HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2009.06.07. 11:48 refuse/resist!

A kapánycsend monnyon le!

Kevés a sportértéke a kapánycsend kritizálásának, nem csoda, hisz ez az intézmény díszes példánya a józan ésszel bátran és büszkén szembemenő szabályozásainknak.
Ezért most csak a törvény legabszurdabb részét emelem ki, nem is tudom, sírjunk-e vagy nevessünk:

A kampánycsend megsértésének minősül a választópolgárok választói akaratának befolyásolása, így különösen: ...a választói akarat befolyásolására alkalmas információk szolgáltatása elektronikus vagy más úton.
   1997. évi C. törvény 41. §

7 komment

Címkék: politika abszurd zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr181168921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.06.07. 18:10:01

A kampánycsend de facto nem létezik, hiszen az óriásplakátok kint díszelegnek, nemegyszer a szavazóhelyiség előtt is. Azt tényleg tiltani-szankcionálni kéne, hogy pl. a választóhelyiség előtt aktivisták győzködjék a polgárokat (vagy lakásról hordják be őket szavazni), de az abszolút kampánycsend egy nagy marhaság, csakugyan.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.06.08. 10:44:50

Nyilván önmagában abszurd ez a kampánycsend-erőlködés. (persze, a buszoztatás-sör-virsli hármast korlátozni kell)
Viszont az, hogy ha szombat reggel kiderül, hogy - tegyük fel - Vona Gábor miniszerelnök hétfőre eladta az országot az irániaknak és az oroszoknak 50-50%-ban, vagy ha Fletó eladta az idegen bolygóról származó gyíkembereknek stb., akkor azt vasárnap estig tilos közölni e törvény értelmében ...nehéz szavakat találni rá.
Vagy nem jól olvasom a törvény szövegét?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.06.09. 12:10:26

@refuse/resist!: Voltaképpen nem jól olvasod, mert ezt a két dolgot szabad volna közölni - már többször értelmezték a kampány fogalmát, és végül elég szűk értelmezésben maradtak (a politika egésze, a politikai hírek nem tartoznak ide, csak az, ami kifejezetten a valakire történő szavazásra buzdít).

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.06.09. 15:11:04

@Molnargoreny: Hát, pedig ezek sokkal inkább megfelelnek a "választói akarat befolyásolására alkalmas információk" meghatározásnak, mint bármelyik kampányszlogen. Biztos, hogy jó ez a megfogalmazása a törvénynek?

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.06.09. 15:48:42

@refuse/resist!: Biztos, hogy nem jó. Ezért kell a jogalkalmazóknak (ami ez esetben általában a Legfelsőbb Bíróság volt, mert az OVB ellen ott van a jogorvoslat) számos esetben kommentálni-gyúrni-értelmezni. Ráadásul úgy, hogy a korábbi hasonló saját döntésekkel legalább ne menjenek éppen szembe.

Ezért nagyon gázos a Jobbik kampányszlogenje elleni OVB-döntés. Hogy a LB ezzel mit fog kezdeni, az ugyancsak kérdéses. Mindenesetre jóváhagyni életveszélyes politikailag (az de facto kodifikálná az abszolút polkorrektséget elvárásként), elvetni meg napi politikailag volna érdekes következményű. Mindenesetre az LB áldhatja most az OVB-t...

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2009.06.10. 14:59:30

@Molnargoreny: Megérne egy törvénymódosítást ez az ügy. A jelenlegi helyzetben csak álszent kontraproduktív szarrágást eredményez.
A Jobbik kampányszlogenje nekem nem nagyon tetszik, de az OVB döntése ettől függetlenül piszok nagy böszmeség.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2009.06.17. 15:00:05

@refuse/resist!: Kétharmados törvény, szóval egyelőre felejtsd el a módosítást...
süti beállítások módosítása