HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.02.25. 08:00 VIII. Nagyapó

Helyzetjelentés jobbról

Miután végigvitatkoztam számtalan jobbos rokonommal, barátommal és üzletfelemmel a népszavazással kapcsolatos álláspontomat (miszerint böszmenagy érvénytelent tervezek leadni), azt hiszem, ideje levonni a konklúziót. Persze a minta nyilván csak a jobboldali szavazók egy nem túl nagy, de talán nem is jelentéktelen - jellemzően budapesti, keresztény, többnyire felsőfokú végzettséggel bíró vagy annak megszerzésével foglalatoskodó - rétegére vonatkozólag tekinthető reprezentatívnak.
 
Ezeknek az embereknek pedig nemhogy nem azzal van bajuk úgy első sorban, hogy fizetni kell, de akár ők lehetnének az ideális társadalmi bázisa mindezeknek az intézkedéseknek. Ellentétben a klasszikus szoci törzsszavazók jellemző hozzáállásával, akik ezeket az intézkedéseket talán elkerülhetetlennek, az egyetlen lehetséges útnak tartják, de szívük szerint mielőbb szabadulnának tőlük, a viták során az intézkedések mögött álló elvi megfontolásokat nem érték komoly bírálatok. Egy jobboldali kormánynak feltehetőleg tapsolva fizetnék a vizitdíjat, de talán még a drágább tandíjat is - a gondolkodásmódjukba simán beleillene az ilyesfajta költségtudatosság építése.
 
Ahol az érvelésem rendszerint gellert kapott, amikor oda jutottunk, hogy mit fognak csinálni a befolyó pénzzel. Mert ha azt el is ismerik, hogy ezeknek az intézkedéseknek lehetne jó hatása, abban egységes az álláspont, hogy esetünkben a kormány komplett közgazdasági érvelése csak kommunikációs eszköz, ami arra szolgál, hogy a legújabb fosztogatást megindokolják, és a keletkező bevételek csupán a különböző zsebekbe szivárgó rendszerek és a hibás gazdaságpolitika további támogatására fognak elmenni. A saját kormányuknak még csak-csak elhiszik, hogy (némi szivárgás mellett) azért alapvetően az ország felvirágoztatásán dolgoznak (ebben is különböznek némileg a szociktól, akik annak sem igazán) - "ezeknek" viszont soha.
 
Hát... Nehéz dolog hitelesség nélkül reformokkal próbálkozni. De azért megnyugtatott, hogy a jobboldali  törzsbázis továbbra sem lett meggyőződéses szocialista - bármennyire is igyekeznek is eltitkolni mindezt a politikai vezetőink. Ha a jobboldal ismét kormányra kerül, ezt a támogatást biztosan nem kell néhány tűrhetően kivitelezett piacbarát reformocskától féltenie.

24 komment

Címkék: fidesz reform jobboldal népszavazás


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr46352581

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2008.02.25. 09:34:59

Nagyapó, azon nem vitatkoztatok, hogy maga a népszavazás miért lesz? Ez a magyarhonban uralkodó kétpólusú személyi kultusz terméke.
Hitelesség témakörben a jelenlegi gárda hitelességéről nem vitatkoznék, mert nekik olyanjuk nincs is már, régóta, egy miniszterelnök sok mindent csináljon, de nyílt színen azért ne hazudjon, és főleg akkor ne ha személyi kultusz van, mert ellesik az apparatcsikok.
Viszontag hiteles (tehát nem olyan, hogy János bácsi higgye el, majd a Viktor állami támogatásbó felvirágoztatja magukat és még dolgozni sem kell, kicsit demagóg voltam tudom) tehát viszonyleg hiteles és működőképes dolgokat a másik oldalon sem láttam.


Most evvel nem

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.25. 11:51:12

Corry, a "másik oldalon" épp szavazatmaximálás folyik. A sorok közt szvsz kiolvasható egy program, legalábbis annyira, amennyire egy kormányprogram hiteles és működőképes.
A magyar választási rendszer szar, és emiatt alakult ki a kétpártrendszer. A fidesznek szvsz most kb. 3 pártra kéne szakadnia, hogy hiteles legyen.

bugris 2008.02.25. 11:55:21

A népszavazás miért lesz?
Szerintem elvi kérdés, bármi is legyen a konkrét téma. Ha most hagyja a zország, hogy választáskor kedves ígéreteket duruzsoljanak a fülünkbe, majd valami teljesen mást csináljanak kormányon, akkor szabad kezet adunk az átverésnek.
Lehetett volna jobb kérdéseket feltenni? Talán igen, de másfél évi izmozásnak az OVB-vel AB-vel ez lett az eredménye.

