HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.10.14. 08:36 IS

Tankönyv

Sólyom László nem megy el a nemzeti csúcsra, mert 'nem így működik az állam'.

Már nem egyszer jeleztem, hogy az az én egyetlen bajom Sólyommal, hogy ül a jogelméleti elefántcsonttornyában, és onnan idealisztikus ítéletekkel bombázza a konkrét, nem elméleti Magyarországot. Vannak esetek, amikor ezeket egyszerűen hibásnak tartom (pl. személyi szám), de ez a mostani nyilatkozata kifejezetten káros.

Ismét leírom: léteznek egyedi helyzetek, amelyek egyedi megoldásokat kívánnak. A magyar közjogi helyzet olyan, hogy a kétharmados törvények rendszere miatt lehetetlen érdemi változást elérni a berendezkedésben (kérdezzük meg: ez normális államműködés?), az alkotmánybíróság gyakorlata és a népszavazás ilyen tágra vett értelmezése pedig korlátlan obstrukciót tesz lehetővé (kérdezzük meg: ez normális államműködés?). A parlamentarizmus mint rendszer ezekkel a feltételekkel megbukott, a FIDESZ is a kétharmadra (alkotmányos diktatúra, 'működik a parlament az ellenzék nélkül is') hajt, mert tudja, hogy anélkül semmi.

A magyar ember még az írnél, meg a hollandnál is jobban azt képzeli, hogy neki annyi a dolga, hogy valamely pártot istenítse, a többit meg gyalázza, ahol éri, beleértve nem csak a vezetőjét, de összes szimpatizánsát, és minden gondolatát, függetlenül attól, hogy egyébként az értelmes-e vagy sem. Magyarországon mindenki azzal kezdi a beszélgetést: 'Képzeld az a hülye X politikus, már megint...', és kész, az már nem is érdekes, hogy mit mondott. Minden tankönyvet figyelmen kívül hagyva Magyarország első számú feladata, hogy bármilyen áron megmutassa az embereknek, hogy nem ez a végletekig kiélezett szembenállás a működés alapja. A kormány nyilván sok mindent megtehet, de nem véletlen, hogy Simor András MNB elnök, aki pedig kényesen ügyel függetlenségére, mégis társmeghívó volt a frakcióvezetők ülésén pénteken. Ugyanő a megbeszélés után annyit mondott: 'Ha ugyanaz folytatódik a szobán kívül, mint ami odabent volt, akkor Magyarország megváltozik.'.

Sólyom László ezt a kényszert nem érti, nem érzi, a tankönyvekben bújkál, és joglméleti ítéleteket hirdet, melyek nem segítenek a fenti ördögi körből kilépni (azt, hogy Orbán direkt ismét szembenállásra használja a dolgot, csak hab a tortán). Magyarország ismét nem előre megy.

7 komment

Címkék: sólyom jogelmélet parlamentarizmus


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr86712833

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bölömbika 2008.10.14. 12:15:38

Igen, kifejezetten károsnak tartom, hogy az államfő nem támogat egy olyan kezdeményezést, melynek értelmét látom. Azt, hogy Orbán Viktor ismét csak szembenállásra használja az alkalmat, már megszokhattuk...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.10.16. 07:48:59

kedves IS,
ez nemzeti csúz leginkább arra hasonlít - vagy legalábbis arra akar hasonlítani - mint amikor az emberek közfelkiáltással megválasztották Mátyást királynak a Duna jegén.

jég nincs, király most pont nem kell, inkább némi felelősségvállaásra lenne szükség. retorikával és pajzsraemeléssel nem megyünk semmire.

