HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.04.01. 01:46 IS

So what?

Mivel kedvenc foglalatosságomnak, az ország sorsáról való gondolkodásnak annyira nincs közönsége, hogy átmenetileg még engem sem érdekel, ezért vegyük a soron következőt, a politikai helyzet konstruktív elemzését (az ezután következő lenne a politikusok elemzése, de arra remélem sose kerül sor, ott lenn már annyian nyomulnak, csak beleveszne az ember). A konstruktívon azt értem, hogy megpróbálom a jövőt felvázolni, nem pedig a múltat pocskondiázni vagy azt keresni, kinek mi a hibája.

Tehát ennek itt vége van, mint a botnak.  Mostmáron az a kérdés, hogy az MSZP-SZDSZ akar-e maradni 2010-ig, methogy a jelenlegi közjogi berendezkedésben ezt ők döntik el. Nézzük mi lenne, ha (1) nem akarnák, hanem előrehozott választásokat tartatnának, vagy (2) akarnák, mely esetben ki is fogják tölteni az idejüket (hogy hogyan az majd a részletezésnél).

(1) Előrehozott választás: Mi az előnye? Az, hogy a FIDESZ láthatóan nincs felkészülve rá. FIDESZéknél ez úgy megy, hogy Orbán Viktor egy éven válogatja, hogy ki indulhat el, ki lesz kormánytag, ki lehet akármi is. Ha itt most néhány hónap múlva választás van, akkor a FIDESZben kapkodás lenne, a pártnak sebtiben kellene jelölteket állítani, a végén még némi ellenzék, vagy legalábbis önálló akarat is kerülne a frakcióba, hát nagy baj lenne. Pont az a baj, hogy a FIDESZ nagyon nyerne, hiszen akkor újabb 50-70-100 megbízható ember kellene. És persze Semjén is tartaná a markát több helyért, ahová értelem ugye nem kerül, Orbán Viktornak nem kell még egy Torgyán-frakció. Arról nem is beszélve, hogy állandóan ott lebeg a Kósa-kard Orbán feje felett, és mindenfajta kapkodás csak hibákhoz vezet, amit Kósa kihasználhat.
Még egy előny: Nem tud új párt alakulni, ami a jelenlegi helyzetben (közép)baloldali lenne/akarna lenni.

Mi a hátránya? A túl nagy bukta. igaz, hogy az MSZP volt már 10%-on is, de az nagyon régen volt, ehhez nincsenek hozzászokva. Pláne, hogy az önkormányzati helyeken is most a FIDESZ ül. Az SZDSZ be van szarva a kieséstől, aminek az esélyét az előrehozott választások akár csökkenthetik is, de ki az, aki erre hajlandó feltenni a párt sorsát?

Mire kell figyelni? A népszavazás részvételi arányára, azaz hogy a vidékiek, falusiak mennyire megmozdultak. Mivel egyúttal Orbán Viktor népszerűsége megnőtt, ezért mondhatjuk, hogy a vidék pártja, a FIDESZ erősödött. Mármost a város válasza mi lesz erre? Nem az, hogy visszarohan az MSZP-hez, hanem hogy vagy otthon marad, vagy esetleg megtalálja az MDF-et.  Egy előrehozott választás erősítheti az MDF-et, pusztán a vákum miatt. Az otthonmaradás viszont a szélsőjobbnak is alkalom, hogy megmutassa magát. A Jobbik, ha felszívja a MIÉPet is, be nem juthat, de az 1%-ot átlépheti, és onnantól akkor már állami támogatást fog kapni, ami tovább erősíti. Akár az MDF, akár a Jobbik erősödése a baloldalnak jó, de ez nem ellensúlyozza a súlyos zakó kockázatát.


