HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.09. 21:31 Pascal

Elegánsan veszíteni

Elsöprő győzelem született, nem csak épp átcsorogtak az igenek a határon. A kormányzó pártoknak komoly üzenet és kudarc. Alkalmuk van azt megmutani, hogyan kell elegánsan veszíteni. A kieső pénz a legutolsó kérdés most: néhány tízmilliárd. Bár nem parlamenti választás történt, annál mégiscsak többről van szó mint egy költségvetési részprobléma. 

Először és elsősorban intézkedni kell a konkrét kérdések, a kórházi napidíj, a vizitdíj, és a tandíj eltörléséről. Bár egyetértek azzal, hogy ez a lehető leghamarabb megtörténjen, túlzásba vinni sem kell. A kérdések csak a következő évre vonatkoznak. Csakhogy ezzel nincs vége a tanulságok sorának, és ezen kell a legkevesebbet törni a fejünket.

Másodszor, érdemes elgondolkozni azon, hogy milyen alternatívák maradnak. Az egészségügy, a nyugdíjrendszer, az oktatás problémáit nem vitatja senki. Az elutasított kérdések nem megoldások, nem is voltak azok soha. Túl vagyunk az előnyők/hátrányok értékelésén. Ideje visszatekerni a szalagot: mi is a probléma? Mit is szeretnénk egészen pontosan megoldani? Milyen lehetőségeink vannak? És ezek közül melyik a legjobb? Ha ilyen nézőpontból tekintjük, nem az elutasított kérdések voltak a nyerő válaszok elejétől fogva. Itt az ideje váltani.

Harmadszor, azoknak a vezető politikusoknak, akik az elutasított kérdésekre a költségekkel gondoltak visszavágni, akik azzal kezdték, hogy "nem pótoljuk, nincs rá lehetőség" - kvázi "akkor most majd jól megbánjátok"-szerűen - nincs helyük a kormányban.  Az igenek száma sokkal-sokkal több annál, amit így lehetne elintézni. Kreatívan és pozitívan kell a folytatás lehetőségeit megkeresni, kompromisszumot keresve. Szűklátókörűen, makacsul, sértődötten nem lehet folytatni. 

Ellene vagyok annak, hogy a elsöprő győzelmet "elkergetni a kormányt"-két kellene értelmezni. Ferenc talán-talán lemond ha elszégyelli magát, de eddig sem erről volt híres. Maradjanak, ha már annyira akarnak. De elvárom, - és ezzel nem vagyok egyedül - hogy felelősen és elegánsan veszítsenek, a konkrét kérdések visszavonása mellett mind az elvi, mind a személyi konzekvenciákat levonják.

16 komment

Címkék: gyurcsány népszavazás eredmény


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr100373217

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

IS 2008.03.09. 22:14:59

Általában a nyertes azt hiszi, hogy akkor mostantól lehet értelmesen beszélni, hiszen akkor most ő mondhatja, hogy merre az előre. Én 1989 óta sokadszor élem ezt át, lényegében minden választás után. Hogy most már az eddigi csúnya ellenzék magába fordulhat, elbújhat, és most már a farkas meg a bárány leülhet az asztalhoz, és akkor ismét, együtt.

Valójában már 1989-ben az ellenzéki kerekasztal ellenzéki oldala nem tudott egymással zöld ágra vergődni, és én 20 éve azt látom, amit Egy vicc posztomban leírtam. Nagyon szépek lennének ezek a gondolatok, ha nem pont 20 év cáfolna rá gyakorlati alkalmazhatóságukra.

Ez egy szép, fiatalkori álom a világ megváltásáról. A viccek viszont nagyon bölcs dolgok.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.09. 22:20:52

Nem értem, milyen személyi konzekvenciára gondoltál, Pascal?
Feri az élharcosa volt a 2006-os kampányban a tandíj-, és vizitdíjtagadásnak, most meg a szükségességüknek volt az egyik legnagyobb propagálója. Ki, ha nem ő?

Corry 2008.03.10. 00:22:07

Az eltörlendő kérdések nem állhattak egy koncepció középpontjában, mert régen rossz lenne, ha erre épülne a zógenannte reform.

Most ez nem akartuk tisztelt Horváth Ágnes, Gyurcsány Ferenc és a többiek. Enélkül kell reformot csinálnotok, nem vitás. Jó lenne persze a több biztosítós dolgot is végiggondolni, mert az is így végezheti.