A poszthoz még: Mit is csinálnak a befolyó pénzzel?
Nem is tudtam tegnap este, kínomban sírjak vagy röhögjek. A tv2 Naplójában volt a kórházi napidíj a téma, és a megszólaltatott kórházigazgató érvelve a napidíj mellett mutatta, milyen éjjeliszekrényeket vettek, és igen, érvként ez hangzott el a szájából: "Végül is a betegekre költöttük az így befolyt összeget."
A drága. Tényleg, vehetett volna terepjárót is belőle. De komolyan, abban az országban, ahol ez egyáltalán érv lehet, hogyan csodálkozhatnánk már a befizetők gyanakvásán?

TuRuL_2k2 · http://maglyatuz.hu 2008.02.25. 12:18:15

Azzal az érvvel nem találkoztál, hogy Kóka ne számolja bele őket április 9-én este az SZDSZ táborába? :)

bugris 2008.02.25. 12:48:32

Ó, igen. A kormányoldalon is megy már ezerrel a politikai haszon kihasználása. Az MSZP a távolmaradásra játszik, az SZDSZ a nemekre buzdít.
Nagypolitikai kérdés lett a népszavazás (március 9-én ;) ) a három kérdésen túl. És nem csak akkor teszed le a voksodat, ha elmész. A nemek aránya tutira több lesz 5%-nál, és ezt az SZDSZ majd a saját sikerének fogja beálltani. És ha azt hiszitek, a távolmaradással kihúzzátok magatokat a véleménynyilvánítás alól, tévedtek. Mert a szocik a "minket támogató, távolmaradó csendes többség"-gel fognak érvelni utána. Sajnos, nincs kifogás a véleménynyilvánítás alól. Aki nem megy el, az meg bizony az MSZP hivatkozási alapja lesz, mint őket támogató csendes többség.
És nehogy azt higgye bárki, nincs komoly politikai tét. Bármilyen elcseszett is volt a 2005-ös népszavazás két kérdése, azt bizony a szocik nyerték. És egy majdnem padlón levő párt az akkori győzelmének köszönhetően indult el újra felfelé, meg sem állítva Gyurcsányt az újraválasztásig.
Illúzió már azt hinni, bárki hozhat frankó független döntést anélkül, hogy ezzel nem teszi le a voksát valamelyik oldal mellett. A távolmaradás is döntés, és aki otthon marad, az se kapkodja majd a fejét, ha Gyurcsány majd rá fog hivatkozni, mint támogatójára.
Nem valami kényelmes dolog ez, de az a cudar helyzet, hogy oda jutottunk, hogy így vagy úgy, de bizony mindenki véleményt fog nyilvánítani.

Corry 2008.02.25. 19:50:20

Bugris, sajnos az ígérgetés témakörben nem vagyok tájékozott, mert 2002/2006/2010 tavasza környékén általában ki szoktam kapcsolni a tv-t amikor körbeülnek egy asztalt komoly emberek és hevesen mondják a magukét.

Úgyis tudom, hogy annak ami lesz, semmi köze az asztalnál elhangzottakhoz, tehát megspóroltam egy csomó időt. :-)

Annak idején viszont úgy emlékszem, hogy voltak mérések, hogy az egymásra licitáló ígérgetések mennyibe fájnának no nem az országnak, hanem az adófizetőknek.
Nem emlékszem lényeges különbségre a két oldal között, viszont ebből egyenlőre az derült ki svarc veisz hogy a prájm miniszter hazudott. Ez persze nem szép dolog, ha finomkodni akarok, nem emlékszem lényeges ígéretbeli különbségekre, lehet, hogy az én hibám nem figyeltem eléggé, annak megfelelően ahogy az elején leírtam.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.26. 09:00:50