(2) Maradnak 2010-ig: Mik az előnyök? 2 évig lehet arculatot építeni, mindkét pártnak sajátot. Kormányzás természetesen nincs, de mint fent is írtam, ez a poszt most nem arról szól. Az MSZP azt mondhatja: megszabadultunk az eszetlen reformterrortól, az SZDSZ azt mondhatja, megszabadultunk a visszahúzó mutyivilágtól, ez ismét a demokratikus ellenzék. Ez win-win szituáció, a saját szavazóbázist megerősítheti. Mivel kormányzás nincs, és ilyen helyzetből egy kormány se jött vissza, ezért 2010-ben is bukta lesz, de esetleg csak módjával. 2 év nagyon nagy idő, 2004-ben nem volt az MSZP semmivel se népszerűbb, 2006-ban mégis nyert. Az emberek egyszerűen nyugalomra vágynak, ezt egészen egyszerű megadni nekik, bár az orszg hosszútávú sorsa árán, dehát ha ezt választotta a nép (mert az értelmiség elfelejtette elővenni a józan eszét), hát ezt kapja.

Mik a hátrányok? Hacsak nem alakul ki valami olyan gazdasági szituáció, ami tényleg az utcára visz tömegeket, akkor semmi. Ennek esélye pedig kicsi, tekintve, hogy még a mai napon se történt semmi érdekes a magyar tőzsdén (bármilyen sületlenségek is vannak a portálok címoldalain), ezért úgy tűnik, hogy Gyurcsány 2006-ban megfelelő alkut kötött Londonban, és amíg ő ott van, addig finanszíroznak minket.. Pont az lesz a kérdés, hogy ha Orbán úgy kerül hatalomra, hogy nem hagyja addig az országot rendbetenni, akkor mi lesz ezzel az egyezséggel. És a gazdasági fellendülés egyre később jön el, de ebben jó nagy pechje van GYF-nek, hogy az olaj meg az élelmiszerárrobbanás is elkapta a világot, az USA recesszióról nem is beszélve. Ezeknek viszont egyszercsak vége lesz.
Hátrány az új párt megalakulásának lehetősége. Érdekes módon pont ez a válság ismét érdekessé teheti az MSZP-t és az SZDSZ-t is, felfrissülhetnek, és pont ezzel kifoghatják a szelet az apátiából táplálkozó új-párt-kívánó hajó vitrolájából.

Mire figyeljünk: az, hogy az MSZP elveszti a 2010-es választást, az még nem jelenti, hogy a FIDESZ megnyeri. Az MDF ma nincs rosszabb helyzetben, mint 2006-ban, és akkor is bejutott. Ha megint bejut, és mégis alakul egy új párt, amelyik szintén bejut, akkor ők ketten, meg az MSZP-SZDSZ sok lehet a FIDESZnek. 2 év nagy idő.

Mindebből az következik, hogy egyértelműen a 2010-es forgatókönyv játszik. vagy valamit nagyon rosszul látok.

Az ország sorsára majd visszatérünk, ha a Szuperbola végetért.

15 komment

Címkék: politika stratégia


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr66406008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2008.04.01. 10:20:38

Konstruktív elemzés, amelyik arra helyezi a hangsúlyt, hogy Diktátororbán hogyan osztogatja a lista helyeit? Ez inkább a Hetihetes színvonala, bár lehet, ezek szerint az is politikai elemző műsor.
Most a bájos kitételekkel, hogy „ha Orbán úgy kerül hatalomra, hogy nem hagyja az országot rendbetenni” meg a jótékonynagybácsis „finanszíroznak minket,” inkább nem foglalkozom. Ez a véleményed, meghallgatom, elfogadom.

De ha már elemzel, legalább az elemi tényeknek nézz utána, amikből következtetéseket vonsz le.
„Mire kell figyelni? A népszavazás részvételi arányára, azaz hogy a vidékiek, falusiak mennyire megmozdultak.”
Akkor tessék tényleg odafigyelni. A mennyire megmozduló falusiak részvétele kemény egy százalékkal (13ezer falusi, köztük nyilván megannyi elviszimitátor) volt magasabb a városokénál. A budapesti részvétel pedig még annál is hajszállal nagyobb volt.
www.valasztas.hu/outroot/hu/rost.htm

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.04.01. 10:50:36

Bugris kérdéseit nem akarom ismételni, úgyhogy csak ezt tenném hozzá:
HA normálisan üzemel az ország, akkor az élelmiszerárrobbanás a legjobb, ami történhet velünk. Az olajárrobbanás ellen meg védene még egy atomerőmű.
"Ezeknek viszont egyszercsak vége lesz." - minek?
Az élelmiszer ára már csak nőni fog, még ha a bioüzemanyag-őrület meg is szűnik. Az energiaár meg már csak akkor csökkenni, amikor kész lesz az olcsó napelem fejlesztése.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.04.01. 11:08:56

