HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.04.08. 06:01 IS

Nekünk válság kell, bizony

Hát ez a Duronelly-cikk tényleg jó volt, nekem hosszú idő óta az egyik legjobb. Az én következtetésem azonban sarkosabb, mint Duronellyé, és pont ellentétes, mint Toryé.


Én ugye real-time, és nem gyerekként, éltem meg már Bokrost is, sőt korábbiakat is. A szabad magyar társadalom története nem 2006-ben kezdődik. Rendkívül egyszerű azt mondani, hogy ez az egész káosz azért van, mert 2006-ban az MSZP, és ezen belül kitüntetetten Gyurcsány hazudott. Ez hiába valóság, sajnos nem igazság (JA: Thomas Mann üdvözlése). Ez csak akkor lehetne igazság, ha nem küldte volna el a szabad magyar társadalom Bokrost, ha a magyar értelmiség nem arra használná a szellemi kapacitásait, hogy az egyik fele betartson a másiknak, és viszont, ha a politikai pártok nem bulvárbotrány politizálásból próbálnának (mert nem tudnának) népszerűségre szert tenni; ha legalább egypár pártot és választást lehetne mondani, akinek részéről és ahol nem hangzott el teljesíthetetlen ígéret.

Ennek a cikknek a legjobb része a vége. Először jól kiosztja a kormányt, aztán az ellenzéket, de a vége arról szól, hogy ezt bizony mi magunk csináljuk magunknak, az egész ország. Nincs olyan, hogy a jobboldal forintját nem döntik be, a baloldalét meg igen. Nincs olyan, hogy a jobboldalinak a gáz olcsó, a baloldalinak meg drága. Egy forint van, és egy gázár. Amíg az értelmiség nagy része azzal kezdi a gondolkodást, hogy "de a másikak, a kormány; az ellenzék", addig sehová se jutunk. És ami a szomorú, hogy legalább 13 éve (a Bokros csomag megpuccsolási kísérlete óta) csak egyre jobban tartunk ide.

Gyurcsány hazudott 2004-től 2006-ig. Ezért a pokol kénköves fenekén van a helye, és annyi tojást lehet rá dobálni, amennyit nem szégyellünk. De 2006-ban hirdetett egy programot, ami Magyarországot az akkori helyzetből előre vitte volna (hiszen lényegében közmegegyezés, hogy Orbán Viktortól azt várjuk, hogy ugyanazokat a dolgokat vezesse elő, mint Gyurcsány, nehogy mást csináljon, csak neki majd elhisszük). És két éve csak azon dolgozik a szabad magyar társadalom, mint március 9-én  kiderült, 90%-a, hogy ez ne sikerüljön. Én napestig tudnék érveket sorolni, hogy ezért miért a kormány a hibás, de a rideg tényen ez semmit nem változtat.

Még egy hosszabb posztot szánok arra, hogy szerintem miért is nem megy előre a szabad magyar társadalom, most csak annyit: az elmúlt 13 évet folyamatában látva én már nem hagyon nyitva a kérdést, hogy kell-e nekünk válság. A szabad magyar társadalom 90%-ban beleesett a botrányorientált, negatív gondolkodási spirált artikuláló véleményalkotásba, amihez a cselekvés helyett a rezisztencia, az építés helyett az akadályozás tartozik. Ez pedig csak a válságba vezethet. Amióta Zápolya nem ment Mohácsra: nekünk Mohács kell.

15 komment

Címkék: gazdaság társadalom


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr96416213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Corry 2008.04.08. 07:43:40

Először is nagyon örülök, hogy a Duronelly cikken fogunk vitatkozni.
De kezdjük a saját házunk táján: ha szabad, kérném a két szerzőt és a Törzskocsma szerkesztőit, hogy olvassza ezt a két posztot egybe, mert így a reagálásokat két helyen kell megtenni és a politikábó jól ismert módon el fogunk beszélni egymás mellett :-)