Az a baj, hogy az érvénytelen szavazatokat is interpretálja majd a tisztelt minelnök úr. ki fog derülni, hogy az érvénytelenül szavazó tképpen mszp szimpatizáns, jóérzésű állampolgár.
ő így tilatkozik a "népszavazás intézményének megcsúfolása" elle, és egyidejűleg jelzi, tudatában van erkölcsi kötelességének, miszerint az állampolgárnak szavaznia illik. nem fordítja hátát a kormány felé, és ez már tulajdonképpen támogatás.
erkölcsi győzelem az olcsójános (pont János persze) politika felett.

ha mindenki - aki érvénytelen szavazatával akarja jelezni a szimpátiáját a jobboldali/konzervatív értékek mellet, és csendes rezisztenciájával ítéli el a jelenlegi kormányzás eredményét, függetlenül az aktuálisan megválaszolandó kérdésektől - odaírná gyöngybetűkkel az érvénytelen lap szélére az egységes üzenetet (pl. a kérdések számomra bagatellek, van amelyikre nemmel szavaznék, ugyanakkor nem értek egyet a jelenlegi kormányzás menetével) akkor az tisztán átjuthatna a kormányzati kommunikáció pöcegödrén.

egyébkét sajnos a más országokban tisztelt "csendes nem" intézménye ebek harmincadjára jut. ezt pedig a csendes nem hívei nem akarhatják.

bugris 2008.02.26. 09:24:37

Hiába írnál bármit a szavazólapra, azon legfeljebb a szavazatszámlálók röhögnek egy kicsit, de a jegyzőkönyvbe nem fog bekerülni, csak hogy érvénytelen a szavazat.
Egyébként nem olyan ritka ez, a szavazólapra rajzolt akasztófa vagy broki elég hétköznapinak számít.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.26. 09:42:37

Nem tudom, hogy mi lenne, ha a népek ugyanazt írnák rá. az csak feltűnne. bár én idealista típus vagyok.

azontúl nem gondolom, hogy milyen egyéb módja van az állampolgári akarat (csakazértse népakarat) megnyilvánításának. asszem a népszavazást pont erre találták ki. a gond az, hogy a jó kérdést nem lehet feltenni. illetve ha meg is lehetne kérdezni, az ország lakosságának jelentős hányada (többsége) képtelen volna rá válaszolni.

tudod, olyan esszékérdés, amit mindenki rühellt a zárthelyiken.

vattafák 2008.02.26. 11:19:44

én nem tudom, ki hogy fogja magyarázni a voksomat; ami azt illeti, nem is foglalkoztat: egyszerűen elolvasom a kérdést, és arra válaszolva ikszelek. nekem itt ér véget a szerepem.

Corry 2008.02.26. 11:31:00

Bugris,

bármilyen fura is, de ha ügyesen írod a szavazólapra a méltató szöveget, az még nem baj, attól érvényes lehet a szavazatod.

www.eu-parlament.hu/nep97/jo/vf/vf370200.htm

2.2.8 pont

Csak annyi kell, hogy a köröket ne érintse az irományod, mert a körökben pontosan egy helyen kell két egymást metsző vonallal jelezni, hogy mi a válaszod a feltett kérdésre.

IS 2008.02.28. 15:15:56

hát én ezt most nem értem: tehát a jobboldali értelmiség szerint a vizitdíj jó dolog, előre vinné az országot, de most tromfból nemet mondunk (illetve igent, értitek ugye?)? dögöljön meg az ország tehene, de akkor sem? inkább éljünk 50 évig szarban, csak nehogy elismerjük "ezeknek", hogy jó az ötlet?

az nem érv, hogy "ezeknek" nem fizetek. a vizitdíjat és a kórházi napidíjat a kórháznak fizeted közvetlenül, a tandíjat az egyetemnek fizeted közvetlenül. a kórházigazgatókat 2006 ősze óta már lecserélték, ha nem FIDESZes, tehát a vizitdíj eltörlése a FIDESZ körházigazgatóit/kórházait hozza lehetetlen helyzetbe. képzelem micsoda hosszas győzködés ment a háttérben, hogy a kórházigazgatók ezzel az egyszerű gondolatmenettel ne álljanak ki a FIDESZen belül. nem semmi kompenzációt kellett, hogy kapjanak.

csak lehet ezt is a nem-értelmiségi népnek bemagyarázni, hogy még erről is a kormány tehet. ez így egy marketing fogás 5 milliárdért, ráadásul, dögöljön meg a mi tehenünk áron.