IS,

én nem zárnám ki a miniszterelnök-cserét vagy az új feltételekkel új koalíciót sem. köpönyegforgatásból jók ezek a fiúk is. (meg ne felejtsük el, hogy az mszp furcsa kis trükkökre képes, lásd a péter-ferenc féle rosálást)

nyilván nem véletlenül április 30.-ai dátummal vonták vissza a minisztereiket a szadeszos srácok se.

az viszont teljesen biztos, hogy a fidesz nem készült fel a kormányzásra, szénné nyerné magát egy mostani választáson, de csúnyán pofára esne a kormányzással.

is 2008.04.01. 12:39:05

bugris: már miért lenne az hangsúly? tíz szempontból egy. olyat pedig, hogy a kerülettel szemben a pártközpont mást nevez ki jelöltnek, tényszerűen tudunk (pl. Kosztolányi Bp-en, de vidéken is volt).

a finanszírozásban a Concorde elemzése osztja az enyémet, egyelőre nem nagyon bánt, hogy ebbe a társaságba kerültem. addig, amíg a magyar állampapírok min. 80%-a külföldiek kezében van, addig ezt bárminek lehet nevezni, a tény, és a szakértők által használt szakszó az, hogy minket finanszíroznak.

nyilván minden egyes külföldi reakcióra van egyedi magyarázat (a sikertelen 1999-es foci eb pályázat után az osztrákok miért nem velünk mentek még egyszer a nyertes pályázatra - EU2008; miért mondták 2002-re a NATO-ban, hogy micsoda szerencse Mo-nak, hogy nincs kizárási lehetőség; hogy Sarkozy miért állt fel; hogy 2006-ban miért csak Berlusconit sikerült idehozni stb.); de összességében valahogy nem tenném a pénzem fel arra, hogy Orbán az ország szarban történő átvétele esetén ugyanazt az alkut meg tudja kötni, mint GYF meg tudta. természetesen van az a vélemény, hogy a külföld dugja fel magának, én viszont inkább aggódó anyukát játszom. de ez már az ország sorsa, és most azt felfüggesztettem.

a választási részvételnél azt kell nézni, hogy más választásokon milyen ez az arány. más választásokon ahogy megyünk vidékre, és kisebb helyekre, úgy fogy a részvétel. az, hogy most nem fogyott, hanem pariban volt (1 százalék természetesen hibahatár), az relatíve növekedés. bocs, ha túl tömör voltam, ezt így kell érteni.

r/r: a 80-as évekbeli olajárrobbanás azért volt gázos, és azért alakultak ki sorok, mert a gazdaságok nem voltak rá felkészülve. az akkor USD40 csúcs ma USD85-nek felelne meg, ehhez képest a mai ár USD100, aztán a gazdaságok nem nagyon roppannak bele, azért mert erre felkészültek, tartalékolnak, hosszútávú megállapodások vannak stb. az élelmiszerárrobbanás megint valami, amivel még ilyen szinten nem találkoztunk. voltak eddig is készletezések, meg ellátási rendszerek, de inkább csak a természeti katasztrófák kivédésére, nem pedig trendszerű, globális ármozgásra. majd most megcsinálák ennek a rendszerét is az olaj mintájára.

mcs: az személyi kérdés, amit mondasz. mint írtam, azzal nem foglalkoztam, és nem is fogok. maradhat a koalíció, meg cserélhetnek is embereket, ez nem érinti azt a fő kérdést, hogy 2010-ig maradnak. azzal egyetértek, hogy a mostani népszavazás miatt (még ők is meglepődtek, hogy mennyire bejött) szénné nyernék magukat.

még az jutott eszembe, hogy micsoda helyzet lenne, ha lenne előrehozott választás: nem egy évben lennének a parlamenti meg az önkormányzati választások, hanem két éves eltolásban. és, hogy milyen szar is lenne az, tekintve, hogy akkor csak két év maradna valamit megcsinálni, ami semmi, ezért tényleg nem változna továbbá már semmi ebben az országban.

