HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.13. 08:00 VIII. Nagyapó

Még egy rosszkedvű poszt

Az árampiac "liberalizációjának" problémáival kapcsolatban egész jó cikkeket lehetett olvasni - pl. Kaderják Pétertől a Heti Válaszban, vagy hosszabban a Reakcióban.

Egy "nemzeti bajnok" kinevelése ebben az esetben azzal jár, hogy csinálunk egy klasszikus monopóliumot. Ennek köszönhetően a vállalkozások számára 20-30 százalkékkal nő az áram ára, tovább nehezítve a gazdaság amúgy is siralmas helyzetét, és végső soron elbizonytalanítva rengeteg ember megélhetését. Cserébe lesz egy pénzzel jól kitömött nagyvállalat 100 milliárdos profittal, aminek - micsoda büszkeség! - magyar a menedzsmentje, viszont nem nehezedik rá különösebb nyomás, hogy olcsóbbá tegye a működését. A feleslegükből nyilván jut majd valami néhány magyar alapítványnak - vagy pártnak.

Ez az egész egy túlzottan is egyértelműen rosszul kivitelezett átalakítás volt; iskolapéldája a korrupciós posztomban leírt másodlagos károknak.

Gyurcsány végre nagy nehezen úgy tűnik - ki tudja, miért, talán a némi népszerűségre szomjazva, talán valamiféle ellenérdekeltség okán - elszánta magát arra, hogy változtasson a dolgon.

És ki ront neki mindjárt a legnagyobb zajjal, hogy úgymond "tönkretesznek egy jól működő* nemzeti vállalatot"? Hát persze, hogy a Magyar Nemzet. Meg ami nagyobb csalódás, hogy Navracsics is.

Hibázik épp eleget ez a kormány - miért azt kell kipécézni, amikor végre valamit korrigálni próbál?

Persze az elhíresült Strabag-hirdetések után miért is lepődök én meg ezen...?

 

* Belső forrásaim ezt a nézetet nagyon nem osztják...

11 komment

Címkék: energia zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr20378748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.13. 09:23:24

Nagyapó,
az UTP mese. egyszerű módja annak, hogy az ellenzék által elítélt privatizációt áttolják a rendszeren. mivel a látszólagos tét a polgárság bevonása, ez ellen nem tud ágálni senki népszerűségvesztés és szavazóvesztés nélkül.

viszont ha már tőzsdére került a cég, a parlament bevonása nélkül lehetséges további részvénycsomagok értékesítése - akár nagybefektetőknek is, mindez az ÁPV Rt utódjából koordinálva. dzsungelprivatizáció reloaded.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.03.13. 18:19:25

nagyapó,

nem véletlen ideges a fidesz az MVM átalakítása miatt. a felgyűlt extraprofit kéne nekik, mi más. üres a kassza, és 2010-ben ők szeretnék azt a pénzt elkölteni.

nem csak ezért, de főleg ezért látnám szivesen a maradék állami cégek privatizációját.

Corry 2008.03.13. 20:42:52

Az állami monopólium esetében azt a felárat amit a monopólium diktál a piaci árhoz képest az állam zsebeli be. Ez ugyan nem egy adófajta de valami hasonló, mind az állam mind az adózó és energiavásárló személyek és gazdasági szervezetek szempontjából.

Én sem vagyok egyébkén nagy híve annak ha az állam ilyen monopóliumokat üzemeltet.
Szabályoznia kéne ugyanis és nem gazdálkodni, az előbbit meg nem mindig teszi, illetve nem teszi hatékonyan.

VIII. Nagyapó 2008.03.13. 22:24:16

Corry

Egyrészt ez csak részben igaz - pl. a profitot nem feltétlenül vonják ki a cégekből, hanem visszaforgatják beléjük. Nem biztos, hogy jól.

Másrészt ha hihetek a forrásomnak, az MVM működésében óriási hatékonysági tartalékok lehetnek. De 100 milliárdos profit mellett az ilyesmivel nem sokan foglalkoznak - és az állam sem nagyon fogja kirugni a menedzsmentet, pláne, ha a pénz egy része visszacsorog.

Harmadrészt ismert közgazdasági összefüggés, hogy a monopóliumokkal nem csak az a baj, hogy túlnyerik magukat, hanem hogy mivel gyakorlatilag egy ár van (vagy legalábbis csak igen pontatlanul célozva lehet diszkriminálni), egy csomóan nem vásárolnak a termékeikből, akiknek amúgy normál piaci körülmények közt megérné. Esetünkben pl. becsődöl néhány vállalkozás, aki enélkül eladható termékeket termelne, így az ő termelésük egész egyszerűen meg sem valósul.

Negyedrészt, ilyesfajta holtteher-veszteség természetesen van a sima adók esetében is - de egyáltalán nem mindegy, hogy mekkora. Rendszerint a közvetlenül a termelést sújtó adók esetében a legnagyobb a kár - amihez ez az "adónem" a legjobban hasonlít. (Általában a közgazdászok úgy gondolják, hogy - a káros externáliákra, pl. a környezetszennyezésre kivetett adók után - a fogyasztást egyenletesen terhelő adók okozzák a legkevesebb kárt a gazdaságnak, ugyanis pl. nem torzítják el a vásárlói és befektetési döntéseket, ill. nem hozzák hátrányba a hazai termelésű árukat az importtal szemben.)

