HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.01.22. 16:33 bugris

Családi okok

Tudom, hogy nem a legelegánsabb, de végtére is kocsmában lennénk, meg hát Gál J. Zoltán családi okokra hivatkozó lemondása mégis olyan magas labda, amit nem lehet elégszer és elég keményen lecsapni:
Szóval, a politikai karrierjének mi is volt az oka?

És ez felvet egy hazánkban sajnos nem túl abszurd kérdést. A kinevezéseket miért nem indokolják meg? A leváltásokat, lemondásokat meg szokták. Úgy, ahogy. Corry kommentjére reagálva, igen ez is a Kor egyik öröksége: Egészségügyi okok miatt; új tisztségére való hivatkozással; nyugdíjazását kérte; érdemei elismerése mellett… Mintha rosszul még senki nem végezte volna a dolgát.

Be kéne tehát vezetni (legalább a független sajtóban), a hasonló terminusokat kinevezések esetére is: Korábbi jó munkájára való tekintettel (ne legyünk igazságtalanok, ilyen is van); korábbi rossz munkájára, de diszkréciójára való tekintettel; mert X. kártyapartnere; mert Y. szomszédja; vagy mint megesik, családi okok miatt.

32 komment

Címkék: politika pc hír kádár


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr90307408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2008.01.22. 22:39:37

Hát izé. Maga a lemondás módja még nem zavarna, emlékeim szerint ilyesfajta lemondás másutt is van, a versenyszférában, illetve bárcsak ez lenne a legnagyobb bajunk...
Persze azt, hogy hogyan végezte a munkáját Gál J., nehéz megítélni, majd meglátjuk az utódját és akkor lesz viszonyítási alapunk.
A kinevezésével egyébként nem értem mi a baj, annak is családi oka volt :-D
Persze az talány, hogy a lemondáshoz vezető családi okok miért most és nem akkor a bizonyos augusztus 20.-a körül jelenkeztek nála.

Csiripelik a verebek, hogy a Szetey is lemond, az viszont már jobban zavar és állítólag Kádárszellem mentes vidéken fog munkat vállalni (értsd: külföldön).

Hadd offoljak egy jót, mert a mai nap engem ez zavart a legjobban:
index.hu/politika/belfold/budapest/0122mdrdmtr/

Kábé ez lenne a különbség a spanyol nem zógenannte és a hazai zógenannte politikai elit között? Vagy mért is van ez?

vattafák 2008.01.22. 23:06:09

nem mondom, hogy nem lenne jobb egy normális világban, de azért elveszni nem fogunk: mindannyian értjük az újbeszélt...

kukacka 2008.01.22. 23:20:34

Szerintem egyszerűen esik szétfele az egész kupi, és vannak páran, akik talán nem szeretnék, ha végleg a süllyesztőbe kerülnének, pláne ilyen fiatalon, a kormány nyilvánvaló bénázása miatt. Inkább félreállnak és kivárják a nagy vihar elvonultát. Az önkéntes távozás azért mégis sokkal jobb, mint a zajos bukás. Mindenesetre már nem kapaszkodnak foggal-körömmel a posztjukhoz a ballib politikusok és ha lehet emelt fővel távozni, kapnak az alkalmon.

Az őszinteségről meg annyit, hogy akkor mi a franccal lenne tele a sajtó és min csámcsogna az ellenzék, meg a civil szervezetek? Végül is, ez is egy módja a munkanélküliség elleni harcnak.
:))

dekoninckx (törölt) 2008.01.23. 07:03:18

Nekem 10 hete született kisbabám (apa vagyok), mégse mondtam le se fel. Sőt. 9000 km-re vagyok tőle. :( Rohadtul nem indok az ilyesmi, bár persze minél többet lehet a gyermekével az apa, annál jobb.
Egyik vidéki város polgármesterének évekkel ezelőtt született egy gyereke, de érdekes módon nem adta át a kormányt. Mikor hazament a baba, a pm másnap jócskán késett, kicsit kialvatlan volt, de ment minden a maga kerékvágásában.

bugris 2008.01.23. 08:39:16

Corry, azok a verebek igen jól értesültek lehetnek, mert már a coming outja előtt is csiripeltek, hogy arra a feladatra szerződtették.