Corry 2008.04.01. 21:42:42

Találtam valamit:
www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=81169

Megértem IS-t ha azt is megvizsgálja, hogy ebben a mozgolódásban hova keveredik OV, mert az se mindegy. Kéretik OV-t és a 1998-2002-ig regnáló miniszterelnököt kábé külön kezelni, mert ugyan ugyanarról az emberről van szó, de most már elég sokat volt ellenzékben. Minden emberi számítás szerint ha most hatalomra kerülne, teljesen másképp lenne mint 1998-ban, már csak a gazdasági helyzet miatt is, amire nagyon kíváncsi lennék, hogy OV hogy oldaná meg a helyzetet.


Arra meg, hogy mi lesz most kisebbségben én is nagyon kíváncsi vagyok, azért meg kell mondjam, hogy GYF-nek sem nagyon drukkolok, mert nem érdemli meg, nem arra megy az ország, amerre kellene.

VIII. Nagyapó 2008.04.02. 22:37:16

Ezt a "alkut kötött Londonban"-t hogy érted?

A magyar államkötvényeket a piacon adják-veszik nap mint nap az alapok, jelenleg nemzetközi összehasonlításban igen komoly kamatfelárért, ami nemrég még tovább is nőtt, miután kiszállt pár kockázati alap, aki ennyiért eddig hajlandó volt pénzt hozni ide. Ja igen, nem annyira a nemfizetéstől félnek (az euro-államkötvények kamatprémiuma annyira azért nem nagy), inkább attól, hogy hagyják beomlani a forintot és szépen elinflálják a hiányt (többe közt ezért sem érdemes látványosan belenyúlni a jegybanktanácsba - akkor a külföld hajlamos lesz ilyesmiktől tartani).

Gyurcsány Londonban max. annyit tehet, hogy megpróbálja magyarázni a bizonyítványát - de bármiféle megállapodást kötnie esélytelen...

(Természetesen kell kiigazítás, és egy növekedést kevésbé visszafogó kiigazítás sem leányálom, sőt kezdetben egyeseknek még durvább is a mostaninál - de azért nem csinálják ezt olyan jól, inkább csak meglehetősen kiszámíthatatlan ötletelés ment eddig, hogy honnan lehet még gyorsan pénzt szerezni.)

is 2008.04.03. 08:27:45

@VIII.Nagyapó: 2006-ban a választások után 1-2 héttel Gyurcsány kinnn járt Veressel Londonban, és akivel tudott, beszélt. Túl sokat nem közöltek belőle az újságokban, de nem a politikusokhoz ment, hanem a citybe. ott vannak azok a befektetési házak, amelyek az állampapírokat veszik, a hosszabb lejáratúakat még inkább, mint a rövideket. és ott vannak a hitelminősítők, akiknek a minősítéseire az egész világ ugrik.

ezeket az urakat kellett meggyőzni arról, hogy konvergenciaprogram lesz, hogy ne ijedjenek meg a 2006-os magas adattól, ne minősítsék le a magyar adósságot, hogy a konvergenciaprogram valamennyire elszabadítja az inflációt, de nem veszélyesen, és lesz egy független jegybank, amelyik nem fog csak azért kamatot csökkenteni, hogy jobban menjen a gadaság (az elmúlt két évben alig-alig hangzottak el kormányzati kritikák az alapkamattal kapcsolatban, az is leginkább újságírói kérdésre) stb. esetleg még piszkos alkuk is lehetnek a háttérben, hogy a londoniak kapnak némi bennfentes információt, csak ne döntsék be a magyar állampapírpiacot (a 2006 nyarán történt megingás globális volt, nem nekünk szánták) , és ne kezdjenek spekulálni a forint ellen, mert az gyenge lesz, nem fog tudni védekezni.

érdekes módon a forintot nem is támadták be, miközben a török líra az utóbbi két hónapban (hasonló belpolitikai válság) az USD ellen, amihez elvileg mérik, mintegy 15%-ot esett, az eurohoz képest pedig 25%-ot. és az is csak tiszta spekuláció volt, mert a hétfői török alkotmánybírósági döntést követően, mely szerint a kétharmados többséggel kormányzó pártot esetleg feloszlatják(!!!), a jelenlegi államelnököt és miniszterelnököt pedig 5 évre eltiltják a politizálástól(!!!), a török líra megint erősödik.

na az ilyen spekulációktól vagyunk megkímélve.

