HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2007.12.28. 10:58 bugris

Strasznov Ignác for President!

A maffiaellenes központ nyugdíjba vonuló vezetője kitálal(?). Tudjuk, a hídverés már megtörtént, most állítólag az uniós támogatások kerültek bűnözők célpontjába.
(Most kihagyom a magas labdákat a Ferenczi által is emlegetett első milliókkal kapcsolatban, arra azonban kíváncsi lennék, ezt a témát miért nyugdíjba vonulása alkalmából kapja elő, illetve akkor már miért nem mond példákat.)

Említettem már, a szervezett bűnözés megjelenése pályázati pénzek és egyéb állami források körül nem tragédia, akár a gazdasági fellendülést is segítheti. Lássuk be kevés olyan innovatív csoportja van a magyar társadalomnak, mint az alvilág. A tehetség pedig miért ne érdemelné meg a támogatást? Kreativitásban ugyan melyik gazdasági szakértő vagy éppen bölcsészből lett politikus vehetné fel a versenyt a legjobb szélhámosokkal? Hány Strasznov Ignáchoz mérhető szellem ül az Országgyűlésben? Melyik gazdasági- vagy pénzügyminiszterünk volt képes olyan gyorsan olyan sokat felhalmozni, mint Stadler vagy Kulcsár?

Csupán arra van szükség, hogy megfelelő irányba tereljük ezeket a szellemi energiákat. Hát kinek fájnának az uniós milliárdok? Ha a pénz nagy részét ügyes, a gazdaságot fellendítő, így az adóbevételeket növelő üzletekbe tudják fektetni, kit zavarna, hogy másik része akár terepjáróvá vagy helikopterré alakul?
Ne küzdjünk ez ellen, álljunk a folyamat élére, egy igazán új Magyarországért! Már úgyis szinte mindent kipróbáltunk, de eddig mindig csak a tisztességes politikusokat választottuk. Bízzuk mostantól inkább pénzünket a jelenlegi vezetőink helyett szélhámosokra, csalókra és tolvajokra!

5 komment

Címkék: biznisz politika bűnözés


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr77277141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2007.12.29. 13:03:40

Sajnos, végül is túl sok mindenben igazad van. Az utolsó mondatot azért pontosítani lehetne :-)))
Volt már meccsem ezen a téren Pascallal, márminthogy miért is hívom az a sok tiszteletre méltónak tűnő embert zógenannte politikai elitnek.

Egy apróság azonban akad, most szégyellem magam, de meg kell védjem a politikusokat, mind a jobb mind a baloldalom állókat meg még a többieket is:
a gengszterek sem tudnának sok területen mit csinálni, hogy pölö a kedvenc példámat hozzam, Esztergomban ők sem tudnák magyar munkással feltölteni a Suzuki gyárat. És amíg ez így van, addig elég nagy baj van, sőt ahogy elnézem a gyerekeim osztálytársait, lesz ez még így se.

Sajnos valószínűleg az élet megy tovább, már ami a technológia fejlődését illeti, és emiatt egyre több ember lesz képtelen az őt körülvevő gépeket kezelni és megérteni, sajnos ez a munkahelyeken is így lesz, amire aztán majd a politikának egy megoldása akad: a populizmus. Gondolom ezt a gengszterek sem tudnák másképp csinálni, avagy maffiapénzen építenének iskolákat?

De van még egy alapdolog a végére: a legtöbb szkmának vannak implikált elvárásai az őt űzővel szemben: a bölcsész legyen okos, a mérnök is, de legyen gyakorlatias is, a kőműves legyen szívós és erős, a zenésznek legyen jó hallása, satöbbi. A politkuséknál egy adag gazemberség az egészséges fajtából viszont a szakma része kell legyen, hasonlóan az előzőekhez...

bugris 2007.12.29. 13:31:03

Elég gyakran hallok, olvasok mostanában olyan véleményeket, hogy még elnéznék, hogy lopnak, csak tennének is valamit mellette. A legbosszantóbb, leginkább szemet szúró dolog talán éppen az, hogy vezető politikusok egyéni gyarapodása mellett nem a közvagyon, hanem az adósság növekszik. Sokkal kevesebb embert irritálna a korrupció, ha "mindenki részesedne belőle."
Ezzel természetesen nem akarom azt mondani, hogy jónak tartom, ha egy amúgy jól dolgozó politikus lop-csal-hazudik is egy kicsit, de ahogy te is mondtad, "egy adag gazemberség az egészséges fajtából" még nem lenne olyan irritáló egy sikeresen működő gazdaságban.

