HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.21. 09:30 Pascal

"Elkúrtam. Nem nagyon, csak egy kicsit."

Történt egy és más az elmúlt hetekben. Lehet úgy tenni mintha semmi sem, sőt mindent a demagóg ellenzékre fogni, kedves Ferenc. Horn Gábor szavai mellett mégsem érdemes csak úgy elmenni. Érdemes megfontolnod a lemondást, bár nem úgy ismerünk téged. De megbuktál volna? Szó nincs róla. Ha akarsz, ha van elég bőr a képeden, maradhatsz. Az Alkotmány egyértelműen rögzíti,  milyen körülmények között lehet valakit meneszteni. Hiányzik egy feltétel: az Országgyűlés képviselői többségének meg kell egyeznie az új miniszterelnök személyében. Akik a népszavazás alkotmányosságát vagy ezt nem értik, hőbörögnek, megvan a helyük: irány a Kossuth tér, alkotmányozó nemzetgyűlés. De mi maradjuk józanok.

Ha lemondasz vagy ha elküldenek egy konstruktív bizalmatlansági indítvánnyal, akkor itt a vége. Ha nem, kell neked egy terv. Ha egy kosárcsapat szégyenleteset bukik, akkor, ha az edző maradni akar, fel kell hagynia a körülmények, a bíró igazságtalansága miatti siránkozással, gondolkoznia és változtatnia kell. Ha neked nem megy egyedül, találjuk ki együtt.

A legnagyobb hiba, amit elkövethettél, a sértődött visszavágási kísérlet volt: a díjak eltörlését előrehoztad árpilis elsejére, de az idei tervhez képesti kiesést nem pótoltad. Számon kérted az ellenzéken, meg a kamarán, hogy oldják meg ők. Mindenkinek nyilvánvaló: ha előrehozod, az idei tervhez képest kiesett bevétel is a te felelősséged. A jövő évi büdzséről meg majd döntünk az ősszel, azt kár vitatni most, megállapodni nem lehet mert még nincs miről.

Az oktatási és az egészségügyi minisztereknek menniük kell. Érezniük kellett volna, hogy ebben a helyzetben engedni kell. Te is hibáztál, de ez nem menti az ő hibáikat, a konzekvenciákat le kell vonni.

Az egészségügy finanszírozásának átalakításáról szóló törvényt fel kell függszteni. Nem azért, mert Viktor népszavazást kezdeményezett. Hanem azért, mert egyetlen komoly piaci biztosító sem érdeklődik: a profitkivétel lehetősége korlátozott, hosszú távú befektetést kívánna, a szabályozás kétséges, sőt az ellenzék előre szólt, hogy úgyis visszacsinálja. És ha nincs komoly érdeklődő, mire jutsz majd. Ilyen-olyan magyar üzletemberek, politkusok érdekeltségébe tartozó, frissen alakult "magánpénztárak" kezébe akarod adni a finanszírozást? Centrum Parkolási és Egészségpénztár? Nagyot buktál az elmúlt napokban, de ezzel aztán olyan orbitálisat lehet zakózni, ami mellett a múltheti eltörpül.

Meg kell értened a képviseleti kormányzás lényegét is. Akit képviselőnek választ, attól azt várja el a választója, hogy azt képviselje amit ő gondol. A képviselő, a kormány nem arra kapott felhatalmazást, hogy négy évig azt csináljon amit akar. Folyamatosan kell figyelnie, és meg kell értenie a választói akaratát. Ha ezt nem teszed meg, a rendszer büntet. Nem a Fidesz demagógiája, nem az Alkotmánybíróság hibája, hanem főképp a te ignoranciád hozta a csapatodra ezt a szégyenletes buktát. Akik rád szavaztak, gondoskodó államot szeretnének. Hát ezen keretek között érdemes gondolkoznod innentől fogva.

Nincs pénz, vagy nem hatékony a működés? A privatizáció nem jó válasz. Igazad van, a piac és a verseny általában hatékonyságot hoz. Csak a kisebb probléma, hogy nem minden körülmény között egyértelműen pozitív a hozadék. A nagyobb probléma az, hogy az alacsonyabb szolidaritás, az öngondoskodás, piaci működés kívül van azokon a kereteken, amit a választóid adtak neked. Felejtsd el. Ez az egyetlen lehetőség? Korántsem. Kezd el mantrázni: az állami működés tisztességesebb és hatékonyabb szervezése. Minek hívtad meg Tony Blair-t, ha egyszer a választóid azt várják tőled, hogy a szemeid Svédországra függesztsd.

Az állami működés hatékonyságát eddig tévesen azonosítottad a közalkalmazottak számának csökkentésével. Semmi köze az egyiknek a másikhoz. A hatékonyság amiről mi beszélünk, elsősorban pontos elszámolás, transzparencia, és egyértelmű számonkérhető döntések. Kisebb jelentőségű adminisztratív változtatások - mint a nem fizető polgárok megkeresése, vagy a gyógyszertámogatások kontrollálása - mekkora változást okoztak. Mi volt ehhez képest a vizitdíj: óriási kín, minimális bevétel, kvázi zérus egyéb hozadék; végül bukta a négyzeten.