VIII. Nagyapó 2008.04.03. 22:32:47



Nem azt mondom, hogy nem tud MEGPRÓBÁLNI magyarázkodni meg alkudozni - csak épp az ilyesmit lehetetlen betartatni.

Ami az állampapírpiacot illeti, itt van egy cikk az elmúlt 1 hónapból:

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=4&i=94328

Azóta persze némileg stabilizálódott a helyzet, de a lényeg az, hogy a piac 10 éves (!) időtávon is 8% fölötti kamatokat áraz jelenleg. Miközben az összes környező ország kamatai az euróéhoz konvergálnak... És most már 8%-os kamat kell ahhoz, hogy a forint ne omoljon össze.

Szóval nem valami alku folytán veszik meg őket, hanem mert szép, magas többlethozamot fizetünk rá.

A Jegybankot pedig nyilván nem kritizálják - hiszen mostanra gyakorlatilag kizárólag az ő kinevezettjeik ülnek a Monetáris Tanácsban. Az persze igaz, hogy egyelőre még úgy tűnik, nem az ő hibájuk az infláció elszállása... Meglátjuk, hogy tovább.


(Törökországot pedig - egyelőre még - más kategóriaként kezelik azért...)

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.04.03. 22:41:32

IS: nagyon furán írsz. Kinek drukkolsz voltaképp?

Már az írásképed is fura. Nem használsz nagybetűket teljed kommentekben a mondat elején - de az USD-ben mégis. Hááát...

Mellesleg ha már jelöltállítás és pártpuccs: itt a XVI. kerületben az önkormányzati választáskor mind az MSZP, mind az SZDSZ vaskos teljes pártpuccsot csinált. Jelöltállítás alatt! Volt, amelyik már az ajánlást is összeszedte, mert úgy hitte, hogy ő a szadesz kerületi elnöke, aztán a választási bizottság bobta vissza, miután a megpuccsolója magasabbról hozott papírt. Ehhez képest az egy-két Kosztolányi-ügy nem is sok, és szó nincs arról, hogy a Fideszre lenne jellemzőbb.

Továbbá: nagyjából mindegy, mit filozofálsz, a kormány marad, mert a fazekat nem eresztik. Miféle lemondás az, amit 30 napra adnak? Hol bukik meg így retard-intesztinoszolvens tablettaként a kormány?

Arra jó az egész, hogy egyszázalékos barátainkkal egy hónapig tele legyen a sajtó, és feltornázzák az egyet háromra. Semmi egyébre. Meg hogy Mengelicától megszabaduljanak arcvesztés nélkül.

is 2008.04.03. 23:56:31

@VIII.Nagyapó: az általad idézett portfolio cikk legfontosabb félmondata: "főleg külpiaci hatásokra"; azaz az általános világpiaci helyzetet, melyet egyesek az 1929-1933 közötti gazdasági világválsághoz hasonlítanak, nem tudjuk elkerülni. nem tudjuk elkerülni a felárat sem, pont ezt írtam én is, hogy fizetjük, konkrétan a forint ellen azonban spekuláció nem indult be 2006 óta, pedig nem kevés alkalom volt rá. ennyit mondtam, amit írtál az mind igaz, de ebből semmit sem cáfol meg; más szempontokat mond.

még a portfoliohoz annyi, hogy én naponta olvasom, ezen felül pedig konkrétan befektetek is, tehát van a portfolion túli, sokkal közvetlenebb információm is. három évvel ezelőtt még elfogulatlan volt. ma már tendenciózus, és a tényeket megfelelő szúrőn keresztül adagolja. a legeklatánsabb példája az egyik legutolsó cikk, melyben azt írják, hogy most már jöjjön a FIDESZ. ebben elhangzik: "bár a piac a népszavazást a háta közepére se kívánta, most ...". na ha egyetlen cikket mutatsz március 9 előtt, amelyik a piacnak ezt a határozott álláspontját közvetíti, fizetek néhány sört. március 9 előtt éppenhogy egyetlen népszavazás-ellenző cikk sem jelent meg, azt az álláspontot valahogy nem tartotta fontosnak közölni a szerkesztőség, csak ezt, hogy akkor jöjjön a FIDESZ.

pbgi 2008.04.04. 06:57:11

Papírra vetettem a válsággal kapcsolatos néhány gondolatomat.

