

micro$oft 2008.06.18. 20:28:12

Tudod mit? Dolgozz csak ma írt, nyílt forráskódú progikkal. Az OpenOffice (Linux) évek alatt nem jutott el egy tisztes kompatibilitásig, de majd a magyarok megmutatják! (Mellesleg eszükben sincs.)
Én azért maradok az ezerszer átkozott Microsoft Office-nál. És aki kompatibilis akar maradni, ezt teszi. Ugyanis egy egész kicsike irodában sincs idő bűvészmutatványokra és kernel forgatásokra. Tudniillik ott dolgozni kell.

mirejmatyiő · http://www.antikkonyv.hu 2008.06.18. 21:22:14

Élődködő, korrupt politikusok. Szarnak a Tisztasági csomagba, és az Üvegzsebbe.

Joaquin 2008.06.18. 21:36:09

A kormányzati portálnál az 50millió reális ár, 100millió reális közbeszerzési ár - sajnálom, ez a valóság, a közbeszerzésre mindenki iszonyatosan magas árakat visz, mert tudja, hogy megkapja, ezzel kormányzati szinten nem tudnak mit csinálni. Olyan ez, mintha bemennél egy boltba teljesen kiszáradva, hogy "Gyorsan, adj inni!", mire az összes eladó "Ilyen szomjas vagy? Akkor kétszer annyira fog kerülni.". És tudják, hogy megveszed :) Kereslet - kínálat. Szóval maradjunk annyiba, hogy felét sikkasztották el maximum.

Kicsit sokat markoltál de amúgy tetszik az írás, jót mosolyogtam rajta :)

Corry 2008.06.18. 21:36:10

Én értem azt, amit üff mond és el is fogadom, hogy többe kerül minden, mint a puszta anyag és munkaerőköltség. Ennek ellenére hasznos dolog a nullszaldót, vagy a vélt nullszaldót odatenni a végösszeg mellé, mert onnan látszik, hogy mennyit kaszált a beszállító. A kormányszóvivői weboldalnál példul pofátlanul nagyot, még úgy is kijelenthető, ha csak a weboldalt láttuk, a részleteket nem.
Persze fontos a hazai fejlesztőket támogatni, de úgy gondolom, hogy ebből a pénzből még további fejlesztések is kijöhettek volna, ami további magyar fejlesztők támogatásával is járt volna.
Az Audi tudom, hogy jelenleg a legnagyobb autógyár kis hazánkban, de a kifogásolt beszerzés egy kereskedelmi lépés volt és jelentős volt a haszonkulcs.
A Mikroszoftról annyit, hogy én el tudnám azt is fogadni, hogy 25mrd ba került, csak használják már az államigazgatásban is könyörgöm és ne üljenek annyian ott...
Ennek ellenére a Linux az államigazgatásban nem lenne magyar találmány...

karatedog 2008.06.18. 21:55:45

a németeknél még Ballmer is elment üzletelni, de az sem segített, a gépek 50%-án Linux futik... Aztán meg lehet nézni egy év múlva, hogy mennyit sikerült megspórolni.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.18. 22:07:22

Joaquin,
50 millió reális árnak nagyon az elképzelhető maximum környékén jár. Érdemes elolvasni max_headroom kommentjeit a konzervatorium.blog.hu/2008/06/15/kerdes_daroczi_davidnak posztnál, ő
A dupla közbeszerzési ár pedig... - hadd ne kelljen konkrétan leírnom.
A kereslet - kínálat a piaci ár felé tolná a közbeszerzési árat.
Corry,
Az Audi - hát igen, növeli a GDPt, de nehéz elképzelni, hogy konkrétan az anyavállalatnak jutott volna valami is a 150 millióból. A hazai forgalmazó már esélyesebb, különösen azt nézve, hogy a 4 motorvariáns közül a 2 legnépszerűtlenebbet vette az állam.
A Microsoft: az átállás valóban nem lenne teljesen fájdalommentes, de ma már sokkal felhasználóbarátabb a linux (ld.: index.hu/tech/szoftver/oprh071202/?main&rnd=481)
mint pl. 5 éve.
Egyedül annyi a hátránya, hogy vannak szoftverek, melyeknek a linuxos szabad szoftver imitzációja nem elég jó. De erre tényleg nem kéne sajnálni a pénzt, mert teljesen más, ha a magyar gazdaságban marad az a 20-30 milliárd, és más, ha fogja Ballmer, és uccu neki, fuss.