IS 2008.10.16. 09:11:30

@denever: vagy ahogy Zápolya mondaná: ha én most odamegyek Mohácsra, és így győzünk, akkor a király megerősödik. inkább hadd jöjjön a török, minthogy ezt az Ulászlót megerősítsük.

elfogadom, hogy nézőpont kérdése, a jövőbe pontosan senki se lát, de tegnap például megint 270 volt a forint. ha ez kell, én személyesen mindennap leköpködöm neked Gyurcsányt, és ígérem, hogy 2010-ben ellene kampányolok, nehogy megerősödjön, csak most inkább ne kockáztassuk meg a törököt.

a kormány felelőséget vállalt a vizitdíjért, meg a tandíjért is. akkor bezzeg lehetett kicsavarni kezéből a felelősséget. ezt mondom, hogy Mo-n a közjogi rendszer (kétharmados törvények, népszavazás) nem teszi lehetővé a felelős kormányzást. a kormány keze kötve van, ha felelősen kormányozhatna, már rég regionális közigazgatás lenne, tandíjjal, vizitdíjjal. nem azt mondom, hogy ez jó, hanem példának, hogy mennyire nem teheti, amit szeretne.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.10.16. 17:57:00

IS, félreértesz.
nem az odamenés ténye aggaszt, hanem a miértje.
ha Feri azt várja, hogy közfelkiáltással elfogadják a kormány 12 vagy mittudomén hány pontját, és ettől a felelőség megoszlik, akkor téved.

sajna ez egy ilyen játék - attól, hogy odacsődít x tudós arcot, a felelőség még a kormányé, illetőleg az országgyűlésé.

az meg végkép nem elképzelhető, hogy ott helyben érdemi vita alakul ki - max tét nélküli - az akadémikusok és a közt.elnök véleménye keveset nyom latban egy gazdasági jellegű probléma megoldásakor. Sólyom pedig már elmondta a kormányzással illetve a politikai felelősségvállalással kapcsolatos elképzeléseit sokszor, senki nem hallgatott rá.

IS 2008.10.16. 19:39:22

"ha Feri azt várja, hogy "

ha azt várja, akkor szerintem is bukó. de ki mondta, hogy ezt várja? én olyanokat hallottam, hogy ez egy "tanácsadó" testület, bölcsek tanácsa, semmilyen közjogi felhatalmazással. akármi is történik, a kormány fogja formalizálni, jogszabályba önteni, és a parlament elé vinni.

csak hát az elmúlt 3 év azt mutatta, hogy a parlamentben kevés az, hogy egy javaslat jó, ott inkább azt nézik, hogy hogyan lehet továbbá is ördögként lefesteni a kormányt. talán egy olyan javaslatot, ami nem csak a kormányé, az ellenzék se tud izomból lesöpörni. nem az akadémikusok ott a lényeg, hanem a munkaadói oldal képviselői. azoknak kell, hogy kiálljanak, és megmondják a tutit, mindkét ott lévő vezérnek. és amelyik ott nem fogadja el, annak legyen utána sanyarú a sorsa. az akadémikusok tényleg csak protokoll bábuk.

nyomasek_bobo · http://sopron.e-cafe.hu 2008.10.17. 21:46:11

"Szombaton Pálinkás József megnyitója után Szili Katalin házelnök tart nyitó beszédet, utána Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke és Veres János pénzügyminiszter ad tájékoztatást arról, milyen intézkedéseket tettek a pénzügyi válság kezelése érdekében.

Ezután következnek a pártok felszólalásai 15 perces időkeretben, parlamenti erősorrend szerint: először az MSZP, majd a Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF képviselője szólalhat fel."

Vagyis Ferencünk után Viktorunknak(?) azonnal replikázni kell az előtte elhangzottakra. Ez egy nagyon ultimátumszagú bejelentés előkészítéséhez hasonlít szerintem. Kíváncsi vagyok, mivel próbálja meg kifogni a szelet a vitorlájából. Vagy csak simán elbeszélnek egymás mellett. Esetleg meg se szólal? Holnapra kiderül..

shaker 2008.10.20. 00:10:54

azt hiszem nem vagy egyedül véleményeddel. 1200 megkérdezett jó része hasonlóan gondolkodik: www.publicus.hu/solyom/
süti beállítások módosítása