Kukacka, nem hiszem, hogy ez elég lenne az emelt fővel való távozáshoz, ugyanakkor hírlik, Horváth min.asszonyék is dolgoznak a projekten.

Dekoninck, gratulálunk. ;)

kukacka 2008.01.23. 09:06:51

Hát Horváth Ágicának is meg vannak számlálva a napjai. Ideje, hogy eltűnjön egy időre a képernyőről, sokan már allergiásak rá. És úgy néz ki, ő sem tudta érthetően elmagyarázni a reformok lényegét és szükségességét, vagyis rosszul dolgozott.
Egyébként tényleg ideje, hogy felcsinálja valaki ezt a tramplit, hátha akkor sikerül némi emberi (női) érzelemeket növesztenie.

:)

Corry 2008.01.23. 09:42:47

A legfontosabb: én is szeretnék gratulálni dekonicknek csak így tovább! Nekem 4 gyermekem van de nem mondtam le, igaz én max. kiléphettem volna csak.

Ha a Szeteynek csak ennyi feladata lett volna az nagyon nagy baj. Így sem tartom sokra a mai magyar államigazgatást, de ez akkor még az én várakozásomat is alulmúlja. Diszkléjmer: az előző mondat eleje nem az egyes emberekre vonatkozik, mert nagyon sok kiváló ember dolgozik államunk igazgatásán, inkább azt jelenti, hogy túl nagy a slepp, aki ugyibár rontja az átlagot:-)
A Szetey ezexerint mondvacsinált (remélem azért hogy nem így van) feladatával az a nagy baj, hogy ha működne, akkor relatíve hamar kiderülne, hogy fele létszám is elég lenne.
Horváth Ágicánál (vagy ahogy állítólag orves berkekben hívják: Mangalicánál) nem igazán a saját politikai karrierje a téma, hanem a szadeszé, legalábbis szerintem.

bugris 2008.01.23. 10:51:03

Ha már az egészségügyi miniszter előkerül a családi kapcsolatok okán. Az ilyenek nálunk már át sem lépik a közvélemény ingerküszöbét:
www.weborvos.hu/regionalis_hirek/heviz_miniszteri_rokonokkal_operal/96218/
index.hu/politika/belfold/aek0529/

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.23. 11:07:15

Kinevezési ok lehet még:
képes többszörös áron közbeszerezni...
Egyébként ez a madridos hír tényleg észbontó, ehhez már komoly tehetség kell, hogy 3-4-szeres áron csináltassanak meg valamit.
Ehhez képest a képviselők számla nélküli költségtérítése, és pláne a nagy port kavart cuslág-ügy aprópénz.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.23. 11:09:46

Az eltávolított kórházigazgatót ismerem, tök jól csinálta a munkáját.
Szakmai kifogást nem is tudtak ellene emelni.
Most nézem, pert is nyert ellenük:
www.weborvos.hu/hirek/pert_nyert_menesztett_hevizi/93960/

bugris 2008.01.23. 11:12:38

Az meg nyilván véletlen, hogy a két miniszterrokont nem a kazincbarcikai vagy a szekszárdi kórházba nevezték ki, hanem a magyar egészségügy egyik potenciális nagy zsírosfalatához.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.23. 11:36:13

Az új igazgató el is kezdte kikanalazni a bödönt.
Megnyújtotta a nyitvatartást, és ez a szakmabeliek szerint károsíthatja a tó vizét, aminek szüksége van a regenerálódásra.

kukacka 2008.01.23. 11:46:04

Ez külön geciség, hogy a kártérítést ilyenkor nem a törvénysértő zsebére, hanem a cég (az adófizetők) bukszájára terhelik. Mi a faxé nem lehet ez ellen valami törvényt hozni? Mondjuk, hogyha egy vezető törvényt sért munkakörében, akkor lapát.
De sajna van egy olyan érzésem, hogy ezen a Fidesz sem fog változtatni.
Basszus, basszus.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.23. 11:57:08

"Mondjuk, hogyha egy vezető törvényt sért munkakörében, akkor lapát."
Lapát? Vagyonelkobzás az okozott kár mértékéig!!!
Hej, de megnézném Fletót, ahogy rongyos ruhában ugrál az autók közt egy pesti főúton, miután zöldre váltott a lámpa!