Bit Rot 2008.06.18. 22:20:11

"Merjünk nagyot lopni!"

bambapacák 2008.06.18. 22:41:53

A kommentezők nem is tudják mennyire jó a cím. Ugyanis én a környzetvédelemben dolgozom vagy 20 éve, és visszasírom a kilencvenes évek végét, mert akkor még lehetett közbeszerzési pályázatot jatt nélkül is nyerni, most már csak KÖZMEGSZERZÉS van az nyer, aki nyerhet. Most zárult egy kb 5.000 gurigás kis kármentesítési pályázat összesen két bátor indulóval, mindkettő nagy, ismert cégek konzorciuma és láss csodát, a 20%-al olcsóbbat ki kellet zárni, mert csak így nyerhetett a drágábbik, nem "jobbik", inkább "balik". Véletlenül olyan régi cég nyerte, amelynek az új tulajdonosa az a cég, amelynek a volt vezérigazgatója most pattant be frissen a lekókadt vezér helyére/székére. Ja, ők nyerték véletlenül a tavaly ősszel meghirdetett, csak 1.900 gurigás kárelhárítást is. Szóval nem csak a hardver-szoftver világ közbeszerzései göröngyösek. Különben nem értem mi a szarnak kell egy OO-nak teljesen kompatibilisnek lennie a mezei felhasználónak teljesen felesleges 3560 MS Office funkcióval

üff 2008.06.18. 22:56:33

Lehet, hogy nagyot kaszál valaki, aki egy speciális projektet valósít meg (alagútépítés, hídépítés, stb.), de tegyük hozzá, hogy azontúl, hogy megteheti, csak így éri meg neki, hiszen hogyan ruházhatna be és vehetne megfelelő gépeket másképp? Hazardírozni meg senki sem akar.
Olyan meg csak a mesében van, hogy közbeszerzésen a "legjobb" nyer. Az nyer, akinek ismerőse van, jól lobbizik, stb.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.18. 23:34:22

Merjünk nagyot lopni - ez mindent összefoglalt. Ott a pont!

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.18. 23:39:46

"Merjünk nagyot lopni - ez mindent összefoglalt. Ott a pont!"
Igen-igen, tudjuk, merjük, tesszük.

midnight coder 2008.06.19. 06:38:47

Mondjuk a linuxos dologgal én sem értek egyet. Nem csak a gnút kellene bölcsész-kompatiblissá tenni (amire főállásban ezzel foglalkozó olyan multik sem igazán voltak erre képesek mint a RedHat vagy a Novell, persze ezek kis lúzer cégek ;-)). Másrészt az osztrákok épp most migrálnak vissza Vistára linuxról...

SMFB 2008.06.19. 07:21:45

Nem itt kell érvelni a völgyhíd mellett, de tán mégis. Miután arra a kérdésre, hogy kell-e nekünk autobahn a horvát tengerpartra IGEN lett a válasz, elkezdődött a nyomvonal tervezése. Két vagy három önkormányzat ZÖLD érveléssel (termőterület védelme, vízzáró izé létrehozása, stb) valamint helyi érdekekre (elvágja a települést a másiktól meg a földjeitől) nem adta hozzájárulását a dombokat megmászó útpályához. Így aztán kérdezték: híd lehet? az lehet, mert a pillért elviseljük. Így aztán ZÖLD érvrendszer mentén megépült a ZÖLD-ek által (is) ekézett völgyhíd.

A kormányzati informatika körüli vitáról meg az a véleményem, hogy baromira mindegy, hogy Win vagy Linux, hogy a szövegszerkesztő az MS vagy valami OpenSource. Már a megközelítés is hibás: Miért is kell egy CENTRALIZÁLT ügymenetet vastag kliensekkel megoldani? Rengeteg webtechnika áll rendelkezésre, skálázható, bővíthető, csak egy browser kell hozzá. Meg szerverpark, aminek kiépítésével KÖZPONTI technológiai bázis (üzemrend, biztonság, katasztrófaterv, miegyéb) lenne létrehozható. A ma sok száz helyen meglévő TECHNIKAI üzemeltetés néhány site-ra koncentrálható, szabványosítható, üzemeltethető. Egy browser meg egy öreg gépen is tudja azt a sebességet, ami kell az adatok bepötyögéséhez az állam- és közigazgatás gépeinek 90-95%-án.

