HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.01.10. 08:30 Pascal

A kormány stratégiája

Hagyjuk most egy percre a favorit témákat. Felejtsük el egy percre Gyurcsány hitelének méricskélését, a dübörgő kormánypropaganda - "benned van", "határok nélkül", fair play, Modern Képmesék - méltatását, sőt a koalíciós taktikázás értékelését is. Van olyan pillanat, amikor elsősorban azt érdemes figyelni, milyen minőségű munka folyik, mik voltak a célok és azok hogyan teljesültek. Félidőben, évnyitóként érdemes megvizsgálni. Függetlenítsük az ember megítélését az eredmények értékelésétől.

Tegyük fel, hogy nem Ferenc volt kormányon saját maga előtt, és egy kiváló államférfi elismertségével és hitelével rendelkezik. Nem volt öszödi beszéd sem tehát, hiszen nem volt miért elmondani. Fletó új seprűként, tiszta szívvel és elhivatottsággal lépett porondra 2006 közepén, mint a baloldal új reménysége, hogy mindezeket megjobbítsa. Nem így volt, de tegyük fel egy percre.

Tervezzünk a 2006os miniszterelnök fejével. 2008, 2009 viszonylag bőségesen el lesz látva EU kerettel. Pályázni kell és megvalósítani, az eredmények jönnek és látszanak. Ugyanezekre az évekre elindul majd a metró és felépül a kormánynegyed. Kitaláljuk és átalakítjuk az egészségügy, a nyugdíj, és az oktatás új struktúráját. 2007 kemény lesz egy kicsit, megszorításokat kell beveztetni, de a csatlakozás miatt tovább dübörög a pannon puma - másfél-két év, kibírjuk. Mindezek miatt átmeneti csökkenéssel és népszerűségvesztéssel számolhatunk, de a ciklus végére a szűk cipő eltűnik, az eredmények beérnek.

Ismerjük el, nem rossz terv. Ha te vagy én lettünk volna ott, elő tudtunk volna állni jobbal? De 2008 van, félúton tartunk, azt is meg tudjuk nézni már, a fentiekből mi hogyan teljesül majd várhatóan.

Hiánycélok: a 2006 végi 10%os értékkel szemben egy évre 6% körül van a hiány. Ütemesen csökken, és nincs semmi a láthatáron ami megfordíthatná. Kiváló eredmény. Jobbat nem is várhattunk, Ferenc, írj be magadnak egy csillagos ötöst.

Növekedési célok: tragikus 1-2%. Másképp nem lehet kifejezni: a pannon puma beszart. Az oka egyrészt az állami kiadások megfaragása, másrészt olyan adóváltoztatásokkal szedték be a pénzt ami a növekedést fékezte. Rendben van, hogy az állami megrendelések csökkentek. De nem ennyivel! Az EU csatlakozás pozitív hatásait teljesen elfedte a rossz korrekciós módszerből adódó fék. Mert hiúsági kérdést csináltál abból, Gyugyó, hogy az áfát nem szabad visszakorrigálni, közbéreket befagyasztani, sem a 13. havi nyugdíjat elvenni. Vegyük ki ehelyett a naftát a motorból: fékezzük a vállalkozási lendületet szolidaritási adóval, a befektetési kedvet kamatadóval.

Oktatás: hallagtói létszámok korlátozása, kis iskolák bezárása itt-ott, rugózás a felsőoktatási tandíjon.
Egészségügy: vehetünk benzinkútnál aszpirint, megfogták a gyógyszertámogatásokat, van vizitdíj, pár kórházat bezártak, néhányat felkentek "súlypontinak", és van egy elfogadás előtt álló multibiztosítós törvény.
Nyugdíj: korhatárok kitolása, egyéb változtatások amelyek a későbbiekben munkába menőket érintik. De a mostani nyugdíjasok.. semmihez ne nyúljunk lehetőleg. A 13. haviról esett már szó, és amit a szakma leginkább szorgalmaz - a nyugdíjak "bruttósítása", járulékkötelessé tétele - nehogy már megtörténjen.

Talán nem előre tervezve de léptél a kis költségű de hivatkozható területen mint az együttélés elismerése - melegeké is - vagy az autós bírságok szigorítása. Dübörög a reformkommunikáció. Legalább tettél valamit igaz, de a fogadtatást látva nem kellett volna hagyni a francba, nem jártál volna jobban egy "tornából felmentve" bejegyzéssel?

Az EU támogatások, a kormánynegyed, a metró. Ne is beszéljünk róla. A nagyberuházások csúsznak, amire számítani lehetett, de a tervedben nem volt erre forgatókönyv. Az EU támogatásokról egyelőre annyi jutott el a köztudatba, hogy ellopják. Még van két év, nagyon rá kellene verni, hogy eredmény is jöjjön. Hajrá hajrá, valami biztatót is mondjak, második félidőben itt még fordíthatsz.