Elvárják tőled azt is, hogy csökkentsd az állami intézményekben folyó korrupciót, és növeld a tisztességet, a szabályok követését. Mielőtt nekiesel a számla nélkül dolgozó szerelőnek, van söpörnivaló a saját ház táján. Képviselői juttatások, külsős cégek, mentelmi jog, pártfinanszírozás. A képviselők járjanak az élen. De ne akkor gyere elő valamifajta "tisztasági csomaggal" amikor Zuschlag megbukik. Ne tedd rögtön mellé, hogy "cserébe emelni kell", mindenkinek kinyílik a zsebében a bicska, hiszen senkinek sem emelnek csak azért, mert tisztességes. És ne úgy próbáld az ellenzéket szivatni, hogy beleveszed a polgármesteri és a képviselői pozíciók összeférhetetlenségét.

Az SZDSZtől - pontosabban a jelenlegi SZDSZtől - távolodj el egy kicsit. Elvoltak a soha nem teljesülő adócsökkentésükkel, hozták a szavazatokat. De a szolidaritásellenes reformdühük megérdemelten vitte őket 1-2% közé. Mindezt a szocialista koalícióban. Ha így folytatják mennek a levesbe.

Folytassam még, vagy innenől már megy magadtól? Legyen terved. Nagyra értékelem, ha a bokszoló felkel a padlóról, de kiröhögöm, ha ugyanúgy öklözget tovább. Hátra van még az EU parlamenti választás; és bizony ott jön 2010 is. Ha akarsz maradhatsz, de a saját csapatod sem fogja hagyni, hogy a Fidesznek esélye legyen a kétharmadra.  A reform kell, nem jó ötlet leállítani. Az eredményei fontosabbak, mint ahogy a bukta fényében gondolják sokan. Az államháztartás egyensúlyba kerül lassan újra. De másképp kell hozzáfogni, másképp kellett volna kezdettől fogva. El kell mondjad újra: "Megint elkúrtam. Nem nagyon, csak egy kicsit." Ezúttal a nyilvánosság előtt. Ha már van bőr a képeden maradni.

Eddig túl sokat mutogattál az ellenzékre, nyugodt lélekkel felhagyhatsz ezzel. Horn Gábornak pedig add meg a megfelelő választ: bizony Gábor igazad van, részben miattatok volt, és velem együtt téged is.

9 komment

Címkék: gyurcsány reform népszavazás elkúrta


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr45389017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2008.03.21. 10:46:45

teljesen vállalható, mindenkinek az a véleménye, amit gondol, bár szerintem pont ez a gondolkodás az országot nem viszi előre.

egy ténybeli dolgot azonban én másképp látok: ha GYF feláll, és azt mondja: "OK, gyerekek, akkor most még 9 hónapig fizessétek a díjat, mert csak akkortól töröltétek el", akkor is sértődött, csökönyös alaknak hívnád, és 9 hónapig a "vérszívó, gátlástalan, kizsigerelő" jelzőket olvasnánk. ez a tipikus "ha van sapka azért, ha nincs sapka, azért" ütlegelés.

már az április 1-et sem hajlandók egyesek megvárni, és azért is a kormány a hibás, ha ezt nem hagyja.

Corry 2008.03.21. 12:31:48

Abban ne vitázzunk Pascal, hogy GYF-nek mennie kell. Ez egy fontos lépés lenne, de utána mi jönne?

Írod, hogy azt várják a választók, hogy Svédország legyen a példa. OK, de ott a népesség negyja beszél pölö angolul nálunk meg nem. Biztos lehet még hasonló különbségeket hozni, ami azért társadalmi szinten nem mindegy.

Az állami működést tényleg lehetne tisztességesebben és hatékonyabban működtetni. Hol kéne ezt úgy elkezdeni, hogy ne legyen ebből egy zsigeri ellenállás??? Ki meri ezt meglépni??? Na erre marhára kíváncsi leszek akár GYF utódja, akár a Fideszék majdan mit fognak lépni.
Igenis csökkenteni kéne a közszolgák számát, mert ebben a felállásben fölöslegesen vannak ennyien, gondolok a szolgáltatásra, amit nyújtanak. Főleg, hogy pl. szétverték a Szetey féle értékelési rendszert is, ami pedig lehetett volna egy első lépés.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.21. 21:32:05

Corry, Ferencünk szerintem maradni fog. Nem olyan gyerek ő, hogy csak úgy... Vegyük egy percre ténynek, hogy marad. Még nem lefutott kör, de tegyük most fel. Nagyon érdekes kérdés, hogy te mihez fognál az ő helyében.. én kb. ahhoz, amit fenn leírtam.

IS: ha én lennnék Ferenc, minden további nélkül előrehoznám és kipótolom valahonnan. Lényegtelenül kis pénz. De a kérdés nem az, hogyan dönt, hanem az, hogy én semmiképp sem hárítanám a kamarára sem az ellenzékre a felelősséget.