ja, aki az 50 év szarra szavaz, az meg is érdemli, azt nem sajnálom, az haljon meg ilyen savanyú ábrázattal.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.02.28. 15:18:54

Hű lemaradtam: miért hozná lehetetlen helyzetbe a kórházak igazgatóit a kórházi napidíj eltörlése ??

bugris 2008.02.28. 15:51:01

Csak egy kérdés motoszkál bennem. Ha a vizitdíj az orvosé, miért nem mondhat le róla?
index.hu/politika/belhirek/341510

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.02.28. 15:57:00

Bugris,

ráadásul a mentességet is az orvos állja. Aki mentes, azután nincs bevétele, jónapot.
meg a központilag vizitdíjmentesnek kikiáltott események után sem (pl. influenzaoltás).

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.02.28. 18:30:41

Azt nem lehet bugris mert ha lemondana a doki a vizitdíjról akkor a beteg nem nevelődne, nem tudná hogy nem ingyen van ám az orvos -> azonnali nemzethalál.

bugris 2008.02.28. 18:41:38

Én már biztosan megnevelődtem. Függetlenül a szavazás eredményétől, eldöntöttem, hogy a jövőben rendszeresen eljárok orvoshoz, akkor is, ha úgy érzem egészséges vagyok. Mert ha valami bajom van, jobb, ha idejében kiderül, nem akkor, amikor már igen sokba kerülne majd a gyógyításom (magamnak és a közösségnek is). Talán nem így képzelte a kormány a nevelést, de az egészségügyről szóló diskurzus végül ezt tanította nekem. Jobb nekem időnként egészségesen az orvosnál, mint betegen távol maradni onnan.

Corry 2008.02.28. 21:39:52

Végülis szerintem is, a vizitdíj nélkül a magyar egészségügy egy félkarú óriás lesz és siettetve lesz a nemzethalál.

De ha komolyra akarjuk fordítani a szót, akkor azért --és most függetlenül a vizitdíjtól-- valamit köllene kezdeni az egészségüggyel, mert a mostani helyzet is csak annyiban jó, hogy megszoktuk (ahogy az ember orra az illemhelyen is alkalmazkodik a helyzethez).
Lehetne arról vitatkozni, hogy miként kellene egy normális egészségügyet és állami berendezkedést megvalósítani az országban, de a gyakorlati megvalósitáshoz túl sok reményt nem fűzök.

A vizitdíj és társai lehetett volna egyfajta megoldás kezdete és ideiglenes jelleggel még hasznos is lehet. Én elfogadom, hogy nem kell, de akkor tisztelettel kérnék szépen más, értelmes megoldást.

Az persze nem megoldás, ahogy a kampányban elhangzott, hogy emeljük meg az orvosok fizetését, mert ha ezt igy natúrban tesszük, akkor megismételnénk a 2002-es béremelést, aminek nagy szerepe volt a mai gazdasági helyzet kialakulásában.

Tévedés ne essék nem az orvosok fizetésemelése ellen szóltam (szerintem az alap, hogy egy jól képzett szakember keressen sokat), hanem az ígérgetés ellen.

Most már egy kevésbé fényes, de működőképes és megvalósítható ígéretet szeretnék látni, sajnos valószínűleg evvel a kérésemmel kisebbségben vagyok és maradok is tisztelettel.

VIII. Nagyapó · http://torzskocsma.blog.hu 2008.02.29. 00:35:22

IS

Nem, ez konkrétan nem úgy hangzik, hogy "a vizitdíj jó, de ezeknek nem fizetek", inkább csak az a furcsa, hogy nem az alapelvet vitatták, ill. egyáltalán nem idegen tőlük, hogy fizessenek, ha valaminek úgymond látják az értelmét, vagy egész egyszerűen azonosulni tudnak a jelentésével.

Ahol a dolog megbicsaklik, hogy ha előjön az, hogy "...az ilyen módon megspórolt állami pénzből pedig csökkenteni lehetne a TB-t", arra a válasz az, hogy "egy nagy büdös frászt, a többletbevételt "ezek" éppúgy el fogják herdálni ostoba választási osztogatásokra és korrupt módon kivitelezett beruházásokra, mint az eddigieket."