Corry 2007.12.29. 21:56:14

Ez a tenni valamit nagyon sok szempontból könnyű, más szempontból nehéz. Nem akarom ismételni magam, ott van Esztergom, mint példa. Ez azért fontos, mert jól szemléltet bizonyos dolgokat.

Tehát van a szegény, de tehetséges nép, akit kizsákmányolnak azok a szemét politikusok. Bezzeg ha más politikusok csinálnák a dolgokat, akkor sokkal jobb lenne... Hát más lenne, de sajnos nem azon múlik sok szempontból, hogy ki a politikus, hanem azon, hogy miért kell Esztergomban külföldieknek dolgozni, ugyanakkor azért a környéken megvan a munkanélküliség.
Ezeket a munkanélkülieket akik _nem_képesek_ az ilyen Esztergom, stb. helyeken dolgozni, persze lehet hülyíteni mindenfélével, mert az ember már csak olyan, hogy ő tehet legutoljára a dolgokról.

Mindemellett persze a korrupció egy másik kérdés, amit kezelni kell, szerintem ezügyben nagyon is egyetért a színfalak mögött e tisztelt politikai elit, csak éppen nem mindig a megfelelő irányba viszik a dolgokat. Talán a totális szembenállásnak ez az egy haszna lesz, hogy ezt a fajta szövetséget felbontja. De ahogy a költségtérítést nézem, van ahol egyet tudnak érteni ezek a jó emberek.

bugris 2007.12.29. 22:44:00

Sajnos az esztergomi helyzetet nem ismerem túl mélyen. Sőt sekélyesen sem.

Nem gondolom, hogy magyaráznom kellene az írásaimat, akik régebb óta olvasnak, tudják, hogy a gondolataim rendszerint tömény szarkazmus/gúny/irónia/cinizmus öntet mögött bújnak. De azért most mégis hozzáfűznék egy gondolatot.

Ez az írás azt az abszurdot próbálta megfejteni, hogyan lehet hír, hogy „alvilági figurák gyülekeznek az EU-pályázati pénzek körül.” Ez nyilván csak akkor lehetne hír, ha ezeket a pénzeket alapon feddhetetlen emberek kezelnék. Hát így lenne?

De tényleg nem akarok mindent elviccelni, mert ez komoly kérdés. A sikernek szerintem három összetevője van:
1. A jó vagy rossz értelemben való gátlástalanság. Annak képessége, hogy az ember ellentmondjon az elfogadott (törvényes, vagy törvénybe nem iktatott) normáknak. Ezt tekinthetjük egyfajta újításra való képességnek is.
2. Az „ismereti tőke”, a kapcsolatrendszer.
3. A tehetség.

Tulajdonképpen ennek a három tényezőnek a megfelelő „keverési aránya” adja meg, hogy egy emberből sikeres üzletember, bűnöző, vagy éppen politikus lesz-e.
Akik „jó értelemben vett gátlástalansággal,” valódi újító szellemmel vannak megáldva, és tehetséggel is, nos az a ritka kivétel.
Sajnos sokakból azért lesz politikus, mert az 1.-2. pont tulajdonságaival rendelkeznek csak.

Corry 2007.12.30. 22:11:27

Igen, így érthetőbb. Tényleg nincs hírértéke.

Én csak ott mentem mellé, hogy a nem politikusi főtevékenységű bűnözők kreatívabbak lennének politkusainknál. Ez lehet, hogy így van, de az EU ha ilyenbe akarna fektetni, akkor nem kis országunkba hozná a pénzt, hanem vinné máshová.
Esztergomot egyébként én sem ismerem, csak a jelenség érdekes, egyébként ugyanez volt Szentgothárdon 1990-es évek elején: nagy munkanélküliség, ugyanakkor az Opel gyár munkerő gondokkal küszködött, vagy legalábbis nem volt egyszerű felvenni a munkásokat, pedig volt munkaképes munkanálküli a környéken dögivel. Ezzel csak azt jeleztem, hogy ezekkel az emberekkel, (akik egy ilyen gyár mellett munka nélkül maradtak) valamit kezdeni, na az az igazi kreativitás. Nem is nagyon sikerült ez eddig...


De a politikusokban igazad van, hadd fejeljem meg ezt egy urban legenddel: valahol frankofóniában csináltak egy közvélemény kutatást az egyes szakmák megbecsültségéről. Az orvosok valahol az élen végeztek, a többi szakma is jött egymás után, de az örömlányok megelőzték a politikusokat :-)))
süti beállítások módosítása