Ha már folytatja: szűklátókörűen, kicsinyesen, sértődötten nem lehet.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.21. 21:40:59

A "reform" folyamán, szinte mellékes tevékenységként előkerült egy-két elszámolási és/vagy minőségi kontoll. Nem egyet ismételten hivatkoztam a korábbiakban. Ezek a legkevésbé vitatott elemek, és hozták a legtöbb eredményt. Ha sikerülne a közbeszerzést egyszerűsíteni és átláthatóbbá tenni, azzal is beljebb lennénk. Lehet, hogy nem is kellene más, mint egy éven keresztül kizárólag ilyesmire koncentrálni.

Lehet, hogy a közalkalmazottak számát is meg kellene nyirbálni, teljesítményüket jobban mérni. Először én mégis azokkal az információs és munkafolyamatokkal kezdeném, ami miatt alkalmazzuk őket. Ha a folyamatok tisztábbak, az is jobban látszik, hova hány fő kell.

is 2008.03.21. 22:14:37

@Pascal: akkor Te nyilván nagyon üdvözlöd, hogy megpróbálták felmérni, hogy egyáltalán milyen közfeladatokat lát el az állam, és össze is írtak jópárezret. láttad már ezt a listát? pont azért csinálták, hogy aztán lehessen rajta javítani, mert eddig, az elmúlt 16 évben ez még senkinek nem jutott eszébe.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.03.21. 22:39:15

mondjuk én nem feltétlenül rugdosnám ki a közszolgákat. inkább munkát adnék nekik.

pl. milyen abszurd már, hogy alig van ügy félfogadás? (hétfő-szerda, esetleg csüt de) hogy pénteken gyakorlatilag már 10 után esélytelen állami hivatlanban embert találni?

öcsém hazajött 4 év anglia után és elképedve vette észre, hogy kies hazánkban szombaton semmit nem lehet elintézni, ami pedig ott evidencia volt?

maradjanak. dolgozzanak. sokat fizetek be, kapjak érte sokat.

arról népszavzzunk, hogy minden állami intézményben legyen legalább egy nap, amikor 8-20-ig van ügyfélfogadás, valamint legyen közelezően szombaton is. nehogymár szabit kelljen kivenni egy ügyintézés miatt.

ilyeneket kell bevezetni, ez ellen nem ágálna a nép.

is 2008.03.22. 07:01:55

@mcs: annyi beteg köztisztviselőt te még nem láttál szombaton .-). csak simán berezisztálnak. meg sztrájkolnak. meg munkalassítanak. az ötlet jó, a vicc érvényes.

Corry 2008.03.23. 16:04:11

@Pascal, @is:
Az a bizonyos állami közfeladati lista egy jó ötlet lehet, nagy kár, hogy amióta elkészült nem sokat foglalkozik vele senki.
Pascal, ha én lennék GYF nem is tudom, mit tennék, mert kelepcében lennék: tőlem már senki semmit nem fogad el, ha most felállok, akkor én lennék az egyik legnegatívabb szaldójú kormányfő. Ha nem állnék fel, sok szavazót hajthatnék a FIDESZmalmára. Talán a lejgobb az lenne, ha kibújnék a bőrömből és nyugodtan folytatnék pár egyensúly javító lépést, a reform szó emlegtése és nagy átszervezések nélkül. Koalícióra lépnék az MDF-el, de ez nem biztos, hogy sikerülne. Hangsúlyozom, ezt csak arra írom ha én lennék GYF.
IS-nek abban igaza van, hogy a köztisztviselőknél nehéz lenne a rendes munkára való szoktatás, erre is a lassú megoldás lenne a jó, mert a megoldás felé konvergál és jobb lenne egy lassú haladás e téren, mint ami most van.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.03.23. 22:02:43

ha az ekormányzat és az emagyarország nem egyszerű pénzpumpa lenne némi ügyintézés-könnyítő mellékhatással, akkor keményen oda lehetne verni a hatékonyságnak. illetőleg a hatékonyság majd teljes hiányának.

képzeljetek el egy olyan igazolványt, ami mint chipkártya azonosít, és teljesen elektronikus ügyintézést is lehetővé tesz, okmányirodai zarándokúttól mentesítve. a durvább gyes/gyed/nyugdíj-ügyintézésről nem is beszélve.
és adott esetben e-népszavazó eszköz is lenne. az állampolgár otthonából. úgy tippelem, a költségvetés töredéke elegendő lenne a szükséges IT háttér megteremtéséhez.

ezek után a tisztelt közszolgák valóban minőségi munkák kellene hogy végezzenek, mivel mindenki más saját hatáskörben intézkedhet, tetszőleges időintervallumban. a minimum az lenne, hogy ne az állampolgár szívjon a szükséges - egyéb hatóságoktól frissen beszerzendő - okmányok előteremtésével, hanem az operátor kattintana magának egy hiteles, elektronikusan aláírt példányt.
de ez utópia.
süti beállítások módosítása