Amúgy nekem többnyire azt mondják, a vizitdíj a kórházaknak nem számottevő bevétel (sőt a járóbetegek elmaradásával csökken a TB-támogatásuk). Ahol az összeg ténylegesen számít, azok a háziorvosok.

Ez a "náluk marad" pedig elég összetett kérdés, hiszen adott színvonalú ellátást így nem állami pénzből kell finanszírozni.


Corry


Hitelesség... Ha legalább Józsi bácsi elhiszi, már az is megkönnyíti a dolgot. Esetünkben talán már az is értékelhető teljesítmény és elég hozzá, ha valaki csak normálisan haladt valamerre, és nem száguld(ott) egyenesen a szakadékba.

Corry 2008.02.29. 07:23:25

Nagyapó,

szerintem a Józsi bácsival azért az a baj, hogy elhitették vele, hogy a boldogulását a politikától várja. Illetve nem most hitették el vele, hanem egy másik rendszerben, itt most csak megerősítették ebben. Azt a mellékes tényt, hogy dolgozni sem ártana, néha figyelembe sem veszik. Mielőtt valaki demagógiával vádolna, gondoljon arra, hogy nálunk az egyik legnagyobb az aktív korú önmegtartóztatásból munkát nem vállalók aránya.

Szóval a politikának két útja van szerintem:
rendbeteszi ezt az egészet és akkor rossz pontokat szerez Józsi bácsinál, avagy
kedvez Józsi bácsinak, de ezt már ismerjük, többek között emiatt jutottunk ide.

is 2008.02.29. 10:34:45

"egy nagy büdös frászt, a többletbevételt "ezek" éppúgy el fogják herdálni ostoba választási osztogatásokra és korrupt módon kivitelezett beruházásokra, mint az eddigieket"

miért, "azok" meg nem, és ezt ők el is hiszik? MFB-s, közbeszerzés nélküli autópálya-építés, 1998-2002? székházeladás, 1993? hosszú bájtok éjszakája, 1998? Happy End Kft, egymilliárd köztartozás, 2008? koronaúsztatás, 2000? szécheniy-terves élményfürdők, 2001-2002?

----
talán jól saccolom, hogy a részt vevők nagy többsége huszonéves, aki sose látta a szocializmust. nos, az emberek "átnevelése" a kapitalizmusra, az bizony sajnos egy szükséges lépés. neked esetleg világos, hogy a jövedelmedből vontak TB-t (leválasztott pénzügyi alap, tényszerűen a kormány 1 forintot nem vehet ki belőle!), és abból finanszíroznak valamit; Józsi bácsi anyti tud, hogy mennyi a netto fizuja, és hogy eddig elmehetett a kórházba ingyér, összekapcsolni a kettőt nem tudja, nem érti, és csak várja az ingyenes tömegközlekedést, amit 1960-ban megígértek neki, hogy 1980-ra meglesz.

konkrétan egészségügyi szakértő mondta nekem, hogy egyedülálló nyugdíjasok beszélgetőpartnernek használják az orvosokat, mindenféle panasz nélkül beülnek, hogy legyen valakivel beszélgetni; aztán ha az orvos nem azt a gyógyszert írja fel, ami neki tetszik, akkor elmegy a másikhoz, harmadikhoz is, amíg valaki azt a gyógyszert nem írja fel neki, amit ő akar. ez megint megtörtént eset, lehet ezen a népnevelésen viccelődni, sajnos ez a szomorú valóság, olyan valóság, ami a Te meg az én TB járulékomra megy, és amit én igencsak szeretnék kézben tartani.

VIII. Nagyapó 2008.03.01. 01:42:23

Corry

Ezzel a Fidesz (nem a mai, a kormányzó) kapcsán szerintem kicsit mellélőttél, ebben a fiúk véletlenül pont jobbak voltak (pl. közmunka nélkül nem kaphattál segélyt, családi pótlék helyett adókedvezmény volt, de pl. a szaxervezetek ellen is komoly harc folyt stb.)


IS


Nem engem kell meggyőznöd, illetve arról, hogy igennel ne szavazzak, biztosan nem :-) Pl. a svájci rendszer nekem kifejezetten tetszik, ott minden évben az első ezervalahányszáz frankot mindenki maga állja, a biztosító csak efölött kezd fizetni (nyilván a limitet máshol kellene meghúzni, de az elv OK).