Corry 2008.04.08. 07:56:32

IS egyébként én Veled értek egyet, de ennek nem örülök, mert jobb lenne Toryval egyetérteni. Nem úgy néz ki az elmúlt időszak, hogy itt a gazdaságpolitika bárkit is érdemben érdekelt volna. A gazdaságpolitika a magyar emberek fejében a következőt teszi ki: "Majd az aaallam ad pénz rá és megoldja". Erre rezonáltak egyes politikai erők és ezt a gondolatot nem tudjuk levetkőzni, illetve talán pontosabban HELYRETENNI idestova 18 éve. Mert szerintem az állam rossz gazda féle liberális megközelítés sem tökéletes, ahogy ezt látjuk, ráadásul a magyar versenyszférának egy része szintén beállt a "Majd az aaallam megrendeli azt a szolgáltatást/terméket amit mi gyártunk"

Én is írtam már az előzőekben, hogy kanyarodik az út alattunk, most már tekerni kéne a kormányt.
Maga a válság talán arra lesz jó, hogy az eddigi reflexeinket elvárásainkat újragondoljuk.

Nekem az a véleményem, hogy a minőségi szolgáltatást nyújtó államban igen sok munkahely adódik, persze nem ott és abban a formában, ahogy az most nálunk van.

Az index folytatja a dolgot, rájöttek, hogy itt az elosztást is meg kéne reformálni, most persze az lenne a kérdésem, hogy ez miért éppen most jött elő, hiszen ezt a véleményt markánsan kellett volna szerepeltetni a médiában, kábé 2000, de inkább 1998 óta.

Az index cikk, arra az időkre, amikor már nem lesz a címlapon:
index.hu/gazdasag/magyar/kiadas080403/

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.08. 12:40:28

"A szabad magyar társadalom 90%-ban beleesett a botrányorientált, negatív gondolkodási spirált artikuláló véleményalkotásba, amihez a cselekvés helyett a rezisztencia, az építés helyett az akadályozás tartozik."

IS, ahogy már az "egy vicc" kapcsán is beírtam, nem lelhető fel a "mi csináltuk rosszul" halovány szikrája sem. Ez a gáz. IS, honnan is a nick, mit is jelent :-) ??

Magam részéről - egyetértve, hogy a politikai elitünk hiányt szenved abban, amit jobb hijján most "természetes vezetői kvalitás"-nak neveznék - ódzkodnék a "nekünk mohács meg minden fasz kell"-szerű ideológiai következtetésektől. Mit is beszéltünk meg Combino és Heathrow kapcsán? Ha probléma van, annak oka is van, keressük meg.

Nem mellesleg, a népszavazás óta élvezettel figyelem, hogy ugyanaz a liberális, baloldali értelmiség - HVG szakíróit, Worlukot beleértve - akik többé-kevésbé szakmai alapon de orbánozva és bazi magas lórol támogatták a kormány reformját, mikor fog nyíltan és őszintén, hitelesen írni.

Sértődöttség, jobboldali populizmuson lovaglás, negatív gondolkodási spirál emlegetése - ezektől az illetőktől kurva kevés.

IS 2008.04.08. 18:06:41

@Pascal: az én következtetésemben se a liberális, se a jobboldali szó nem szerepel. Te választod szét a vizet mint Mózes, hogy középen legyen ott egy árok. De miért is így választod szét? Miért nem a baloldal a populista? Miért nem ők a negatívan gondolkodók? Nem tudsz kilépni a saját elképzelt előfeltevéseidből. Senki nem támadta a jobboldalt, és rögtön elkezdted védeni. Pontosan ebből a gondolkodásból kell kilépnünk.

Én nem vagyok semmilyen oldali, és te sem. Na most akkor van olyan, hogy az emberek nem akarnak változást? Hogy nem baj, ha rossz, arról lehet jókat beszélgetni, csak holnap se legyen más, mint ma, mert a másról az az általános, elfogadott előítéletünk, hogy az biztosan csak rosszabb lehet, és izomból elkezdünk ellene kapálózni? Nem a politikai elitben, hanem csütörtök reggel az utcán, a buszon, a munkahelyen?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.08. 19:40:34

Hmm.

"Nem mellesleg" rész, ami azután következik, az főképp nem rólad szól, IS (HVGben olvasok érdekeseket, Worluknál, és kisrészt - a mohácsozásra gondolok - Duronellynél).

Ellenben a "probléma van, annak oka is van", az épp a botrányorientáltságra, a negatív gondolkozásra, a rezisztenciára vonatkozik - vagyis amit te írtál.

