HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.06. 09:59 IS

Buzizzunk már köveket!

A csimpánzok csapatban szeretik az időt tölteni, dehát sokan vannak, és mindenkinek más jut az eszébe, hogy mit szeretne csinálni. Az egyik banánt enne egy távolabbi ligetben, a másik inkább a patakparton buzizná a köveket, a harmadik a közeli réten hempergőzne, a negyedik ágakon ugrándozna. El kell dönteni, hogy mit csináljon az egész csapat, mert legjobban mégiscsak együtt szeretnének lenni.

Reggel a csimpánzok leülnek egy körben. Az egyik feláll, elindul arra, amerre szeretne. Az irányból, meg néhány mozdulatból a többiek tudják, hogy mit akar, nem kell hosszas kampányt folytatnia. Akinek tetszik, az mozog kicsit arra. Figyelik egymást, ha elegen mozognak, akkor úgy tűnik jó lesz, felszedelőzködnek, odamennek.

Ha nem tetszik a javaslat, akkor a javaslattevő visszaül a körbe, feláll egy másik majom, és ő javasol valamit. előbb-utóbb a majmok el tudják dönteni, hogy mit csináljanak.

Nekem ezzel az egész reform-nem reform, ezekkel-ezekkel soha helyzetekből két dolog szűrődik le:

1. A magyarok nem veszik észre, hogy egy csapat vagyunk. Amíg nem költöztetjük a Dunántúlra az egyik tábort, a maradékra a másikat, és nem kiáltja ki a két fél a maga függetlenségét (Cseh-Szlovákia; Belgium), addig akárkit fikázunk, magunkat fikázzuk, akárkit szarunk le, magunkra szarunk. És persze nincs is, aki szét akarna menni, ez épeszű ember fejében -remélem- meg se fordul. De akkor nincs két Magyarország, csak egy van.

2. A nagy protestálásban nem vesszük észre, hogy napok óta csak ülünk a körben, se banánt nem ettünk, se köveket nem buziztunk, se réten nem hempergőztünk, se ágakon nem ugrándoztunk. El kellene jutni oda, ahová a majmok: érdemes köveket buzizni menni, még akkor is ha én réten akartam hempergőzni, mert még az is jobb, mint itt ülni a körben, és a szart rágni. Ezekkel. Mindenkivel.

12 komment

Címkék: politika reform


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr1367929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.06. 11:09:42

Remélem csak magadról írsz IS, mert én már régen jókat eszem, szorgalmasan dolgozom, szórakozom, - a buzizást meghagyom másnak - nőkkel hempergek,... persze visszanézek, például ide a blogra, a közös dolgainkat megbeszélni de ezt is szórakozás céljából; továbbá minden egyes esetben amikor alkalmam van befolyásolni a közös ügyeinket - szavazással például - azt következetesen meg is teszem, legjobb tudásom és lelkiismeretem szerint. Nem is érzem magam rosszul a bőrömben.

Ezek a majmok különben sem értik a képviseleti demokráciát. Abban igazad lehet, hogy sokan közülünk sem. Engem jobban zavar, hogy sokmindent meg sem tudunk beszélni - nem mi itt a kocsmában, hanem mi magyarok.

A politikusainkat minden kritika joggal érheti, ne felejtsük el azonban, hogy fiatal demokrácia még a mienk, és mennyit javult az elmúlt években: torgyán- és csurkaszerű vicces ámde szintalatti alakok, valamint a csintalan- és csehákféle kádáristák is kiszóródtak. Sőt a spontán privatizációban felkapaszkodottaknak sem áll túl jól a szénájuk, pedig két- három éve még úgy nézett ki belőlük lesz az új elit.

Szóval döntsünk a közös dolgainkról, akármilyen szarrágó vitákban is, szórakozzunk jól közben, és lesznek valódi államfériaink is, de ez a briteknél sem született meg egyik napról a másikra.

vattafák 2008.03.06. 22:59:33

Pascal, csodálom a türelmedet és az optimizmusodat, de egyre kevésbé látom úgy, mint te.
te látni véled bimbózó demokráciánk szárbaszökkenését? jutunk jottányit is előre szarrágó vitáinkban? valóban annyira mélyről indultunk, hogy a jelen állapot előrelépés, csak mert nincs torgyán és csurka? a többiek által megugrott szint már a pozitív tartományban van?
vagy csak nyugtatod magad?

IS 2008.03.06. 23:21:21

én a magam részéről úgy látom, hogy van a '89-es rendszerváltó csapat, ami mostanában halogat ki (elég hosszasan, még 5-7 év is lehet), akik magukénak tartják az egész országot azon a jogon, ogy véletlenül őkültek annál a kerekasztalnál/környékén. namármost olyannyira nem engedtek senkit maguk után, hogy utánuk már csak a sötét űr következik (vagy hívjuk Zuschlagnak/Szíjjártónak), akiktől mit is várjunk. s az mára nagyjából világossá vált, hogy az ott kialakított rendszer (önkormányzati rendszer, parlamenti választás, kétharmados törvények) kb. hatalmas bukás lett. és egymást baszogatják, ahelyett, hogy bármi előremutató történne.

és sikerült ebbe a saját szarrágó játékukba az egész országot belekeverni, kb. 2002-től kezdve. és azóta ücsörgünk ott, és rágjuk a szart. valahová most már menjünk.

bugris 2008.03.06. 23:33:54

Hát, az országot nem éppen a 89-esek tartják magukénak...

