HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.12. 01:00 VIII. Nagyapó

Kesergő

Nem tudom, a megboldogult vizitdíj, tandíj és kórházi napidíj mennyire voltak jó intézkedések. De pocsék érzés volt Viktort hallgatni vasárnap. Ahogy kifejtette, hogy megtalálta a magyar nép egyesítéséhez vezető utat. Ami persze - ezt pontosan tudja, és a továbbiakban a tőle megszokott profizmussal építeni is fog rá - az állításával ellentétben nem a büszkeség, hanem a piszkos anyagiak. Mindeközben a helyzete stabilabb, mint valaha, elvi alapokon álló kis- vagy középpártnak felnőni mellette esélye nincs. Áderen legalább látszott, hogy nagyon szarul érzi magát.

A közismert történelmi okok mellett azért vagyok megrögzött MSZP-ellenes szavazó, mert meggyőződésem, hogy sem a szellemi bázisa, sem az érdekrendszere nem teszi alkalmassá azt a pártot semmi igazán előremutató cselekedetre. Néha, amikor már tényleg csak az államcsőd az alternatíva, összekapják magukat, a képünkbe ordítják, hogy reform, meg felelősség, meg érdem és öngondoskodás, és egy-két messiantisztikus hajlamokkal megáldott közgazdászt az előtérbe tolva szakmailag elfogadhatóan (Bokros), vagy ötletszerűen és átgondolatlanul (Fletó), de eltakarítják a jórészt maguk által felhalmozott trágyakupacot - persze mindezt csak azért, hogy azután legyen hely az új termésnek. Mindeközben pedig képtelenek valódi társadalmi bázist teremteni a fenti jelzőknek, leginkább talán azért, mert a valódi kapitalista társadalmak erkölcsi alapjaihoz sok közük nincs - inkább csak a hatékonyságuk miatt fogadnak el arra emlékeztető megoldásokat.

De attól, hogy tőlük ezek a szavak inkább csak fűzfalevélnek, durungnak szolgálnak a szociknál, a valódi tartalmuk egyáltalán nem negatív. Jobb helyeken ezek a megérdemelten jómódú rétegek jelszavai. A jobboldal küldetése éppen az volna, hogy ezt szépen lassan megértessék azokkal, akikkel meg lehet. Viktor - ha felvállalná - simán el tudná magyarázni a híveinek, mi is mondjuk a compassionate conservativism - és azok simán meg is értenék, egyrészt, mert hozzájuk hasonló emberek gondolkodnak így nálunk szerencsésebb országokban, másrészt, mert ők maguk is hajlamosak így gondolkodni, ha épp hagyják őket és nem diktál mást a harci logika. Nyilván nem menne mindez egyik pillanatról a másikra - de legalább nem kellene tovább rontani a helyzetet, ha egy mód van rá. Ha ebben nincs előrelépés, megette a fene az egészet. Akkor csak kreáltunk egy ellen-MSZP-t.

Nem vagyok hajlandó elhinni, hogy csak így lehet nyerni. Nem voltunk mindig ilyen mélyen, el lehetett itt érni a parlamenti többséget a Polgári Magyarország eszményképével is. Nyilván ahhoz is tartozott persze egy csomó marhaság, de a a fő üzenet akkor is az egyéni erőfeszítés értékelése, megbecsülése volt. Sikerült majdnem valami hasonlóval 2002-ben is, azóta pedig csak növekedett a rendszerváltás utáni generációk létszámaránya.

Ehelyett a következő választásokon ismét csak a 300 Ft-os vizitdíj eltörlésére tett javaslat és a 14. havi nyugdíj ígérete fog harcolni a 19000 Ft nyugdíjvisszatérítéssel és a beözönlő éhenkórász erdélyiek rémképével - azokról pedig, akiknek ennél egy kicsit azért magasabb elvárásaik lennének, lassan teljesen lemond a politika. Azok majd úgyis leszavaznak hitük szerint.

Csináljuk itt a magunk banánköztársaságát. És a mindenkori győztes még örül is neki.

(Bocs, ha nem mondtam újat, és a 25. posztot nyomom ugyanabban a témában. Ki kellett engedni a gőzt. Legközelebb valami érdekesebb jön)

2 komment

Címkék: fidesz zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr11377008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2008.03.12. 09:19:18

Sajnos az a helyzet, hogy a nép ezekre a dolgokra rezonál. És ráadásul mindenbe belefáradt elfogytak az illúziói.

Az illúzió az volt, hogy ha elkergetik az MSZMP-t akkor itt magától minden jó lesz. De nem lett, ezt mindenki másképp magyarázza és mást szid, de szerintem itt mindenki kivette a részét a dologból.

A Bokros előtt azért volt egy MDF kormány, amire én sok területen nem lennék büszke. Intő példa lehet viszont a Viktornak, hogyha kormányra kerül és a néppárt elkezd szakadozni, mit fog tenni, ilyet már láttunk konzervatív oldalon. És az ilyen szétszakadás sem kedvez a kormányzásnak.

A szoci oldal hozzájárulásást a fásultsághoz gondolom nem kell részleteznem.

Egy mozgatóerő lehetne, a közös kilábalás a bajokból, de látható, hogy a nép nem kimászni akar, hanem olyan embert keres, aki osztogat nekik, vagy legalábbis nem vesz el.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.12. 09:54:15

Bizony ám! Lehet most túlzásokba esni és örülni az "igazság" győzelmének a "hazugság" felett de kínosan hiányzik egy valódi következetes jobboldali politika. A gazdasági demagógia hosszú távon nem kifizetődő, megmutatta már az elmúlt parlamenti választás is. Ok még örülni lehet egy-két napig, de a jobboldalnak is hátra kell dőlnie és gondolkoznia. Ez az út rendben lehetett egy elsöprő taktikai győzelem kedvéért, de nem lesz mindig ekkora lecsapni való labda. A napi folyamatokat most az SZDSZ és a MSZP viszonya valamint Feri párton belüli ellenzéke fogja hajtani. Pont a legjobb időpont egy kis meditációra.
süti beállítások módosítása