Zöldek! Számoljatok átamfelvételt, hőkibocsájtást, klimatizálást, négyzetmétereket, beépített károsanyagot, PC-k kényszer migrációját! A feneség ott van, hogy a centralizált rendszerekben a PC-ket PC üzemmódban használja mindenki.

Tessék már tudomásul venni, hogy a PC az a Personal Computing rövidítése, és amióta megépítették az elsőt, azóta a hangsúly a PERSONAL-on van. Na ezt kéne átgondolni akkor, amikor kormányzati informatikáról beszélünk. Végül megjegyzem, hogy az én olvasatomban az elvetélt kormányzati negyed magában hordozta az informatika ilyen átalakításának lehetőségét...

is 2008.06.19. 10:36:05

még mindig tartom, amit az előzőekre írtam: nagyon kevés belső ismeretre nagyon határozott vélemény.

és még mindig tartom, hogy majd írok a közbeszerzésről belülről is, dehát még a kifli sincs kész

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.19. 12:32:22

midnight coder és más windózrajongók,
Ha valaki nem tud minimális rendszergazdai segítséggel egy SUSE-val vagy ubuntuval elboldogulni, akkor az a user szerintetek fenn tud tartani egy egészséges windozt?

SMFB,
a völgyhídra nincs rálátásom, de nagy a gyanúm, hogy ottan valami zölddel álcázott spekuláció történt, mert épeszű zöld érv mellette.
A PC-k kihasználtságáról: igen, jogos észrevétel. Egy komoly, tényleg zöld nézőpontú elemzésnél fontos lesz majd megemlíteni.

IS,
hm, a blogvilágban zajló vita alapján egyértelműen magasan túlárazottnak tűnik.
Pl. ezt a hozzászólást érdemes elolvasni:
konzervatorium.blog.hu/2008/06/15/kerdes_daroczi_davidnak#c2538115

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.19. 13:04:22

is, úgy tűnik, a Transparency International nem igazán osztja a nézeteidet:
index.hu/velemeny/jegyzet/veva080619/

Corry 2008.06.19. 15:54:31

IS:

mi kivülálló emberek vagyunk, akik nem látják át az államigazgatás / közbeszerzés / satöbbi folyamatait.

Éppen ezért pontos véleményt nem tudunk a dolgokról mondani, és nem fogjuk észrevenni, ígérem, példul ha egy Audit tízmillió ötszázezerért is meg lehetett volna kapni, akkor miért is vették tizenegy milkáért.

De pont ugyanebből a tájékozatlanságból kiindulva nem fogjuk érteni, ha tizenöt milkért adják ugyanazt az autót.
Ilyenkor is kérdezünk, de pl. a metró esetében sem sikerült értelmes választ kapnunk, tehát gyanakodni kezdünk.

Három megoldás van, ha valakit zavar a "határozott véleményünk":

1. Megmagyarázzuk érthetően.
2. A fájdalomküszöb alatt lopunk
3. Nem lopunk.

A 3. pont az idealizmus szüleménye, a realitásérzékem két kézzel tiltatkozik ilyenkor...

IS 2008.06.20. 01:16:36

@refuse: az a helyzet, hogy a korrupció és a közbeszerzés az NEM egy és ugyanaz. van korrupció közbeszerzés nélkül, és van közbeszerzés korrupció nélkül. egészen pontosan anélkül, amit itt korrupció alatt a legtöbben értenek.

a korrupció intézményesült, bashingold bátran. csak ne keverd bele a közbeszerzést, főleg olyanokat, olyan adatokkal, amiken hozzáértők csak mosolyognak.

és figyelj rá, hogy a közbeszerzés legnagyobb részét az önkormányzatok végzik, tehát ha a Transparency Internationalre hivatkozol, akkor hozd csak az idevágó önkormányzati példákat. több önkormányzattól, többfélét.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.20. 11:51:33

IS:
Várj csak, hol írom én azt, hogy a korrupció és a közbeszerzés az ugyanaz?
Konkrétan milyen adatokon mosolyogtak a hozzáértők?
Szívesen korrigálom én a posztjaimat, ha kiderül, hogy valami téves.