Corry 2008.04.08. 21:59:35

Gondolom, oda akartunk kilyukadni, hogy mi magyarok úgy együttesen egy gyenge akaratú emberre hasonlítunk, ebben a felállásban. Az ilyen embert valószínűleg valami megrázkódtatás vagy hasonló viheti rá egy másfajta életmódra.

Pascal ez a botrányorientáltság szintén a cócalizmus végétől ered: ki volt kommunista, ki nem, ki volt munkásőr ki meg nem illetve ki volt titkosügynök ki meg nem. Itt mindenki emlékezzen a Demszky-Hack féle törvényre, ami hamvába holt, de utána jó lehetett egyes politikusokat zsarolni a III/3-as megtörtént vagy meg nem történt múltjukkal (Pl. Csurka, Torgyán). Ezt is mi találtuk ki, magunknak, és ezt is a csehek jobban zárták le, de ezt a németek csinálták a legjobban (mármint a titkosügynökös dolgokat).

IS 2008.04.08. 22:25:16

@Pascal, Corry: a világon mindennek van oka (substancia causa sui), viszont hozzáállás kérdése, hogy egyáltalán megnézzük-e, hogy a magunk erejéből mit tudunk egy helyzeten változtatni, vagy rögtön azzal kezdjük, hogy a másoknak milyen teendői vannak. aztán az is kérdés, hogy a (rész)igazunk elismertetéséért küzdünk (ami tipikus kisebbendűségi érzést ellensúlyozó dolog), vagy a probléma megoldásáért küzdünk, függetlenül attól, hogy: - kinek az ötlete volt, - ki rakott bele többet, - ki válik tőle népszerűvé. Az attitűdöt, ha elég sokáig rossz irányba alakítotjuk, akkor bizony el lehet minden racionális októl hajlítani. Én azt mondom, hogy ez az elhajlítás megtörtént. Már túl vagyunk az okok láncolatán.

A nickemre megerősítem: nekem sincs (teljes) igazam, csak véleményem. És nagyon szeretem, ha a véleményemet egyeztethetem, ütköztethetem. Már itt is sok mindent megértettem, megfigyeltem, és tanultam, ez alatt a pár hét alatt.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.04.08. 22:27:53

hm.

én nem látnék bele ebbe a helyzetbe egy globális néplélek pszichoanalízis mélységet.

egyszerűen arról van szó, hogy egy megosztott társadalom belefutott egy rosszul előkészített, rosszul kivitelezett, nem elég határozott reformfolyamatba, és az ellenzék többek közt ezt is kihasználva végletekig feszítette az ellenállást, minden követ megmozgatott, hogy a kormány -egyébként béna- lépéseit meggátolja.

az ebből adódó helyzet egy szembenálló-acsarkodó, populizmustól áthatott közeg lett, ami szinte mindenre zsigeri (és betanult) válaszokat ad. vagy apatikusan messzire elfordul a politikától.

egyre inkább átértékelődik bennem népszavazás után érzett "3 millió aktív kommunista országa" íz.
attól félek a helyzet rosszabb, az emberek nem is olvasták el a kérdéseket, csak leszavaztak tábor szerint.

ami a topik szempontjából azt jelenti, hogy így nekiállni a reformoknak nem lehet (bárkinek), valamint, hogy amíg a fidesz ellenzékben van nem lehet reformokat megvalósítani.

egyébként a nép egy lehetséges válságra adott reakciója mi lehet? elzavar egy politikust és egy szakértőt ültet oda? ugyanmár. ha van ilyen hiteles személy, azt nem ismeri a "nép", akit meg ismer, azok között nincs támogatható.

amíg az mszp és a fidesz kölcsönösen legalább emberszámba nem veszi egymást, addig csak tolódik bele az ország a dágványba. ehhez kölcsönös gesztusok kellenének, melynek lehetősége mindkét oldalon elvi okból ki van zárva. a kör végetért.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.09. 08:22:24

"viszont hozzáállás kérdése, hogy egyáltalán megnézzük-e" - hát nézzük akkor már meg végre IS.

A reformról (tavalyi szöveg):

Az eladósodás úgy keletkezett, hogy 2002 óta minden évben többet költünk mint kellene. Annyit tehetünk, hogy összedobjuk a pénzt, amilyen gyorsan csak lehet.