Innen megismerhető:
forum.index.hu/Article/viewArticle?a=7784124 7&t=9177014

is 2008.04.04. 15:25:31

na, a portfoliohoz, hogy milyen egy tényszerű cikk, mert olyan is van, csak egyre ritkábban

www.portfolio.hu/cikkek.tdp?h=7&k=3&i=95395

és ez a magyar gazdaság egyik legfontosabb mutatója, tekintve, hogy nem vagyunk önellátóak.

VIII. Nagyapó 2008.04.04. 21:11:10

is

Valóban külpiaci okok - az említett beszakadás amennyire én tudom, egy alap veszeteségleírására vezethető vissza. Nem is állítottam mást.

Ami a mi helyzetünkre vezethető vissza, az a kirívóan magas kockázati prémium, illetve hogy alapvetően nagy kockázatvállalási hajlandóságú befektetők fektetnek csak be nálunk - ami aztán a többi országnál jóval nagyobb kilengést okoz egy külpiaci válság esetén.


A Portfolio az Őszödi beszéd elhangzása után közleményben állt ki Gyurcsány mellett. Ennyit az elfogultságukról. (Amúgy nem is a cikket néztem, csak a grafikont akartam belinkelni.)


(Ami pedig az exportot illeti - ez eddig csak annyit mutat egyértelműen, hogy a januári (megdöbbentően alacsony) exportadat lógott ki a sorból. Azért a GDP-előrejelzéseket mostanában inkább lefelé módosítgatják...

Ja, és a külkereskedelmi mérleg pozitív volta sem akkora szám, olyat csináltunk tavaly is. Majd ha a folyó fiz. mérleg lesz pozitív az exportnövekedésnek köszönhetően, akkor szóljatok...)

IS 2008.04.04. 22:09:10

az alap leírás az tavaly augusztusban volt, most márciusban az ezeket az alapokat kezelő Bear Stearns ment de facto csődbe (de jure felvásárolta egy versenytárs)

nem tudom, mi a "kirívóan magas", hiszen az állampapírpiaci hozam az inflációhoz mérendő, és 7% feletti inflációhoz volt 7,5% az alapkamat, és sokáig 8% körüli a rövid papírok hozama. bőven 1% reálkamat körül, de inkább alatt voltunk. márciusban megnőtt ez a felár, de pont Gyurcsány lelépésének kockázata miatt. ez is azt jelenti, hogy Gyurcsány valamifajta "garancia" a nyugalomra. nem kizárólagosan, csak pont nem a FIDESZ, akiről először elhiszem, hogy ők is.

az őszödi beszéd lassan két éve volt, akkor még nagyjából rendben voltak a dolgok. amióta azonban egymástól veszik át a híreket az index-szel (azaz be- vagy felvásárolta őt az index?), azóta van tendencia. nem politikai, sokkal inkább bulvár, ami a botrányos címekben, bashing megfogalmazásokban jelenik meg. ma már jóval nehezebb reális képet kapni a gazdaságról a portfoliot olvasva, nagy a jel-zaj arány.

a cikkből a 12 havi gördülőt érdemes figyelni (utolsó ábra), egyetlen hónap semmit sem jelent. ilyent nem fogsz találni a rendszerváltás óta.

VIII. Nagyapó 2008.04.05. 00:35:57

A kirívóan magas, az első sorban a hosszú hozamokra vonatkozik. Az mutatja, hogy mit várnak tőlünk hosszabb távon. Ez alapján tartós bizonytalanságot, beragadó inflációt és rendkívül távoli euró-csatlakozást. (Meg persze az euróhoz viszonyított magas kamat is azt mutatja, hogy folyton komolyan tartanak az árfolyam gyengülésétől - különben.)

A külker egyenleg tekintetében igazad van - én a fiz. mérlegben néztem az EX-IM sort. Nem vagyok statisztikus, de úgy tűnik, abban más elszámolóárakat alkalmaznak az importra (?). De azért azt gondolom, ezt az adatot sem ártana valamiféle nemzetközi relációban is megvizsgálni - + vszeg az export is addig száguld ilyen szépen, amíg Németország növekszik.
süti beállítások módosítása