A hiánycéloknál ötös, a növekedési céloknál egyes (nem lehet évet ismételni), és habozok a kettes vagy a hármas között a strukturális átalakítások esetében. Voltak pozitív eredmények elvétve - hallgatói létszámok, és a gyógyszerártámogatások például. Ellentétben ott a sok-sok kérdőjel a nyugdíj- és eü törvény körül, és a szarnak pofont sem érő kínos apróságok mint a benzinkútaszpirin. Kihagytam volna valami lényegeset? Ugyan mit? Tessék engem kiegészíteni.

Politológusi értékelést, népszerűségi indexet, koalíciós vitát félretéve is látható, hogy a kormány terve megbukott, befulladt. Nem buták az emberek, látják és értik az eredményeket. Hiány nem lesz az igaz, de növekedés és metró sem. Ha nem KISZ vezető hanem Batthyányi lettél volna, Ferenc, ha nem kellett vona az öszödi beszédet elmondanod, ha nem lennél ilyen-olyan milliárdos, ma akkor sem állnál fényesen. A teher, amit hoztál magaddal, mostanra csak sportszerű súlyosbítás.

Ez itt nem "reform vagy bukás" esetleg "reform és bukás", csak bukás egyszerűen. A kín, a szükséges megszorítások megvoltak. Adót, járulékot fizettünk, nem is keveset. Hiány nem is volt, úgy tudtuk a választáskor - lecsökkentettük, ez lenne az eredmény? És hol az erős egészségügy? Igazságos és méltányos nyugdíj? Egészséges gazdasági növekedés? Hol a metró, P+R parkoló, és a többi fejlesztés?

Ironikus, hogy az egyetlen sikered, a kassza állapotának kijavítása annak a pozícióit javítja aki utánad következik. Szakértők persze elmondják majd: a Gyurcsány-korrigálás nélkül nem jöhetett volna létre. Erre majd ki figyel oda, eltekintve attól, hogy a Gyurcsány-korrigálás meg a Gyurcsány-elkúrás nélkül nem jött volna létre. Lehet függetlenítani az ember megítélését az eredmények értékelésétől, csakhogy Fletó, te egyik esetben sem állsz jól. Megítélésedet igazságtalannak gondolhatod, de kizárólag ebben a ciklusban végzett munkád tekintve sem lesz az, sőt a megelőzőeket hozzáadva - cégeid, áfa, öszöd - még jól is jársz ennyivel.

9 komment

Címkék: politika mszp reform


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr10291742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2008.01.10. 10:48:14

Annyit még akkor hozzáfűznék, hogy a konvergencia-kritériumokkal sem állunk valami jól. Az eurobevezetés ideje semmivel sem tűnik közelebbinek, mint két éve. A maastrichti kritériumok közül a hiány mozdult el valóban jó irányba, de még így is duplája az elvártnak. Az adósság ellenben nőtt, az inflációval sem állunk túl jól.
Szóval, eurobevezetésből is csak erős jóindulattal felelhetne a kettesért.

Corry 2008.01.13. 13:12:36

Azt kéne megértenie a Fletónak, hogy ebben a milliőben ő nem lehet sikeres.

Ennek több oka van, de ha csak egy mondatot szabadna írni akkor azt írnám: mert az emberek nem ezt akarják.
Az persze teljesen más lapra tartozik, hogy miért is akarnak mást az emberek és legfőképpen jó e az hogy ezt akarják. Ennek a másakarásnak a miértje ott van, hogy egy széles néptömeg anno uralkodó osztály volt, most meg nem az és van egy tömörülés (párt), amely többek között ezt akarja visszállítani, a teljes foglalkoztatottsággal egyetemben.
Ez az egész a program szempontjából indifferens, viszont az hogy az emberek mást akarnak, meg fogja gátolni a program megvalósítását.

Sajnos emiatt van az a diagnózis, amit Pascal adott és sajnos, hogy így van. Az egyetlen reményünk az, hogy a szikár gazdasági tényeket nem lehet népszavazásra bocsájtani, ámbár van erre is kísérlet...

Corry 2008.01.13. 13:15:21

Mindemellett az elébb elvonatkoztattam attól az apró ténytől, hogy a Fletó hazudott nekünk és ez a tény akármi is van, igen zavaró tényező, mert most bármit mond, azért arra kevesen vennének be arzént ebben az országban, és hiába jelöl ki esetleg jó irányt, sokat azt fogják hinni, hogy most sem mond igazat.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.01.13. 22:00:55

Az euro már nem volt reális cél 2006 elején sem erre a ciklusra. Ezért nem vette be a kitűzések közé és nem is értékeltem. Igaz nem áll fényesen, de ezt máson sem lenne sportszerű számonkérni. Reális kitűzés a hiány csökkentése, a gazdasági növekedés szinten tartása, mértéktartó strukturális átalakítás az eü oktatás nyugdíj területén, valamint egy-két komoly beruházás lehet (autópálya, metró, stb.); ennek megfelelően lehet értékelni.

