HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.01.19. 18:07 bugris

Fair Play

Kevés olyan terület van még ebben az országban, ahol olyan szépen virágozna a késő Kádár-kor szelleme, mint a magyar foci. A régi futball-nómenklatúra olyan idilli módon él tovább, hogy talán megannyi Szili Katalin sem kell hozzá, hogy felnyissa még mindig egy új aranycsapatról álmodó szemeinket.
A helyzet a cucializmus hanyatló napjaiban volt hasonló. Kezdett beszivárogni valamiféle üzleti szellem, meg a nyugat üdítően modern hangulata. Nem dőlt el már minden pártbizottsági üléseken, nem úgy történtek a dolgok mint régen, de még nem is úgy, ahogyan a példának tekintett Lajtán-túli vidékeken.
A tervgazdasági alkukon edződött vezetőket nem tette menedzserré a nyugati autó és a drágább öltöny, és nem csak a fehér zokni meg a makkoscipő miatt. (De a megfelelő kapcsolatrendszer azért éppen elég lehetett.)

Ha valaki szeretné megismerni, milyen volt a levegő a 80-as évek végének magyar gazdaságában, szippantson csak bele egy jó mélyet a mai magyar foci légkörébe.
Az irányítás és a tulajdonosi szerkezet teljes átláthatatlansága, leosztásra váró értékes állami tulajdonrészek, tisztázatlan pénzmozgások, a háttérben mozgó ismeretlen kezek, és gyors pályát befutó kóklerek.

Hogy mi zajlik ma a labdarúgó szövetség vezetésében, vagy az FTC körül? Csak tippelgethetünk. Az igazság valószínűleg akkor fog majd kiderülni, amikor a szocialista vállalatok vagy egykor jó kis állami ingatlanok magánkézbe kerülésének körülményei. (Szóval, ne várjunk nagyon reménykedve arra a pillanatra.)
A nyilvánosság ennél kisebb kaliberű dolgok esetében is ritka. A napokban elkelt a legdrágább magyar védő. És hogy mennyi is az a rekordösszeg? Hát az bizony titok, legyen elég annyi az akadékoskodó futballszurkolóknak, hogy elég sok.
De azt azért ne tételezzük már fel, hogy az angolok titkolóznának, abban az országban, ahol kitalálták a nyilvános részvénytársaságként működő klubokat. Mert úgy működik ám ez abban a nyugati világban, hogy még a fizetések is nyilvánosak.
És nálunk? Jegyet vásárló, vagy az adójából klubokat támogató szurkolónak fityisz az orrára.

Természetesen nincs bennem semmi rosszindulat, hogy a Fair-play és a kifehéredő gazdaság honában valamiféle trükközést sejtsek a háttérben.
Bizonyára csak úgy vagyunk még, mint 20 éve a nyakkendővel és a fehér zoknival. Nem mehet minden elsőre. Egyelőre odáig jutottunk el, hogy játékost és (állami ingatlannal kapcsolt) klubot már adunk-veszünk.

8 komment

Címkék: biznisz gazdaság foci kádár nyilvánosság


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr82303513

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.19. 21:19:05

A helyzet az, hogy bár a párhuzam adja magát, a mai magyar fociban én több gazemberséget látok. Nevezetesen: rejtelmes, hogy nézők, komolyabb TV-bevételek és nemzetközi források híján (mert a selejtezős kupakiesés szart se fizet) voltaképpen hogyan létezhet még ma is ez az egész? A focisták és a környező slepp igencsak európai fizetését se lehet kitermelni a kimutatható, legális bevételből, és mégis, csőd csőd hátán, de a foci még él.

Mindebből én arra következtetek, hogy a foci nem más, mint egy szép nagy pénzmosoda. Nem okvetlenül csak maffiózók részvételével: a szürke gazdaság (legális nagytőkések adócsalt és más hasonló miatt nem teljesen tiszta pénzei) is itt mosódnak át. Így, és csak így lehet a bevételi hiány ellenére fennmaradni...

