HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.10.25. 17:14 IS

Építsük Magyarországot

Nagyon jó kis apropó adódott, hogy elmondjam, én hogyan képzelem Magyarország építését. Az apropó a budapesti kétszintű önkormányzatiság, amiről a vélemények bizony egyformán rosszak mindkét oldalon. Ha pedig ez az egyetértés megvan, akkor a törvénynek, még ha kétharmados is, meg kell változnia. Nem kell, hogy az ellenzék is egyetértsen minden paragrafussal, tartózkodhat, nem vesz részt a szavazásban, vagy más eszközzel jelzi a megfelelő helyeken az ellenvetéseit, de hagyja, hogy a törvény megváltozzon. Ne az legyen, mint ami a cikkben is van, hogy a kormány rögtön legyint, hiszen az ellenzék úgyis talál okot, hogy miért ne szavazza meg, és aktívan (vissza)élni is fog ezzel a jogával.

Nem az a kétharmados törvény értelme, hogy mindenkinek el kell fogadni (az a nagykoalíció, ami szintén nem a demokrácia csúcsa). A kétharmados törvény értelme, hogy az ellenzék vegyen részt az elkészítésében, kapcsolódjon be már a törvényelőkészítési szakaszban szakértői szinten,, és ha nincs alkotmányossági problémája (amit viszont döntsön el az alkotmánybíróság), akkor a következő választáson kampányoljon azzal, hogy ő mit csinálna azzal a törvénnyel. És neki is legyen olyan ellenzéke, hogy ezt megtehesse, az akkori ellenzék bevonásával. A kétharmados törvény ne politikai, hanem szakértői, kodifilációs egyeztetési kényszer legyen, a minisztériumok, és ne a parlament szintjén.

Így juthatnánk előre, mert most egyetlen kétharmados törvénymódosításra sincs esély (hacsak nem nemzetközi kötelezettség). Persze, a választási törvény külön gombóc, azt most hagyjuk, de azon kívül, miért ne ugorhatnánk neki? Miért is ne építhetnénk Magyarországot?

1 komment

Címkék: törvény kétharmad


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr45731286

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.11.09. 19:41:03

Érdekes, miért nem az Orbán-kormány idején jött rád ez a nagy építhetnék. Azért facies magna kell ahhoz, hogy kétharmados külső engedélyt-támogatást kívánj egy olyan kormánynak, amelynek már feles igazi ereje sincsen, és napról napra kell link képviselőket vennie a túléléshez. Továbbá akkora gazemberekből áll (Gyurcsány, Veres, Draskovics etc.) mint ide Lacháza.

Nem igazán értem, miért van az, hogy minden, elvileg mérsékelt jobboldalinak vagy legalábbis középutasnak indult közösségi blogot meghódít - szinte ellenállás nélkül - az efféle baller szöveg?! A Törzskocsma ugyanoda jutott, ahová a Konzervatórium... Kár érte.
süti beállítások módosítása