bugris 2008.01.23. 12:42:21

Azért érdekes lett volna, ha ezt, vagy egy hasonló, a törvénysértésekre vonatkozó javaslatot átengedett volna az OVB és az AB:
"Egyetért-e ön azzal, hogy az országgyűlés - a fegyelmi és a kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelősségét is a költségvetési hiány túllépéséért?"
Oké, hogy frankón populista javaslat, de ha valami csoda folytán átment volna, lenne ott sírás és fogak csikorgatása.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.23. 13:34:10

Mondjuk, azért kicsit a zemberek felén is lenne sírás, hisz ilyen törvény esetén a zembereken vernék le a költségvetés szabályozását.
Inkább valami olyasmi kéne, hogy ha egy beruházásról objektíven bebizonyítható, hogy mondjuk ex has egy összeg: 50%-kal olcsóbban is kihozható ugyanaz, akkor igenis gondatlan kezelés esete áll fenn, és tényleg minimum végkielégítés nélkül (fontos!) rúgják ki. Ezt én még a szándékos lopások esetében mindenképp súlyosbítanám vagyonelkobzással is...

Egyébként alkotmányos korlátja van az ilyen javaslatnak? Ha nincs, akkor komolyan be kéne nyújtani egy ilyet, civil kezdeményezésként.

Corry 2008.01.23. 14:16:31

Az a baj a költségvetés hiányát szankcionáló törvénnyel, hogy igazából ez csak egy rész-cél lenne. Az igazi cél az lenne, hogy ha Madridban tudnak metrót építeni X öszegből, akkor mi az az ok amiért egy hasonló hosszú szakasz nálunk a többszörösébe kerül?
A költségvetési hiányos törvény ha létezne is, nem akadályozná meg a metró költségeinek növekedését, hanem elvonnának máshonnan forrást és úgy oldanák meg a hiányt.
Tehát a cél az lenne, hogy a metrót nálunk is X összegből építsék, de azt, hogy ezt miként lehetne elérni nem tudom, pontosabban a kínaiaknak erre is van megoldásuk:
www.origo.hu/nagyvilag/20070529korrupcio.html

Na ennél valamivel kifinomultabb módszer kéne, ami a bűnözőpárti magyar jogrendbe is beilleszkedik.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.23. 16:39:00

Állíólag a kínaiaknál is jobbára csak azokat végzik ki, akik "kiesnek a pixisből". Legalábbis kínai kollegám ezt állítja.
Mindenesetre azért biztos van visszatartó ereje...

Mondjuk van egy tippem:
nem néhány bloggernek kéne itt keseregnie, hanem ennek kéne virítania a Blikk címlapján, valahogy jó zaftosan, de mégis tárgyszerűen körbejárva.
És elmagyarázni az embereknek, hogy nem az a botrány, hogy pl. Pepó Pál 13 milliós kocsival járt 10 milliós helyett, hanem az, hogy milliók ezerszeresét, milliárodokat lopnak vagy folyatnak el "honatyáink".
Meg is írom, posztban.

dekoninckx (törölt) 2008.01.23. 20:17:47

Köszönöm a gratulációkat, Gaia nevében is :)

"Hej, de megnézném Fletót, ahogy rongyos ruhában ugrál az autók közt egy pesti főúton, miután zöldre váltott a lámpa!" - fetrengve röhögök, ahogy elképzelem ezt a szitut! Aztán meg sírok, mert ennek kicsi az esélye.

Az tényleg nevetséges (leglábbis egy földönkívüli kínjában nevetne rajta), hogy iszonyú költségvetési hiányok meg egyebek miatt a felelősök semmi retorzióban nem részesülnek, ellenben ha egy mezei szavazópolgár nem fizet vissza egy banki kölcsönt, akkor ingét-gatyáját elveszik... minden gond ebből ered, hogy ez lehetséges.

dekoninckx (törölt) 2008.01.23. 20:27:54

"nem néhány bloggernek kéne itt keseregnie, hanem ennek kéne virítania a Blikk címlapján, valahogy jó zaftosan, de mégis tárgyszerűen körbejárva."