Próbáltam elvonatkoztatni Feri korábbi tetteitől és megítéléséről, és úgy megmutatni mire jutott: nem nagy szám az sem.

Corry 2008.01.14. 10:40:54

Igen, de most bárki bármi csinál az országban hasonlitani fog arra a viccre, amiben két a politikaikorrektségokánidenemleírtetnikumú ember tandem biceklin megy a hegynek fel. Mondja az egyik há Gazsi nagyon nehéz felfele tekerni, mire a másik, persze mert én fékezek, hogy le ne csússzunk... :-)

Ennek ellenére én azt hiányolom a stratégiá(k)ból, hogy ma nálunk a tudásintenzív iparágak mellett a hülye emberből azért kínálati piac van és a helyzet egyre romlik és ez ellen nem látok semmit amit tennének.
Lásd oktatás stratégiai fontossága, jövőkép satöbbi.
Inkább a kormányok a taktika magasságában maradnak meg...

bugris 2008.01.15. 17:58:47

A hiánycsökkentés szépséghibája ugyanakkor, hogy az alapja, az adóterhek és az eladósodás növekedése, vagyis az azonnali probléma szélesebb időtávra tolása. Az előbbi ráadásul a gazdaságot is visszafogja, hogy még lassabb legyen a talpraállás. Mondhatni, ez az elvárható alap, amit szinte bárki képes lenne megcsinálni. (Az osztályzat erre így éppen a klasszikus elégséges.)
Aztán meg el lehet még vitatkozni azon, hogy vajon minden társadalmi réteg hasonló mértékű terheket visel-e a reformokból/megszorításokból.

Corry 2008.01.18. 14:28:29

Az adóterheknél nem tudom jól láttam -e de az eddig kevésbé adóztatott réteget is befogták, máskérdés, hogy az igazi a nagyhalak lennének, de a fene tudja, hogy a multiknál ezt meg tudnák -e tenni a nemzetközi verseny miatt. Végülis egy dolgot tehetnének, hogy a multikat ugyanúgy megvizsgálnák valami költség haszon elemzés szerűséggel, mint ahogy a projekteket szokták. Csak nem előre, hanem utána.

Azért van némi elmozdulás is sok területen, az össznépi mutyi egyes területeken javulni látszik, gondolok itt arra, amikor nem tudnak traffipaxot "elintézni" meg amikor a lejárt élelmiszereket bezúzzák. Ilyenek azért régebben nem voltak, csak az a kérdés, hgy miért kell ahhoz majdnem tönkremenni, hogy ezeket a dolgokat elkezdjék rendbetenni.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.01.22. 10:21:40

"nem tudom jól láttam -e de az eddig kevésbé adóztatott réteget is befogták" - a szándék megvolt, de az eredmény kevésbé, a kamatadó stb. ugyanis minimális, a hiány csökkenése inkább a szolidaritási adónak és bizonyos költségek (gázár, autópálya, gyógyszer) visszafogásának köszönhető. Az pedig épp az eddig is sokat adózókat érinti. ELmaradt a szakértők által leginkább szorgalmazott nyugdíjak járulékosítása, adóztatása (és bruttósítása) - ez jelentené az adózás valódi kiterjesztését.

Bugris: ne légy igazságtalan. A hiány csökkentése volt a legfontosabb, a szakértők ebben teljesen egyetértenek. 2006 vége 10% fölött, 2007 végére 6%. Nem rossz ez, cseppet sem. Az egyéb dolgokért (növekedés leállása, strukturális reformokkal való tökölődés) már külön kiosztottuk az egyeskét-kettestkét.

Kiváncsi vagyok Feri majd Viktor évértékelésére, hogy is látják ők ezeket.

vattafák 2008.01.22. 10:46:07

nem tudom figyelmen kívül hagyni, hogy ki volt az előző kormány feje, és még kevésbé tudok attól eltekinteni, hogy kinek a felelősége a kormányfő-állítás 2002 óta. (mert rémlik, mennyire hálás voltam OVnek, hogy kitette a mezőgazdasági (stb.) miniszterének a szűrét - de hát ki tette azzá?)
a szavazólapon meg végképp nem volt Gy.F. rublika.
jó lenne ezt mindenkinek az emlékezetébe vésni, mert jöhet még a felejtésre építő forgatókönyv.
süti beállítások módosítása