Kamatadó szolidaritási adó ingatlanadó? Egyszerűbb az ÁFAkulcsot visszatenni. Az ÁFA adja a bevételek legnagyobb részét (utána az SZJA, utána a járulékok). Aki bajban ven minden további nélkül visszafogja a fogyasztást 5%al. Örökölt ingatlanból már nem szívesen költözik el az ingatlanadó miatt. Ez utóbbi hihetetlenül utált adófajta, mégse hozza töredékét se mint az ÁFA.

Ehhez képest Feritől itt van az ÁFA lecsökkentése egyben szolidaritási- és kamatadók bevezetésével. Az ilyenolyan kispicsa adók nehezen pótolják a masszív bevételt hozó ÁFA kiesését. A szolidaritási adónak - a nyereséget terhelő társasági adó növelésének - fojtó, az ÁFAcsökketnésnek fogyasztásélénkítő hatása van.

A csökkenő ÁFA miatt az emberek vesznek, a növekvő társaságiadó meg visszafogja a hazai termelést. Lesz ebből import. És lehet csodálkozni, ha az átlagember kiveszi a pénzét a bankból, és elkölti akciós kisáfás import-plazmatévére. A maga szempontjából logikusan jár el: rosszul tudja a bankban tartani, ahol kamatadó ugye, de jól el tudja költeni. A magas államháztartási hiány és a túlmagas import, a folyó fizetési mérleg hiánya együtt a makroközgazdászok elvont mumusa, az úgynevezett "ikerhiány".

Képzeletbeni excel-táblánkban emeljük fel az áfakulcsot, vegyük ki a kamatadót és csökkentsük le a szolidaritási társaságiadót úgy, hogy a beszedett végösszeg kábé ugyanakkora legyen. Ha még van hely - esetleg tuszkoljuk meg az áfát kicsit jobban - csökkentsük le az élőmunkát terhelő járulékot is egypicinyit. Az emberek nem vesznek annyi plazmatévét, mert magasabb áfa, benntartják a pénzt a bankban, mert jobb kamat. A cégek egyrészt jobban kapnak kölcsönt mert több a pénz a bankban másrészt a nyereségből több marad: lehet növekedni. Mivel a magasabb áfa nem vesz annyi import-plazmatévét, csökken az import, javul a folyó fizetési mérleg. És a társasági adó és járulék csökkenése miatt fehéredik a gazdaság, csalással elérhető kisebb nyereség miatt kevesebben kockáztatnak.

A kicsit élénkebb gazdaság miatt kicsit több adó folyik be, ráadásul a hiányt az éves GDP százalékában mérik, abszolút értékben ugyanakkora hiány kisebb lesz. Végül tán mégse nem is kell az áfakulcsot annyira megtaszajtani.

IS, nem emlékszel mit mondott erre Feri meg Jani? Vudu. Egy perc alatt eldöntötte bazeg. Ha már az ellenzék veszi a fáradtságot, ne tessék lesöpörni aztán folytonfolyvást a konstruktivitás hiánya miatt sivalkodni.

Érdekes, a Heathrow esetnél milyen világosan látszik utólag is: nem volt megfelelő teszt, hozzáértés - hibáztak. Nem azért volt mert állami cég, nem is a tudatlan utasok miatt. Ha oda nem kell ideológia, nekünk miért kell?

Corry 2008.04.09. 09:27:33

@Pascal:
az ellen hadd tiltakozzak, hogy a reformnak arról kell szólnia, hogy ingatlan, vagy milyen adóból szedjünk be még többet.
Az adórendszert is meg kell reformálni, de eza teljes reform egy szelete kell legyen.

Van itt azért más is:

miért mesélte mosolyogva a német főnököm, hogy a vakbélműtétje során a kórházban első világháborús körülmények uralkodtak? (Mielőtt bántani kezdenénk, az orvosokról elismerően nyilatkozott, végülis a lényeg, hogy a műtétje teljesen rendben volt)

miért zajlik úgy az állami ügyintézés, ahogy most?? Pl. engedélyek kiadása, stb, a Cégbíróság és még sorolhatnám.


Tehát itt még sok a tennivaló: az állami szféra sokba van nekünk és nem úgy működik ahogy kéne.