Tavaly naivan azt vártam, hogy a blogoszférából - azaz egy részéből, mint pl. ez itt - napkitörésszerűen fog előtörni valami gondolati forradalom vagy hasonló, ami hatással lesz mindenre, mindenkire az országban, a nem-látók látni fognak, a bénák meg járni.
Oszt nem ez történt :) De miért?

Corry 2008.01.23. 20:34:15

Refuse, kár volt idehozni a Pepót, mert azért őnáluk sem a kifinomult HR módszerekkel válogatták a minyiszteri székbe az embereket.
Sőt akkortájt is volt olyan, hogy a családbarát kormány konzervatív minisztere összekapott a titkárnővel, amiért illett volna lemondania, de nem tette. Meg azért a Földművelésügyi minyisztérijomban akkorájt zajlott dolgok sem voltak valami büszkeségre okot adó dolgok. Épített a Tojó is házat nemcsak a Kóka, nomeg a chilei cseresznye, tengerparti nyaralások.

De hát ez van nekünk ilyen politikusok jutottak. A másik oldalt most azért nem szidtam, mert eddig erről volt szó:-) és most őket kéne, ők vannak "hatalmon".

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.24. 10:38:12

Corry, a pepóbusz egy állatorvosi ló volt,
Egyébként a chilei csereszny és egyéb kéjutazásai a legkarakteresebb magyar politikusnak is gondolom legfeljebb egy zuschlaggal egyenértékűek.
Szóval a a méret igen fontos, erről szólna a bejegyzésem, amit még szerkesztenem kell, de nem tudok a nyomoronc blog.hu miatt.
Már tegnap este megjelenhetett volna.

Corry 2008.01.24. 13:26:47

Én nem tudom megítélni, hogy ebben az országban ki mikor mennyit lopott, legfőképpen viszonyítani nem tudom.
A négyes metrót tudom, az FTC és related stuff sejtem (ugye Szabadi B és dolgai, Tojónál rezgett a léc egyszer), ez a kórházasdi se 100%, mert minek ide több biztosító, azért az olajszőkítési dolog sem volt kutya, a végére hagyom az örökzöld klasszikust: Tocsik.
Hát már róla el is feledkezünk, ájnye ez nem szép dolog.

Tehát volt itt minden oldalon lopás bőven, kíváncsi vagyok az új topikodra, hogy ott milyen összegek jönnek elő, kinek a számlájára. Én nem fogok oda írni, mert a számok tekintetében outszájder vagyok, maximum az én adómból (is) fizetjük ezeket a politikusnak nevezett (csúfolt?) jóembereket.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.24. 14:06:48

Arra szeretném csak felhívni a figyelmet, hogy a kis lopások jóval nagyobb figyelmet kapnak, mint a nagyok. És ez igen abszurd.
Én a média lustaságának tudom ezt be.

Amúgy nem akarom nagyon védeni a fideszt, csak egy kicsit:
meg kell nézni, hogy milyen irányba ment az ország 98 és 2002 közt, és hova ment 2002 és 2008 közt.
Persze, a Bokros csomag, meg minden, de úgy tudom (Nagyapó, javíts, ha kell!) a világgazdasági trendek sokkal kevésbé voltak kedvezőek a fidesz-kormány ideje alatt.

Corry 2008.01.24. 14:20:50

Szerintem ez az ország 1995-98 -ig ment arra amerre kell. Jó, persze 98 után is egy kicsit, de azt lendületből.

Azóta szerintem folyamatosan versenyképtelen országot építünk, csak 98-2002 -ig büszkék voltunk rá, 2002 után meg már nem vagyunk annyira büszkék erre. Ezt koronázta meg Gyurcsány a hazugsággal, amire válaszul jöttek ezek az értelmes népszavazási dolgok, hogy ne csak szimplán rontsuk el az egészet, hanem ha lehet még annál is jobban.