Persze végiggondolni valója a kérdések kiötlőjének is vannnak, mert ők is remélhetőleg egy sikeres országot akarnak, és nem olyat, ahol az állam osztogat cukros bácsi módjára és ahol a "szeretett pártfőmufti" jósága lengi be az egész országot. Majd meglátjuk, mert a dolgonak van ilyen felhangja is.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.10. 08:10:55

Horváth Ágira gondoltam, az ő nyilatkozata verte ki a biztosítékot. De igaz ami igaz, Ferenc parlamenti beszédében is volt egy necces szakasz, a "nem áll módjában, nem áll szándékában" rész. Bár gyakorlatilag az urnák lezárásának pillanatában elismerte vereségét (akkor még nem lehetett látni mekkora) gratula helyett hátulról még jól beledöfött az ellentétes véleményt nyilvánítókba (Feri második beszéde előtt írtam).

A vizitdíj és a napidíj 20 milliárdot (állítólagos tovább 40 megtakarítást), a tandíj 2.5 milliárdot (ami öt év alatt felment volna 18-20-ra) jelent a költségvetésnek. Nehogy ez kérdés legyen már, az egészségügy és az oktatás esetében.

Valaki Valahonnan 2008.03.10. 09:05:51

Én két másik nyilatkozatot is hallottam, ahol a népet ostorozták a veszteség miatt. Az pedig nem hozza a szavazatokat és nem növeli a népszerűséget sem.
Talán el kellene gondolkodni, vajon ismeri-e a kormány a nép lelkét, hogy az mit fogad el, illetve hogyan kell tálalni egyes nem feltétlenül népszerű intézkedéseket.

Persze a FIDESZnek is el kell gondolkodnia azon, hogy milyen kérdéseket töröltet a néppel a lehetőségek közül. Mert ezek után ciki lenne egy következő kormányzati ciklusban pl. a tandíjhoz hasonló bármilyen intézkedést hozni. A problémákra pedig megoldást kell adni valamikor.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.10. 10:43:55

No ácsi. Arról volt szó, hogy a népsavazás nem érintheti a költségvetést. És azért lett engedélyezve, mert nem érinti.

Akkor ne tessék sírni, hogy a népsavazás miatt (a népsanyargató intézkedések eltörlésén kívül) nem módosul a költségvetés. A népsavazás ugyanis hivatalosan nem arról szólt.

Így megy ez.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.10. 10:54:38

Az idei költségvetést mavo. Hiszen ezek költségvetési tételek (a vizitdíjat és a napidíjat épp ezért, utólag vették fel az eü pénztár járulékbevételei közé). Ha ez lenne a legnagyobb probléma, megoldás lenne az, hogy csak jövő jan. 1-től törölnénk el ezeket, és egyidőben kipótolnák. De probléma ez. Eszemben sincs a kieső pár milliárd miatt aggódni, elhanyagolható tétel. Meg fogjuk oldani, így vagy úgy.

"Válsághelyzet", persze , Dávid Ibolya. Néhány tíz milliárd nem válsághelyzet. Ha már eddig nem nyilvánítottál véleményt, most már kár volt ezzel a hülyeséggel előjönni.

A probléma azokkal a vezető politikusokkal van, akiknek szemmel láthatóan meg sem fordul a fejükben, hogy "lehet, hogy mi is tévedtünk valahol". Akik csak a hülye népet szidják, sértődöttek, juszt is "nem áll módunkban"... ekkora részvétel, az igenek ilyen arányú győzelme mellett ezt nem lehet.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.10. 11:10:27

Még emlékszem a háromhatvanas kenyérre szavazó hülye panelprolikra: a most oly tévedhetetlen nép akkor is tévedhetetlenül savazott ...

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.10. 11:11:27

Ja, és még.

Ha nem volt olyan nagy bevétel a vizitdíjból, meg a napidíjból, akkor miért kellene most pótolni?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.10. 11:20:48

Tényleg.. miért kéne? Feri mondta, hogy nem áll módjában pótolni (Ibolya meg egyenesen: válsághelyzet), nem Viktor kérdezte, hogy jaj jaj miből is.... csak baloldalon téma, jobboldalon nem.. valóban, ha nem volt ez olyan nagy bevétel, miért utalt erre Feri rögtön urnazárás után? Talán csak nem törleszteni próbált?

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.10. 11:45:49

De igen, törleszteni akar. Teljesen természetes. Ha nem tenné, nem verhetné oda 2010-ben Viktornak, amikor az az aktuális szart kezdi felemlíteni, hogy „na de kérlek, a vizitdíj eltörlése”.

Amúgy jobboldalon valóban annyira nem téma a nemlétező kiesés pótlása, hogy a Fidesz habozás nélkül pótolni szeretné — természetesen az állam egyik zsebéből a másikba pakolással, ahogy már megszoktuk.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.11. 08:35:04

Miről is beszélünk, Mavo? 2009re nincs még költségvetés, azt az ősszel fogják megtervezni és decemberben megszavazni. Ott a várható bevételek és a hiánycélok fényében fognak a kiadásokról dönteni. Azon kívül, hogy 100 milliárd lesz a legkisebb kerekítési egység, nem nagyon van értelme a "kiesett bevételt pótolni" kifejezésnek.