Mind GYF-nél mind másoknál egyvalamit hiányolok: a paradigmatikus változást. Anélkül pedig az egész nem ér semmit. Az egyetlen paradigmatikus változás az eü. biztosító lett volna, elfogadom, hogy ez most így nem kell a népnek, de akkor legyen másfajta (paradigmatikus) változás és nemcsak az egészségügyben, hanem az államigazgatásban is.

Pillanatok alatt elő lehet kapni pl. OECD tanulmányt az önkormányzatokról, amit szintén meg kéne reformálni, a minisztériumokról nem is szóltam.
Volt néhány próbálkozás, különböző területeken, Draskovics féle állami tevékenység kataszter, egyenlőre semmi nem lett beélőle, Szetey féle értékelési rendszer, ilyen meg nem kell a langyos vízben ülőknek.

mcs · http://paralelart.wordpress.com/ 2008.04.09. 10:01:47

Pascal,

az áfacsökkentésnek nem kicsi gazdaságfehérítő hatása van ám - az említett negatívumok mellett.

a társasági adónövelés és a szolidaritási adó összegszerűen kisebb, mint az 5%pontos áfából adódó megtakarítás.

a fogyasztás növekedése meg a magyar cégeket is érinti, szóval nem olyan egyszerű az a képlet.

az ingatlanadó meg valóban utált adó, viszont remekül be lehet vele fogni az szja alól kibújókat, sőt meg lehet úgy is csinálni, hogy a teljes ingatlanadó leírható legyen az szja-ból, így, aki rendesen adózik, arra nem járul többletteher.

az élőmunka járulékcsökkentés kiváló gondolat, de semmit sem ér 1-2%pont, aki feketén dolgozik nem fog fehéredni 2% csökkentés miatt. ahhoz radikális csökkentés kell, az viszont a kevés számú befizető miatt necces.

kegyetlenszemétrohadt dolog, de bokrosnak nagyon igaza van, mindenkinek kell TB-t fizetni, a gyesen lévőknek, a nyugdíjasoknak, a munkanélkülieknek is, különben nuku ellátás. csak ez terjeszti ki a járulékfizetők körét.
az összeg meg lehet tételes, kb. 10k havonta, ami a keresettel sávosan nőhetne, 20k, 30k, 40k, stb. ez még mindig kevesebb lenne - családilag összeadva is - mint a mostani 28%. csak jóval többen adnának be és megszokná a nép, hogy fizetni kell.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.09. 12:05:06

Örömmel látom leszálttunk végre Mohácsról és az emberek 90%-ról, ehelyett ugyanúgy ahogy a Combinonál, döntésekről, okokról, sőt teendőkről is szó van végre.

Corry a reform persze nem csak ennyi, a szöveg egy régebi írás- és hozzászólássorozat része volt. Ha már egészségügy, neked biztos ismerős :-).
pascal.blog.hu/2007/05/29/kedves_szoke_no

Az államháztartás egyensúlya és az adóstruktúra átalakítása is része volt Gyurcsány második felvonásának. Lehetett úgy is csinálni ahogy ti mondjátok, de ez a módszer a gazasági növekedés kárára megy, és kurva népszerűtlen. Pl. a kereslet már az ÁFAcsökkentés előtt is viszonylag magas volt. Annak idején, közvetlenül a választás után - még öszöd előtt - a szakma egyetértett, hogy visszatenni az áfát, eltörölni egy-két túl sokba kerülő kedvezményt (gázár pl.), kicsit megpörgetni az inflációt (igaz akkor még csak 6-7% körül voltak a hivatalos hiányadatok.).

Viszatérve a HVGre, Duronellyre, stb. örömmel látnék végre egy olyan írást, amelyben nem esik szó a fideszről, populizmusról, Viktorról, válságról, botrányorientáltságról, rezisztenciáról, Mohácsról.

Pantagrueltől idézve: volt valami ilyen szöveg az izmusban, hogy 'a helyzet reménytelen, de nem komoly'; most meg inkább úgy fest, hogy nem reménytelen, csak komolytalan.

