HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.04.08. 06:00 Tory

Nekünk válság kell?

Duronelly Péter kiváló Index-en megjelent írását ajánlom elolvasni – még ha fő következtetésével nem is értek egyet. A cikk fő mondanivalója szerint a magyaroknak (Ady után szabadon) válságra van szükségük. Nagyméretű válság nélkül nem alakulhat ki erős közmegegyezés a szükséges változás (értsd valódi és nem PR reformok) ügyében.

Nos ennél a helyzet rosszabb – és jobb is.

Rosszabb, mert a válság után nem feltétlenül következik be pozitív változás. Az eredeti cikk utal Oroszországra, ahol a válság után nem a legpozitívabb változások zajlottak le. Nos, a rossz hír az, hogy nem az orosz példa, és Vlagyimir Putyin elnöksége lehetőségeink alsó határa. Argentína mondjuk szisztematikusan válságról-válságra jutott – és nagyon úgy tűnik, hogy száz év alatt sem sikerült semmilyen pozitív tanulságot levonni. Semmi az égegyadta világon nem garantálja, hogy a nagybetűs nép a homlokára csap és korrigálja a közpolitika hibáit. (És most ne is menjünk bele a tényleg apokaliptikus gazdasági világválságos történetekbe…)

Ugyanakkor jobb is a helyzet. Nem kell feltétlenül válság ahhoz, hogy a közpolitika az országot egy fenntartható és gyors fejlődés irányába vigye el. Megvan az ehhez szükséges tudás, az alapok világosak – elhatározás nincs, vagy legalábbis a közpolitikai elitben nincs. Ennek a létrehozásához nem kell 470 forintos svájci frank árfolyam. Mint ahogy nem kellett a cseheknek, a szlovákoknak – és ahogy nem kellett a dél-kelet ázsiai kistigriseknek sem. (És most, a politikai elit tiszteletének jegyében, minden pannon pumás célzást kihagyok!)

Az írás ugyanakkor nagyon hasznos. Rávilágít arra, hogy a dolgok jelen menete szerint egy nagyszabású válság sem elképzelhetetlen. A tényleges reformok hiánya, a költségvetési újraelosztás növekedése, a politikai szekértáborok kialakulása mind közérthetően mutatja be az ország helyzetét. Plasztikusan érzékelteti a válság lehetséges hatásait köznapi árfolyamadatokkal. Nagyon hasznos ez így, ilyen jól összeszedetten.

De még egyszer, a fő következetés nem helytálló. Nem kell nekünk se válság, se Mohács. Van lehetőség előtte is változtatni. A kérdés csak az, akarunk-e vele élni?

1 komment

Címkék: gazdaság társadalom


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr38416084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2008.04.08. 07:42:28

Először is nagyon örülök, hogy a Duronelly cikken fogunk vitatkozni.
De kezdjük a saját házunk táján: ha szabad, kérném a két szerzőt és a Törzskocsma szerkesztőit, hogy olvassza ezt a két reakciót egybe, mert így a reagálásokat két helyen kell megtenni és a politikábó jól ismert módon el fogunk beszélni egymás mellett :-)
süti beállítások módosítása