IS 2008.03.06. 23:46:49

bugris: lehet félreértem, olyan lakonikus voltál, de:
- a miniszterelnök. 89-es
- az ellenzék vezére. 89-es, ráadásul 89 óta
- a főpolgármester: 89-es, ráadásul 89 óta
- a közt. elnök: 89-es
- az összes parlamenti párt (MDF kakukk) pártelit derékhada 89-es

jobban jártunk volna, ha 89-et öregebbek csinálják, mert akkor már tényleg lett volna egy generációváltás. ez most már nagyon későn van, és nagyon beltenyészet lett közben, leromlott genetikával.

bugris 2008.03.07. 00:03:00

Jó kis összemosás. 89 előtt egyikük sem volt sehol? Vagy ha igen ugyanott?
89-et egyébként fiatalok és öregek is csinálták, balos demokraták meg jobbos demokraták együtt. Meg nem demokraták is. Persze, akkor legyen egykutya mind? A Fejtivel, Grósszal egy oldalon ülő Gyurcsány és Kiss Péter ugyanolyan mint a másik oldalon levő Orbán és Fodor Gábor? Aczél György meg egyenlő Demszkyvel, Horn Gyula Gáborral, Gál Zoltán Krassóval, Medgyessy meg Antallal?
Ez lenne IS? Egyik ugyanolyan lenne mint a másik?

IS 2008.03.07. 00:21:56

szerintem van az a nézőpont, ahol ennek a múltba át kell kerülnie, és a történészekre kell hagyni. nem mintha vita lenne, természetesen tudjuk, kik a jók, meg kik a rosszak, csak már ne legyen aktuális.

az SZDSZ 2007-es elnökválasztási kampányát már ne az határozza meg, hogy Fodor Gábor nem a 89-es brancsból van, és Magyar Bálint, meg Pető Iván akkor is befeszít, és akkor inkább legyen Kóka. nekem mindegy, nem az emberrel van bajom, hanem ezzel a helyzettel.

de a FIDESZben is annyira nevetséges, ahogy bevették Pozsgayt, Schmidt Pált, most Tarlóst, közben meg ugyanaz az 5-6 89-es ember ücsörög a vezető posztokon, mindenki más csak illusztráció.

az MSZP is nevetséges, nem is részletezem.

előbb-utóbb objektív okokból úgyis mindenki történelemönyv lesz, és ott már nem lesznek ilyen emberekre lebontott vizsgálódások. ha innen nézed, nem mint embereket, hanem mint _korszakot_, akkor már tényleg le kellene zárni.

Corry 2008.03.07. 07:33:53

bugris:

szerintem nem alapvetően azt kell nézni, hogy valaki hol ült, hanem hogy mit csinált ott, ahol ült. Pl. Pozsgayt hova teszed, mert ő is elméletileg Fejtivel és Grósszal egy oldalon volt.

Sajnos azt, hogy ki mit csinált 89 előtt sok szempontból nem fogjuk megtudni, mert egyrészt sok iratot elégettek még a komcsik, emellett a folyamatra rásegített az első szabadon választott kormány, akik a Demszky-Hack féle törvényjavaslatot az ügynökkérdésről elvetették. A kérdés máig nincs rendezve, pedig már volt jobbos kormányunk, balos kormányunk is.

IS: ne feledd azért, hogy a FIDESZ egy nagyon szimpatikus liberális pártnak indult, ezért Fodor Gábornak ott volt a helye.

bugris 2008.03.07. 14:22:03

Ez a ki hol ült már megint kicsit csúsztatásízű. Mintha mindenki pozícióban lett volna. Az általam felsoroltak egyik fele valóban pozícióban ült, a másik fele viszont ellenzékben volt. Egyik fele működtette és alakította a rendszert (az újat is), a másik csak az oldalvonalról kiabált, több-kevesebb eredménnyel.
Őket összemosni, felelősségükben egyenlőségjelet tenni közéjük szerintem erősen inkorrekt dolog.

is 2008.03.07. 14:50:05

"Őket összemosni, felelősségükben egyenlőségjelet tenni közéjük szerintem erősen inkorrekt dolog."

Ilyen a történelem, meg a kabátlopási ügyek. Ki tudja már, hogy Robesspierre-k idején nem votl-e ott egy józan hang? Miért a leggonoszabb római császárok nevét tudják a legtöbben (Nero, Caligula), és a békét hozó országépítőkét nem? Miért Raszputyin a legismertebb orosz nemes?

"A kérdés máig nincs rendezve, pedig már volt jobbos kormányunk, balos kormányunk is."

De most már ne legyen, mert ha még egyszer ügynöktörvénnyel töltik az időt, én nem tudom mit teszek.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.07. 15:47:44

Tartom az optimizmust :-). Egy-két évvel ezelőtt a felkapaszkodott milliárdosok néztek ki az új politikai elitnek. Akkor kérdeztek, pesszimistább vagyok. De most azok a képviselők tűnnek fel, akik egyszerre polgármesterek is (Pokorni, Rogán, Kósa). Bár ők sem tökéletesek, de nem rossz irány ez. Egyáltalán nem. Ha így fejlődik az elit talán el is jutunk valahova.

Azzal én is egyetértek, hogy a 89eseket nem szabad egyformán megítélni. Van erre és arra is példa: Demszky például egyike volt azoknak, akik következetesen végigjárták az utat, kiálltak stb. Mára... elfáradt a serény ló, ezt úgy mondják.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.09. 22:28:03

"Ilyen a történelem, meg a kabátlopási ügyek. "
Most mi az események hülyeegyszerűsítéséért blogolunk?
Az "érdemes elmenni hemperegni" nem azt jelenti, hogy ülünk a szakadék szélén régóta, az egyik majdom leugrik, akkor a többinek is utána kell mennie.
süti beállítások módosítása