HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.02. 11:22 VIII. Nagyapó

Csak egy kérdés

Lehet vitatkozni az afganisztáni vagy az iraki háború jogosságáról, de az angoloknál természetes, hogy ha egyszer az ország hadban áll, abból a királyi családnak is ki kell vennie a részét. És nem csak 1-2 protokollfotó erejéig...


A mi elitünk vajon mikor jut el az ilyen gesztusok fontosságának felismeréséig?

10 komment

Címkék: zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr90361711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2008.03.02. 12:22:23

Ugye nem arra gondolsz, hogy a miniszterek és képviselők öltsenek egyenruhát, és irány Afganisztán? Bár bizonyára sokat örülnének ennek. ;)
(Sajna nem találtam meg a képet, amin Gyurcsány rohamsisakban pózol (azt hiszem 2004 december, Irak), az előkerítőjének ezuton ajánlok egyéves Törzskocsma előfizetést.)
A dolog persze nem csak ránk jellemző, most beugrott Michael Moore Fahrenheit 911-e is, amint kérdezgeti a kongresszus tagjait, kinek van a gyereke Irakban. (A film ettől még egy ócska pamflet, de azért ez akkor is sokatmondó volt.)

Szóval a gesztusok. Én valami olyasmire gondolok, hogy amikor áldozatot várnak valakitől, ha már jó példára nem futja, legalább nem köpik szembe látványosan az általuk hirdetett elveket.
Például amikor adózási morálról beszélnek, meg új adókat hoznak a reformokhoz a társadalom anyagi támogatást kérve, akkor a miniszterelnök nem bújik ki a frissen bevezetett luxusadó alól nagymúltú otthonának társasházzá nyilvánításával.

Corry 2008.03.02. 16:34:10

Hát igen, nem lenne egy utolsó dolog, ha szép parlamentünk tagjai és még néhányan szerencsét próbálnának Afganisztánban. Van azért köztük egy-kettő aki ha átkerülna valahogy a tálib oldalra, hamar feltalálná magát és még a végén a vezetőjük is lehetne. (Nekem is volt olyan "élelemes" ismerősöm, aki vasárnap a ministránsok között volt az első, hétközben meg örsvezető volt, és büszke volt magára, hogy ezt így kell csinálni)

De vissza a jelenbe: és gesztusként a képviselő költségelszámolással ami nem egy nagy tétel direktbe, de a pszichés kihatása miatt igenis nagy tétel, szóval, ha ezt rendbe tudták volna tenni.
Nomeg az se lett volna túl rossz, ha a Szetey HR programját nem puhítják fel a minisztérijomok.

Porcelán az elefántboltban 2008.03.04. 02:06:23

Ez azért erőteljes csúsztatás. A királyi család a feudalizmusból visszamaradt jelenség és mint ilyen természetes, hogy tagjai valamilyen módon a kötődnek a hadsereghez, ez szinte minden uralkodó családra jellemző, nemcsak a britekre. Mondhatni kötelező jellegű mintegy történelmi szerepüknél fogva létjogosultságuk egyik alaptétele. Huhhh.

A "civil" politikusokra ugyanez nem jellemző fejlett nyugati demokráciákban. Esetleg előny lehet, ha valaki volt katona, de ha nem az sem baj. (pl. Bush) Sőt tulajdonképpen a hadsereg és a háború az olyan antidemokratikus és emberijog-ellenes dolog; a pártok nem szívesen tűzik zászlajukra a háborút vagy a hadsereget, inkább csak a "demokrácia védelmében" "kényszerből" szükséges rosszként kezelik.

Porcelán az elefántboltban 2008.03.04. 02:08:07

Én egyébként nem gondolnám, hogy Orbán vagy Gyurcsány jobb vagy hitelesebb politikus lenne csak azért, mert a gyerekük Afganisztánban lövöldözi a tálibokat.

Corry 2008.03.04. 06:59:06

Buborek,


nekünk van saját Afganisztánunk, csak itt költségvetésnek vagy gazdasági helyzetnek hívják.
Nekünk nem a tálibok ellen, hanem a gazdaság rendbetételéért kell dolgoznunk. Harcolnunk szerencsére nem kell, de ha így húzol párhuzamot, akkor már igenis hitelesebb lesz nemcsak a két főnök, hanem a többiek is (gondolok itt a fő párt muftikra, ogy képviselőkre és minisztérijomi főistentudjakicsodákra) ha ők is kiveszik részüket a nadrágszíj meghúzásából, illetve abból, hogy nem svarc pénzen élünk.
A képviselő urak nem sok hajlandóságot mutattak erre, lásd költségtérítés.

Porcelán az elefántboltban 2008.03.04. 12:39:23

Én az eredeti postra reagáltam és nem átvitt értelemben. De azzal egyetértek, hogy a vezetőknek példát illene mutatniuk vagy legalább nem a pofánkba tolni a féktelen dorbézolásukat, nagyúri allűrjeiket. Ez már tényleg durva.

IS 2008.03.06. 11:51:09

azért hozzá kell tenni, hogy se a királyi család, se a hadsereg ezt nem akarta, csak a Harry gyerek erősködött, hogy nem azért járt kadétiskolába, ogy aztán ne lehessen katona.

mondjuk az USA-ban keményen megy, hogy ki volt Vietnami veterán, és ki kért/bulizott ki felmentést. de szegény Kerryt még ezzel is sikerült megfingatni...

IS 2008.03.06. 11:55:08

a gesztusokról: Orbán elment a tiszai árvízhez, gesztust tenni. eredmény: milyen autóval ment, csak kampányból ment oda stb. itt is, ha Gyurcsány húz rohamsisakot, azt is negatívnak említjük.

ha van rajta sapka az a baj, ha nincs, az a baj...

bugris 2008.03.06. 12:14:02

Mint az első kommentben említettem, a jelen állapotokat tekintve én már azzal is megelégednék, ha legalább rossz példát nem mutatnának.
süti beállítások módosítása