Marad a 2008as év. Gyurcsány Ferenc bejelenti, hogy előrehozza a díjak eltörlését 2009 január 1-ről 2008 április 1-re de nem áll módjában sem szándékában az emiatt kiesett bevételt pótolni. Azért hozza előre, hogy direkt gecizzen vagy mi van?

"..nem verhetné oda 2010ben Viktornak..." hm most neki leginkább azzal érdemes foglalkoznia, hogy mi lesz a következő hónapokban, nem 2010ben. Valószínűleg irányt kell váltania addigra, vagy nem ő lesz már ott.

vattafák 2008.03.11. 09:33:50

hagyom hogy átjárjon az optimizmus, és szépeket álmodok. és elhiszem, hogy azért szavazott egy ország úgy, ahogy, mert szeretne beleszólást saját dolgaiba. hogy jelezze: nem erről volt szó, erről nem volt szó. hogy tanújelét adja: nem úgy van ám, hogy négyévente arról döntünk, ki tegye azt, amit akar.
és mielőtt csörögne az óra, még elhiszem, hogy intő jel minden politikai erő számára: addig és arról szól a mandátum, amiről kampányoltak.
de a vekker csörög.

mavo · http://polmavo.blog.hu 2008.03.11. 10:35:00

Pascal, Pascal,

komolyan nem hiszem el, hogy ennyire hülye vagy.

A 2009-es szám után van egy baromi fontos szó, amit te is leírsz, akármennyire is eltölt az öröm a győzelem miatt.

Költségvetés.

Tudod: az, amit az istennek sem bír befolyásolni a népsavazás.

Persze, a Klónék genyók, hogy demonstratíve idő előtt a pofánk alá dörgölik, hogy de, de, igenis, költségvetést módosít. Ám attól még a tény tény marad.

És Viktornak kurva mindegy lesz, húsztízben ki fogja az orra alá dörgölni a mit. Ha nem a Hű De Régen Bukott Fősátán, akkor majd más.

Jóccakát kívánunk! Még van pár hét a győzelem ünneplésére.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.11. 12:25:38

Még nincs költségvetés 2009re. Akkor "kiesés" sincs mert az csak valamihez képest lehet. A számok amúgy ott az ezer milliárdos nagyságrendben mozognak. Ferenc erőlteti csak - messze nem tulajdonított senki hasonló szintű figyelmet a kérdésnek a jobboldalon. Nincs is jelentősége.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.03.11. 13:38:24

Mavo: a népszavazás érinti a költségvetést, ha azonnal végrehajtják dafke a döntést. Elvégre betervezett bevételt lőnek ki. Más kérdés, hogy egyebet hárommillió igenre nemigen tehetnek - merthogy a költségvetésbe be van tervezve a vizitdíj idei évközi emelése is, az meg tényleg forradalom-közeli helyzet lenne, ha a népszavazással mit sem törődve csak azért is emelnének a nyáron, mondván, hogy év végéig csak fizessenek többet a galád pógárok.

Nem a népszavazás módosítja tehát az idei költségvetést, hanem az azt eminensen előbb végrehajtó kormány. Mavo, te ennél azért okosabb szoktál lenni... Gyurcsány megint olcsón hazudik: ráadásul egyfajta kicsinyes bosszúval véteti észre magát.

Nagyon is kicsinyessel, hiszen a kórházi napidíj bevétele egy, a szakrendelői vizitdíjé öt százaléka körül mozog az intézményi költségvetéseknek. Elvételük kellemetlen, de nem vészes. A tandíj százalékát nem ismerem, de az se lehet túl sok.

Gyurcsány vesztett, az amúgy mocskos gennygóc Horn Gábor ezúttal telibe talált. De menni szerintem mégse fog. Csupán azért, mert bemondja a Dugovics Tituszt (ha lebukok, téged is magammal rántalak!) - nehezen tudom elképzelni, hogy a törvényen már régen túl működő magyar titkosrendőrséget éppen az MSZP-s politikusokra ne dolgoztatná egy olyan miniszterelnök, aki a puccsista Kiss Péteréket továbbpuccsolva került hatalomra. Nem hiszem, hogy az a titkosrendőrség, amely a rendőrpalotát oldalba löveti, illetve sebészi pontossággal hajigál éppen csak kormozó Molotov-koktélokat, hogy itt "terrorveszély" legyen, éppen a kisebb hatalmú szoci politikusok elleni adatgyűjtést ne hajtaná végre. Nem véletlen, hogy a Gyurcsánnyal biztosan együtt bukó Szilvásy működik arrafelé: ő nem fordulhat a főnök ellen, emiatt benne Fletó megbízhat.
süti beállítások módosítása