Refuse, nem értem felháborodásodat. :-) Kis lopásért lecsuknak, nagy lopásért 3,6 milkát kell fizetni, ha ippeg nincs agysorvadásod:-) vagy nem felejt el az ügyész vádat emelni ellened, de ez egy régi trükk volt, spongyát rája:-)
Most a média követi a független magyar kir. bírósági trendet ez is baj :-DDDD

bugris 2008.01.24. 14:25:40

R/R, a világgazdasági trendek (nekünk) sosem kedvezőek, történjen bármi a világban, és legyen bármilyen kormányunk. ;)
Egyébként jól emlékszel, az a kormány 98-ban az orosz válság alatt kezdett. Amit aztán a budapesti tőzsdén is egy kisebb összeomlás követett, (rosszmájú, és nem teljesen elfogulatlan tőzsdések ezt fibessznek is szokták nevezni).

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.01.24. 14:36:01

Corry 2008.01.24. 14:20:50

Erről a témáról egy helyi közgáz-szakértő kocsmabútorunk beszélhetne bővebben. Egy objetív, jó összefoglaló cikk erről nagyon jó lenne, olyan, ami nem szlogenekkel operál, de egy okosabb laikus, minimális közgázműveltséggel már megérti.
Vagy már van valahol ilyen?
Szívesen vennék egy linket.

Jaja, Corry, tlejesen igazad van!
A média csak követi eme nemes intézmények példáját!
Hogy nem esett le nekem ez hamarabb?

VIII. Nagyapó 2008.01.29. 23:58:03

Corry

Röviden, szerintem nem. A hétvégén talán kifejtem rendesen, bár nem tudom.

Bokrost persze divat nagyon szeretni, mert nekiment egy csomó posztkádárista hülyeségnek. Hornék pedig egy év töketlenkedés után kénytelenek voltak bevállalni, lévén alternatíva egy rendes államcsőd. De a jó kormányzás nem az egyensúly helyreállítása, hanem hogy egy tartós egyensúly mellett hogyan lehet növekedni. Előbbihez elég némi küldetéstudatos szadizmus.

Az Orbán-kormány pedig az elején egész jól teljesített. Komolyan intézkedéseik voltak az aktivitási ráta növelésére, a '98-as választás után helyehozták és egész szépen egyensúlyban tartották a költségvetést, csináltak egy jó jegybankot, elvárásokhoz kötöttek állami juttatásokat (pl. gyerek iskoláztatásához a családi pótlékot), és egyáltalán olyan rendszert igyekeztek építeni, ahol saját teljesítmény kellett az előrejutáshoz. Amiben felpuhították a Bokros-csomagot, azok többnyire a rövid távon megtakarítást hozó, hosszabb távon viszont jelentős humántőke-veszteséget jelentő területrek voltak. Még a diákhitel-rendszer is egész jól sikerült.

A lakástámogatási rendszer már ronda hazárdjáték volt (elvileg akkor lett volna olcsó, ha úgy alakul nálunk is a kamatszint, mint amúgy a környező országokban - ezt sikerült jól elszúrni a költségvetés megborításával), Matolcsyék választási Mikulás-tevékenységét pedig inkább felejtsük el.

Corry 2008.02.09. 09:18:31

Nagyapó,

nem vagyok abban a helyzetben, hogy vitatkozzam Veled, annál az egyszerű oknál fogva, hogy Te értesz ehhez én meg nem.
Azonban néhány dolgot hadd írjak le, amit tégy helyre a gondolataimban kérlek.
Egy részt én a '95 előtti töketlenkedést nem a Hornéktól, hanem korábbról datálom, én még emlékszem, hogy amikor a Németh kormány leköszönt és nem volt túl jó passzban a gazdaság, mivel is foglalkozott az első szabadon választott kormány. Illetve pontosabban mindennel csak a gazdasággal nem, én legalábbis úgy emlékszem. Ezután jöttek a belső vitáik és a Csurka "irodalmi munkássága" jellegű dolgok, ami szintén nem gazdaság. A Békesi az elején jelezte a nadrágszíjat, ami akkor még nem következett be, de utána jött a Bokros. Anno arra emlékszem, hogy volt egy mexikói államcsőd és arról írtak, hogy Mo. mennyire hasonlít Mexikóhoz.

