HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.12.17. 18:14 IS

Erős kormány

"...erős, egyértelmű felhatalmazással rendelkező kormányra van szükség, amely hosszú távú tervvel rendelkezik, és visszafordíthatatlanul megkezdi annak végrehajtását..."

 

Mindegy, ki mondta, csak elemezzük végig:

  • erős, egyértelmű felhatalmazás: nyilván a) választás útján, b) parlamenti többséggel, konstruktív bizalmatlansággal. ad a) Az a helyzet, hogy eddig minden megválasztott kormánynak a nép körében 6-12 hónapig volt felhatalmazása, utána mindegyik népszerűsége meredek lejtőt vett. Ha tehát nem fogadjuk el, hogy a választási felhatalmazás négy évig tart, függetlenül a népszerűségtől, akkor ilyen kormány 20 év alatt nem volt, és a világban is körülnézve, nem is lesz. ad b) a jelen poltikai helyzetben a FIDESZ ezt nem is fogadja el, többé-kevésbé talán helyesen is, úgyhogy ugorjunk;
  • hosszú távú tervvel rendelkezik: jelenleg ilyen sincs, egyik oldalon sem;
  • visszafordíthatatlanul megkezdi annak végrehajtását: sajnos a 3/9-es népszavazás megmutatta, hogy ilyen márpedig még a mesében sincs, merthogy a népszavazással bármire fel lehet az embereket hergelni, a közjogi berendezkedés pedig hagyja.

Szóval szép gondolat, kár, hogy üres halmazról beszél. Valójában azt akarja mondani, hogy jöjjön a fehér lovon a herceg, ölje le már a sárkányt, és jöjjön a boldog vég. De sajnos ez itt nem egy mese, itt nincsenek fehér hercegek, és éppen ezért a realitás talajára kellene állni, valahogy így: "A kormány népszerűsége, és így felhatalmazása relatív, és Bokros óta tudjuk, hogy utólag is átértékelődik, úgyhogy ezt a tényezőt kiiktatva koncentráljunk a reformokra, és arra, hogy a közjogi rendszer ezt lehetővé tegye, ne lehessen 60IQ-ra lehergelt néppel lenépszavazni, ne lehessen kétharmados törvények dzsungelében elhaláloztatni. És ha minden akadály elhárult, akkor nézzünk körbe, hogy kinek van javaslata, akinek van, csinálhatja."

4 komment

Címkék: kormány népszerűség legitimitás


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr15828449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jonas-R 2008.12.17. 23:32:57

úgy gondolom a "fehér hercegek" kifejezéssel súrolod a faji diszkrimináció határát! :)

Amúgy szívemből beszélsz. És a pont ez a baj a Sólyommal, hogy az üreshalmazából, bár a logikus lépés az lenne amit te mondasz, de látható, hogy egy komplett politikai garnitúrának kéne távozni, sleppel együtt. Ami ráadásul jót rántana azon a KKV-n ami termeli a GDP felét. Miért gondoltuk, hogy sokkal jobban fejlődünk majd, mint a szlovákok, vagy szlovének? Nekünk vannak a legszarabb adottságaink az összes környező ország közül. Nálunk ez egyfajta bújtatott termelés, ami csak a második körben jelenik meg, fogyasztásban. Van még bújtatott munkanélküliségünk, aki érzi a vesztét, és non-stop sztrájkol, van bújtatott hiányunk, amikor állami kezességvállalások formájában veszünk fel külföldi hiteleket, és még egy csomó bújtatott dolgunk van.. ilyen bújtatós ország vagyunk :)

Hátra arc, lehet kotródni a picsába, aki nagyon ugrál, azt még le is lehetne csukni. Aztán értelmesebbek kezdjenek el gondolkodni azon, hogy mit és hogyan lehet úgy csinálni, hogy nagy kár ne legyen, de rendbe tegyék a dolgokat. Nem lesz könnyű.

tita · http://hetkoznapi-mesek.blogspot.com 2008.12.23. 00:23:55

Nem az én weboldalam, nem reklám, de nagyon fontosnak, szinte kötelező olvasmánynak gondolom:

www.falura.hu/

avagy ismerjük meg a globális kaszinó (világgazdaság) szabályait, szemfényvesztését.

Aki csak teheti olvassa el, és ha úgy gondolja, terjessze.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.12.25. 01:26:22

Már ideje lenne pedig, hogy legyen újra weboldalad!
süti beállítások módosítása