Francois Pignon 2008.01.19. 21:44:48

A játékosok többsége hivatalosan minimálbérért focizik. És miért is olyan fontos nálunk, hogy titkosak maradjanak az átigazolási díjak? Gyakorlatilag senki sem adózik a magyar fociban semmiért.
Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy jócskán tolják be az állami (mára elsősorban önkormányzati) pénzeket. Ha nem direkt, hát utánpótlásképzés vagy létesítményfenntartás címén.

Molnárgörény · http://molnargoreny.blog.hu 2008.01.20. 02:07:59

Francois: az változó, mert legfeljebb azt adózzák le, de általában a szerződésben ott a pontpénz (amit akkor is kap, ha nincs pont). Újabban azonban a minimálbér mellé formailag reklámszerződéseket kötnek, ami nem köthető a fociteljesítményhez, így az MLSZ nem is büntet, ha nem fizetik ki. Erre csesztek most rá a Videoton (ja, bocs, FC Fehérvár) csődjénél a játékosok, ők ilyen típusú megállapodással voltak ott.

bugris 2008.01.20. 09:38:50

A magyar foci egyik jellegzetessége, hogy eleve irreális szerződéseket írnak alá, aztán meg pereskednek. Nagyjából mindkét fél tudja, hogy a klubnak nincs annyi pénze, amennyiben megállapodnak, aztán jön az eladósodás.
Ilyenkor meg aztán rohanás az államhoz vagy az önkormányzathoz. Évekkel ezelőtt többször is kaptak teljes amnesztiát a klubok, amikor milliárdos nagyságrendben töröltek el felhalmozott köztartozásokat. Sokszor azon múlik egy-egy klub megmaradása, hogy hányszor hajlandó egymás után zsebébe nyúlni az önkormányzat. Aztán amikor egyszer csak nemet mondanak, jön a csőd.

Corry 2008.01.21. 12:20:49

Bugris, jó a poszt, csak a legelső mondattal nem értek egyet. Bár igazad lenne... Van még néhány a privatizáőcijából kimaradt úgynevezett stratégiai vállalat, ahol azért még mindig K. apánk dominál.

A foci témában viszont nem vitatkozom igazad van, csak annyit nem értek, hogy erre miért kell közpénzt költeni? Annyi közpénzünk van?

Kitalátor (másként) gondolkodó · http://kitalator.blog.hu 2008.01.21. 19:43:03

Én nem értek a focihoz, és Corry második bejegyzésével tudok azonosulni.

A maradék állami vállalatokat, sőt a rendőrséget is a Centrum Parkoló Kft. fogja privatizálni....

vattafák 2008.01.22. 10:20:55

önkormányzati tulajdon, az igen, de állami szerintem aligha van érdemi (az ingatlanokon kívül) a magyar fociban. így tehát adóforintból nagyon nem támogathatjuk mások játékát. az önkormányzat pedig? hát ha úgy vélik, feltétlenül szükséges a szavazóikat cirkusszal megörvendeztetniük, hát fizessenek.
ami a többit illeti, hát egyetértek, a pénzmosoda több, mint valószínű, és arcpirító az is, hogy kollektíven nem vesznek részt a közteherviselésben.
remény persze most is van: már csak néhány ezer nézőnek kell kikopnia a lelátókról, és akkor a teljes érdektelenség miatt aligha lesz fenntartható ez az állapot...

bugris 2008.01.22. 12:37:17

Azok az állami ingatlanok elég sokat érnek és jelentenek a kluboknak. A Vasas például éppen azét menekült meg a csődtől, mert 1 Ft-ért megkapta az államtól az ingatlanok hasznosítási jogát. Az FTC esetében is az igencsak értékes állami ingatlanokért megy a móka. De kaptak más klubok is az államtól rendesen. Hogy mást ne mondjak, addig volt Fradi, amíg Torgyán ott volt.
Az önkormányzati támogatások tényleg egy fokkal jobbak ennél, mert legalább csak az ott élők pénzét költik rá.
süti beállítások módosítása