A Bokros csomag nem volt jól kivitelezve, én anno egy közintézményben dolgoztam, ahol a mostanihoz hasonló volt a munkavégzés színvonala. Mielőtt bárki megsértődne, ez alatt azt értem, hogy van is volt is egy csomó kíválóan teljesítő dolgozó, meg egy nagy adag létszámkitöltő réteg. A csomag kivitelezésében azért nem lett volna rossz a létszámkitöltő réteget megcélozni, de nem ezt tették.
Lehetne elemezni a többi részét a csomagnak, ha értenék hozzá.

A Bokros csomag utóélete: számomra egyes dolgoknak tehetelensége vagyon, ilyen pl. a vasaló, ha kihúzzuk a konnektorból, egy darabig még meleg, a vonat gurul egy darabig, ha a mozdonyvezető leveszi a gázról a lábát, vagy a kezét.
Én gyanítom, hogy a gazdaság is hasonló, én a '98 és '99 éveket illetve azok egy részét még ennek a lendületnek tudom be.
Azt, hogy 2000 től mi van a gazdaságban mindennyian tudjuk, bár ne tudnánk róla semmit.

VIII. Nagyapó 2008.02.12. 01:04:55

Nekiálltam egy posztnak legutóbb, de mostanában nagyon nincs időm írni :-(

Szerintem nem csak a lendületről van szó. Fiskális egyensúlyt kell csinálni és fenn kell tudni tartani, de ez alapvetően annyi, hogy nem szabad többet költeni a bevételeknél.

Röviden, amiben a Fidesz szemlélete szerintem több volt ennél, hogy nagyobb hangsúlyt fektettek az ösztönzőkre, elvárásokra, mint ahogy azt a szocik szokták; a szellemiség az volt, hogy ha akartál valamit az államtól, többnyire hozzá kellett tenned valamit Neked is.

Corry 2008.02.12. 20:59:13

Nem baj Nagyapó, megvárom :-)
A fiskális egyensúly anno valszeg megvolt szociéknál is, mert akkor arról cikkeztek, hogy bejött a privatizációs többletbevétel, amivel nem tudtak mit kezdeni. Megszorításból profik voltak, de ennyi.
A 2002 utáni szoci kormányok, na azok tudtak költeni szó szerint ész nélkül. Néha még annál is hülyébben.

De abban egyetérek, hogy ha az államtól vár valaki valamit akkor ahhoz magának is hozzá kell tenni valamit. Én pl. adócsökkentést várok :-DDD

Kicsit egyébként az a bajom ezekkel a makrogazdasági okfejtésekkel, hogy bizonyára igazak, de jórész annyiban, hogy milyen mértékben osszam szét a zsebeim között a pénzt. Tudom ezzel primitiven leegyszerűsítettem az egészet, de ha politikáról van szó, akkor ide más is kéne.
Egy példát hadd mondjak: ha az oktatásügyet vették volna kezelésbe és fejlesztették volta tovább és nem le 90 -től, akkor most már rendszerváltás óta a félig kicserélődött munkaerő az egyik legjobb lehetne Európában. Hát nagyon nem így van, lásd a magyar inaktivitási rátát, és ez behatárolja a mozgásteret is.
Sok más hasonló területet fel lehetne sorolni, de mindegyikre közös, hogy nézhetsz balra és jobbra egyetlen olyan kormányt sem látsz aki ezeken a területeken valami olyat művelt volna ami maradandó lenne. Illetve... de nem ebbe az irányba kéne menni maradandót alkot, könyörgöm.

Corry 2008.02.12. 21:06:18

A zsebes dologra hadd írjak még, ezt úgy gondoltam, hogy ha megszorítok, csökken a kereslet lassul a gazdaság satöbbi. Ha fordítva, akkor meg az infláció. Számomra ez az egész, ha Magyarországot kívülről egy fekete doboznak tételezzük fel, akkor a különféle belső állapotokat tükrözik. A kicsit kisebb Ausztriánál ugyanezt nézhetjük, csak a paraméterek mások. Ezt ilyen megszorítás-kiengedés satöbbi bűvészkedéssel lehet befolyásolni, de az alapvető az, hogy ha mindenki aki munkaképes korú elmegy dolgozni és értéket termel illetve _képes_ értéket termelni, akkor nálunk is másutt lenne a görbe, amin mozgunk és legalább a béka köldökéig érne, mert most becsúszik a segge alá is :-)
süti beállítások módosítása