VIII. Nagyapó 2008.03.13. 22:35:42

denever

Nem az UTP-nak mentek neki, hanem a monopólium meggyengítését (a feldarabolásra tett kísérleteket) kritizálták.

Az UTP amúgy a kárpótlási jegyekre és a csehek kuponos privatizációjára emlékeztet - ezeknél az a tapasztalat, hogy nem széles tulajdonosi réteg alakult ki belőlük, hanem amint lehetett, fillérekért eladta mindenki a részesedését néhány szemfülesebb befektetőnek. Ennek ellenére pl. az erkölcsi-nevelő hatása miatt - hogy mindenki maga választhatott, él-e a lehetőségével - nekem ott és akkor még tetszett is.

Amúgy ha verseny is lesz, nem gond, ha eladják. Pláne, hogy ha verseny mellett marad egy állami szereplő a piacon, az sokszor beszorul a legrosszabb szegmensbe.

Ha nem lesz, akkor tényleg kár az egészbe.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.13. 23:58:32

Nagyapó,
tudom hogy ez nem az UTP. illetve nem direkt módon.
VIszont azt is be fogják vetni. És bár a duma szerint hosszútávú tulajdonlásra ösztönzik majd a népet, és nem lehet majd eladni, és csak limitált számban vásárolhat bárki, a fent taglalt manőverrel megoldható a haverok pozícióba helyezése.

az MVMmel kapcsolatos összeesküvéselméletemet az energiás posztba írtam pár napja.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.14. 08:38:08

Nyilván el lehet vitatkozni az állami vállalatok monopóliumának szükségén, hasznosságán vagy káros voltán.

Szerény véleményem szerint nem jó senkinek végső soron ha az ára ára feleslegesen magas marad, mert sem az állami monopol-, sem a hozzá kapcsolódó piaci szolgáltatók között nincs verseny. Az ár beleépül mindenbe, érintve a gazdasági növekedést, inflációt, export-versenyképességet stb. Túl sok ez azért, hogy legyen egy magyar menedzsment alatt működő nyereséges állami vállalat.

Azonban itt nem ez a fő kérdés. Hanem Navracsics már megint két faszságot mondott. Az egyik az SZRT "bevételeiből pótolni", a másik ez "tönkreteszik az MVM-et" szöveg. Persze azt hiszi nem látszik akkorát zakózott az ellefél. Hát téved, mert attól még látszik.

Corry 2008.03.14. 11:18:40

Szerintem meg Nagyapo egy picit hátrébb lépve látható, hogy az állami vállalat, az önkormányzatok and Co. és az agrárium egy része ugyanarról szól.
Mindhárom helyen hatékonytalan a termelés/feldolgozás/mindenféle egyéb munka. Ennek az oka az, hogy az átkosban megszokott kapun belüli munkanélküliség ide transzformálódott.

Aztán hogy Te és én ezt adóban vagy monopol felárban fizeted meg az már majdnem mindegy lényeg az, hogy fizess, az egyiknél a keresleted másiknál a kötelességed diktálja a fizetést.

Hja, hogy a magas monopol árak miatt sok vállalkozás tönkremegy? A magas adó miatt is ezt teszik.

De gondold meg Nagyapó hány munkanélkülink lenne ha ezeket a monopóliumokat és hatékonytalan állami hivatalokat rendbetennék?? Hova menne az a sok ember dolgozni, akiknek egy része a mai modern értelemben nem képes már munkát végezni? (Nincs szaktudása elavult, vagy olyan szaktudása van, amire nincs kereslet, irodistaként maximum letürünni tudja a számítógépet satöbbi)
És ráadásul ezeknek az embereknek szavazójoguk is van ám...

Ennek ellenére:
Ahogy a gazdaság halad és amilyen irányba, lassan az uraknak el kell kezdeni tekerni a kormányt, mert az út kanyarodik alattunk és ellenzék ide kormánypártok oda ha nem kanyarodnak az úttal akkor bizony legurulunk lassan egy szakadékba.

Corry 2008.03.14. 11:35:42

Diszkléjmer:
az előbbiekben leírtak nem jelentik azt, hogy a közszférában satöbbi ne dolgoznának kiváló emberek is. Amit írtam nem róluk szólt, hanem arról, hogy az említett cégek és szervezetek eléggé toleránsak a munkarő minősége és motiváltsága terén.

VIII. Nagyapó 2008.03.16. 22:38:46

Corry

Persze, a szolgáltatás nélkül beszedett adó is káros, én csak azt mondom, hogy a rossz szerkezetben beszedett "adó" még károsabb. Meg hogy ha sikerül az MVM-et szétdarabolni, azzal

Hova mennének? Amennyire én tudom, a többi régiós országokban mostanában nem a munkanélküliségi ráta növekedése a jellemző, egyre inkább munkaerőhiányra szokás panaszkodni. Ha hagyják a gazdaságot növekedni, az elég nagy tömegeket tud felszívni...

(Persze állítólag vannak komoly gondok a mobilitással is. Az emberek jóval nagyobb részének van saját lakása, így kevésbé költözik el, ha valahol kell a munkaerő, pl.

Na jó, nyilván kérdés az is, hogy szereténk-e néhány megye elnéptelenedését...)

VIII. Nagyapó 2008.03.16. 22:40:34

Nem fejeztem be, szóval:

Meg hogy ha sikerül az MVM-et szétdarabolni, és versenyt teremteni, azzal valószínű a hatékonyság is javulni fog - egy monopólium a saját háza táján is kényelmesebb.
süti beállítások módosítása