Elhanyagolható esélye van annak, hogy a Fidesz kormányozni fog... Nekem úgy tűnik, mintha azért hozakodnának ilyenekkel elő, mert mentséget keresnek Ferireformnak.

is 2008.04.09. 12:26:56

@Pascal: nagyon sajnálom, nem tudok lelépni a 90%-ról. kicsit lemaradtam a válaszolással, aztán majdnem tovább ment a kerék. szóval tárjünk vissza arra a modellre, amit konstruktívan (komolyan) leírtál. ez teljesen olyan mint egy tetszőleges tudományos modell arra nézve, hogy hogyan működik a világ, tehát akkor tudományosan elemezzük is ki.

logikailag az ügy rendben van, ezzel a filozófiai igényeket ki is elégítettük, maga a modell azonban közgazdasági és szociológiai érvekkel is operál, azokat a tudományokat pedig nem elég logikailag kielégíteni. a közgazdaságtudományt számokkal, mindkettőt pedig reality-checkel kell kielégíteni

ha hajlandó vagy belemenni, akkor nyssunk erre egy külön posztot, mert ez a modell egy kulcsmozzanat sokak fejében, mint alternatíva. lássuk kiállja-e a tudományos (nemcsak filozófiai, de közgazdaságtudományi és szociológiai) elemzés módszerét?

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.04.10. 12:45:06

A modellezéhez lehet nem is tudok :-) majd hozzászólni, amiről én firkálgattam fenn, azok makrogazdaságtani és keynesi dolgok.

Értelmetlen arról beszélni, hogy a magyarok ilyenek vagy olyanok, amíg jól látható szervezési és szakmai tévedések vannak. Mintha egy orvos látná, hogy a műtét során használt műszerek nem sterilek. Vagy mintha látná Heathrow megnyitásánál, hogy tesztelni kellett volna (mint Münchenben). Vagy ha a mérnök látja, hogy az oszlop nem fogja a nagyobb terhelést bírni. Ők is csak röhögnének, ha valaki a betegek rossz hozzáállását, a cég állami mivoltát, vagy bármi egyéb ideológiát jelölne meg a bajok eredő okának.

A "Heathrow és Combino" kapcsán, akkor ezért írtam...

Corry 2008.04.11. 08:50:24

@Pascal:
--
Visszatérve a HVG-re, Duronellyre, stb. örömmel látnék végre egy olyan írást, amelyben nem esik szó a fideszről, populizmusról, Viktorról, válságról, botrányorientáltságról, rezisztenciáról, Mohácsról.
--

Az a baj ezzel, hogy nem tudod kihagyni sem a fideszt, sem a Viktort. Ez egy szimbiózis, amiben vannak, vagy ha úgy tetszik róka fogta csuka. azt elismerem, hogy ennek egy előrehozott választás véget vehetne, de teljesen meggyőződve nem vagyok arról, hogy ez nekünk jó lenne. A szokásos választói dilemma előtt állok ebben a tekintetben: mi lenne kevésbé sz@r az országnak, a mostani "Kóka János hazudott" GYF szerint, aki hát ugye nem az igazmondásáról híres, az a szerencséje, hogy a magyar nyelv a kétszeres tagadást kevésbé használja nyelvi eszközként. (Persze az se lenne jó következtetés ebből, hogy KJ igazat mondott...)
A másik lehetőség a "Fidesz alacsonyan tartja a gázárakat" khhmm.

De egy kicsit a modellről. Simor András jegybankelnök megmondta, hogy 2500 milliárdot kéne fogni a kiadási oldalon. Erre nekiugrottak mind, pedig ő most csak egy közgazdász és felfestette a gazdaságilag kívánatos állapotot. Nem foglalkozott a szociológiai kihatásaival, mert nem ez a dolga, aki az ilyen döntéseket hozza, úgyse fogja/meri ezt meglépni, de legalább van valaki, aki ezt az oldalát is elmondta a reformnak, vagyis ezen az oldalon is lépni kéne valamit.

A Mohácsot meg azért nem lehet kihagyni, mert mi mindent az utolsó pillanatban szeretünk elrendezni, addig jó a látszatreform is. Most már ez nem lesz elég, nagyon kíváncsi vagyok.

Nagyon egyszerű dolog most arra fogni mindent, hogy a sok felvett kölcsön el lett herdálva. Ami persze igaz is, mert szerintem az elherdálás egyik formája a 40 egynéhány éves kvázi egészséges ember nyugdíjazása, például. Csak ezt az előbb említett ember nem fogja fel pénzpocsékolásként, és két pofával szidja a kormányt, a felvett kölcsönök miatt, amiből egyébként többek között az ő meg nem érdemelt nyugdíja is származik.
süti beállítások módosítása