(Persze az egyoldalúságok elkerülése végett, ha már IS: a fenti szempont mellett azért az sem kizárt, hogy ha egy betegséget korábban észlelnek, akár jóval olcsóbb is lehet a gyógyítása. Nem tudom, az ebből fakadó költségekről mit lehet tudni. Lehet, valójában inkább nyugdíjasklubokkal lehetne tehermentesíteni a TB-t :-DDD )

És még arról sem kell meggyőznöd, hogy a Fidesz alatt is folytak el pénzek jócskán (de az itt említett emberek jó részét sem).

De mondjuk arról, hogy a mostani helyzet kialakulásában nekik volna nagyobb felelősségük, viszonylag nehezen tudnál meggyőzni. Hogy a ciklusuk elején nem maradt el a szükséges kisebb "húzd meg", arról sem (ezt a szocik nem csak Megyó alatt mulasztották el, de Bokros is kisebbet szólt volna, ha már '94-ben elkezdik - ők eddig hajlamosabbnak bizonyultak a végsőkig várni az ilyesmivel). + arra azért tényleg jobban figyeltek, hogy munkára ösztönözzenek és ne a szociális juttatásokat növeljék eszetlenül - és az állami kiadásokban mintha történt volna némi átcsoportosítás a teljesen eszetlen osztogatásból a kicsit hosszabb távú - továbbra sem feltétlenül ésszerű - humántőke- és egyéb befektetések irányába.

A különböző területfejlesztésekről (élményfürdők) szívesen olvasnék többet, azt hiszem, ennek van azért irodalma - nem vagyok róla 100%-ig meggyőződve, hogy tökéletesen értelmetlenek lennének, ha nem állnának elő évente vadiúj koncepcióval. Néhány fontos átalakítás (adó, egészségügy, vasút) valóban nem sokat mozdult előre alattuk, a nyugdíjátalakítást pedig le is állították - ami szerintem önmagában még nem volt akkora baj, volt azzal gond rendesen, az NDC legalábbis nekem szimpatikusabb.


De most nem a Fidesz kormányzati teljesítményéről van szó - arra akartam csak rámutatni, hogy az ő pozíciójukból könnyebb lenne ezt az egészet végigcsinálni, ha tényleg megvolna rá az akarat (nem tudom).

És ami a bevétel elszórására vonatkozik - a veszély valós, nincs az az összeg, amit a politikusok ne tudnának szétszórni (ld. még: minisztériumi ismerőseim szerint az idén egy csomó bevétel keletkezett a tervezetten felül - alig győzték szétszórni, de pl. az új, kötelezően megvásárolandó kórházi széfek vagy a kétféle menü sem vagyok benne teljesen biztos, hogy a legsürgősebb intézkedések közé tartoztak), békeidőben végrehajtott reformnál épp ezért ezt úgy kellene csinálni, hogy amikor bevezetik a vizitdíjat, kapásból csökkentik is a TB-kulcsot mondjuk 1 százalékponttal.

Corry 2008.03.01. 17:02:02

Nagyapó, teljesen igazad lenne, mondjuk 2003- ban a kormányzó FIDESZ-re gondolni. Akkor kormányoztak, azóta integrálnak mindenkit, akiket csak tudnak.
Erre nem a kormányzati taktika a jó, hanem a Józsi bácsi hülyítése, ellensúlyozandó a túloldaról érkező hülyítéseket.

Abban, hogy a kormányzó FIDESZ-hez képest mellélőttem, nem is tagadom, de attól mindekit óvok, hogy a 2002 -es FIDESZ-t akarja majd viszontlátni ha egyszer hatalomra kerülnek.

Mert ez nem így lesz 4 év sok idő, 8 meg még több. FIDESZ-éknek a 90-es években sikerül liberális pártból konzervatívvá transzformálódni a 90-es években, hasonló trükköket szerintem még képesek lesznek csinálni.
Jóvanna, persze a többi párt se igazán az előnyére változott az elmúlt időkben, de ez a mi nagy bajunk, hogy ilyen "zógenannte" politikai elitünk van.

VIII. Nagyapó 2008.03.01. 19:40:10

Hinni nem tudom, csak remélni, hogy tévedsz :-(
süti beállítások módosítása