Majd jön önkormányzati példa is, ha lesz olyan, ami kiszúrja a szemem.
Ha van valami tanulságos példád, írd meg.

micro$oft 2008.06.21. 10:16:21

Refuse: nem userek vannak, hanem Zsuzsik, Marikák, és Erzsikék, akik gépelni akarnak. Úgy, hogy a mucsajpusztai telephelyről ne kelljen felszólni, hogy küldje le rtf-ben, mert a doc-ot nem tudják megnyitni.
Ez a ti legnagyobb bajotok, elvarázsolt userszemlélet. A számitógép arra való, amit a Windows ad - és talán a Mac, ezt nem ismerem - bekapcsolod, és dolgozol. Az autósok túlnyomó többségét kurvára nem érdekli a karburátor, ők autózni akarnak.

micro$oft 2008.06.21. 10:32:44

Mielőtt nagy ujjongás lenne, a doc/rtf-et nem a MS Office-ra értettem, hanem a "pótlékaira" úm. Openoffice, online szerkesztők, etc.
Olyan egyszerű tudomásul venni:

A Microsoft világszabványt teremtett, és tart fenn.

Internet Explorerrel is, még sok évig húzódik a csata, amíg a valóban remek Firefox legalább egyenlíteni tud majd. És amíg világ a világ, mindig többféle szabványt, disztribúciót (!!!) találnak ki, ahelyett, hogy egyet tökéletesre fejlesztenének. Mert a világ a pénzről, és nem a jóról szól :(

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.23. 12:15:07

micro$oft, ha megnézted volna az általam linkelt index-cikket, akkor látnád, hogy pont a Zsuzsika-kompatibilitásról beszélek.
"A Microsoft világszabványt teremtett, és tart fenn."
Trükkök százaival (copyright:fletó).

Kodomo 2008.06.23. 13:48:48

Jól mondod micro$oft!

Világszabvány. Csak pl. azt nem érti a Zsuzsika, hogy az új gépen (új Office) megírt vagy éppenséggel a minisztériumból kapott világszabványú .doc-ot miért nem nyitja meg a régi (régi Office) gép.

Hát mert meg kell venni a 100eFt-ért az új Officét (esetleg hozzá egy új gépet), hogy még jobban világszabványú lehessen!

Ez tényleg jó indok a M$ mellett!

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.06.23. 15:19:58

Amúgy ez a jelenség elég érdekes: arra is tart a helyi micro$oft bértollnokot, hogy a blogszférában pallérozza a védhetetlent...
Remélem jól fizetnek, micro$oft, elég trágya meló ez.

/mielőtt linux-fanatizmussal vádolna valaki: vannak olyan felhasználási területek, ahol elismerem a windoz előnyeit. Azonban az oktatási és a közigazgatási alkalmazások kevés kivétellel szvsz nem ilyenek./

Francois Pignon 2008.06.23. 15:34:23

Elég gáz, ha a MicroSoft erre bértollnokot alkalmaz, még egy kommentelőszoftvert sem tudtak kifejleszteni? ;)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.23. 23:26:25

Kodomo: nem kell megvenni. Ma volt gondom egy emailban kapott pps-fájllal, mert azt Office 2007-tel csinálták, nekem meg 2003-as van. Klikkelésre a gép magától felajánlott egy ingyenes illesztőprogramot a Microsoft honlapján, amit letöltve utána a fájlt meg lehetett nyitni. Illetve a Word-Excelt is, mert egyben van az egész. Nem szeretem a Microsoftot (bár Windows van a gépemen, de hát ez hivatali, nem én tettem rá - megjegyzem, sose volt linuxos gépem, és nem is értek hozzá igazán), de azért annyira nem genyók, ahogy te írtad.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.06.23. 23:28:03

R/R: írtam már számos önkormányzati példát. Nem kívülről. Nem csak IS vett részt közbeszerzésben. Helyesebben én nem részt vettem, hanem vezényeltem szorosan. Nos, AKKOR nem volt korrupció. Előtte meg utána sajnos igen.
süti beállítások módosítása