HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.04.09. 13:30 bugris

Választás 2008

Miután reális esélye merült fel (értsd: 0< ), érdemes gondolkodnunk egy előrehozott választás előnyein és hátrányain. De ne csak abból a szemszögből, hogy melyik pártnak mi lenne a jó, azt megteszik elegen a holdudvarokban.
Természetesen, akik várhatóan buknának, nem szeretik az ötletet, a választás favoritjai szerint meg ez lenne a követendő út. Kicsit próbáljunk tehát elszakadni a kormány-ellenzék relációtól, és nézzük így a dolog jó és rossz oldalait.

Az ellenzők egyik legfontosabb érve, hogy nem hiányzik most a feszült politikai helyzet tovább élezése. (Azt gondolom, ez amúgy ízlés kérdése, van aki szeret politizálni, mások meg nem.) Azonban a helyzet van már annyira feszült, amin egy új kormány megválasztása inkább már enyhíthetne. Mert sosem hátrány, ha nem térnek el drasztikusak a közvélemény óhajai a parlamenti arányoktól. Bizony, nem elhanyagolandó érv a választók akarata sem. Tudom persze, hogy a közvéleményre hivatkozni a bot rosszabbik végéről nézve ócska populizmus, de végtére is demokráciában élünk.

Hogy a jelen helyzetben mi lenne a helyes döntés, az persze azon is múlik, mit akar a kormány kezdeni a következő két évben. Nekifutnak valaminek minden-mindegy alapon, vagy a parlament most már két évig csak nemzetközi szerződéseket fog ratifikálni. Ez egyelőre talány talán számukra is.
Van ugyanakkor valami, ami egy 2008-as választást igen szimpatikussá tesz a szememben, és ez független az aktuális politikai szereplőktől. Gondoljunk egy kicsit a jövő választásaira.

Az egyik legfontosabb előnye egy idei előrehozott választásnak az lenne, hogy két évvel eltolódnának egymáshoz képest az önkormányzati és a parlamenti választások.
Hallottam már erre ellenérvként, hogy nem lenne jó ha kétévente kampány lenne, viszont én nem emlékszem arra a választásra, ami előtt a kampány elmaradt volna. Ezzel jár, akkor is, ha több van egy évben. Az osztogatásból ugyanakkor nehezen visel el a költségvetés egymás után kettőt.
Pedig demokrácia működéséhez rendszerint hozzátartozik a választások előtt a költségvetés lazítása, amit aztán utána visszafogottabb költekezés követ, hogy helyre álljon a gazdaság rendje. Lehet finnyáskodni és nem szeretni, de jobb elfogadni, hogy a dolgok általában nem mennek tökéletesen.
Félreértés ne essék, ez a húzd meg, ereszd meg üzemszerűen nagyjából annyit tesz, mint választások előtt nagyobb nyugdíj- és közalkalmazotti béremelés, utána lapítás, gázárral meg fordítva. Ötéves adócsökkentési törvényt fél év után adóemelésre váltani már túlmegy a tolerálható határon.
Nálunk azonban másként van, az osztogatást nem követi egy kis menetrendszerű költségvetési szigor, hiszen máris nyakunkon az önkormányzati választás. Így aztán a kormányalakítás után jó eséllyel hosszabb semmittevés, és később annál komolyabb megszorítás következik, rosszabb esetben száznapos osztogatás.

Szerintem egy 2008-as választással létrejövő új ciklus jobb lenne nekünk.
A dolgok persze ettől még úgyis úgy történnek majd, ahogy jobb lesz nekik.
De utolsó érvként hadd jegyezzem még meg:
Két választás focivébé évében embertelenség. Ilyen ordas rendszer nincs még egy a világon.

7 komment

Címkék: politika választás


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr71418241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.09. 14:24:14

Bugris, ha az osztogatás/fosztogatás amplitúdója csökken, az jó az országnak. ugyanis egységnyi idő alatt kevesebb dolgot tudnak tönkretenni. netán egészen elsimulna. De a végéről meg ne hagyjuk el azt se, hogy van az az EP választás is.

az elemzői politikaszeretetről csak annyit, hogy ma már mindenk politizál. én, te, ő (mi, ti, ők). viszont beszélni róla és csinálni, az két nagyon különböző dolog. Nézzen csak rá az Úr arcára, amikor mondja, hogy "Klára, nagyszerű dolog ha a monopoly tábla 93000km2-es.".

bugris 2008.04.09. 14:34:06

EP választás azért nem olyan nagy jelentőségű, és az 5 éves ciklus miatt úgyis mindig máskorra esik.

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.09. 16:43:37

a népszabó szakértői kormányról pollozik.
a választható elemek között ott figyel Megyó is.

ok, ettől a baromságtól eltekintve, mennyi realitása van ennek?
szerintem negatív. ezek nem tudnak megegyezni semmiben.
pont a szakértőkben lenne konszenzus?

mondjuk az mszp tele van jolly-joker szakertő arcokkal:
- Draskovics, Lamperth, Szekeres...

denever · http://graveyard.blog.hu/ 2008.04.09. 16:46:58

És Bokros vezet! Második Járai.
Harmadik Torgyán Dr. (legalább van aki komolyan veszi)

bugris 2008.04.09. 16:55:43

Lehet, hogy csak az volt a gond Medgyessyvel, hogy nem volt ott a kormánya előtt a szakértő jelző. :)) Úgy biztos menne.
Azért amellett se menjünk el szó nélkül, hogy ismét felvetik Németh Miklóst. Vajon előfordul még vele életében, hogy hasonló helyzetben ne kerüljön elő a neve? Én valószínűbbnek tartom, hogy még halála után is lesz majd "elemző", aki spekulálni fog vele.

is 2008.04.09. 17:58:57

@poszt: biztos bennem van a hiba, de nem jön ki nekem a logikai levezetés. miért jobb, ha kétévente vannak választások? mi csökken? és miért nem csökken a reformlépések meghozatalának az esélye, azaz a laza kockázatkerülő semmittevés, ami 2004-2006 között zajlott?

vegyük észre, hogy 1998 óta kétéves kormányok vannak:
1998-2000: Orbán-Torgyán, népszerűség: 19%
2000-2002: Orbán Torgyán nélkül, kétéves költségvetéssel, az első negatív elsődleges egyenleggel (majd kinőjük a GDP növekedéssel), azaz pénzszórással
2002-2004: Medgyessy, népszerű lépések, megszorítás fű alatti elkezdése (állítólag), belső bukás, népszerűség: 22%
2004-2006: Gyurcsány első kormánya, készülés 2006-ra, pénzszórás, emberek reálbére 6 év alatt 38%-ot nő
2006-2008: Gyurcsány második kormánya, pénzszórás vissza, emberek reálbére 2000 óta már csak 30%-ot nőtt, népszerűség: 15%

szerintem ebből egyenesen következik, hogy marad a 2000-2002 és a 2004-2006 közötti kormányzás, ha kétéves ciklusok lennének. ha valami, hát ez tökéletesen rossz lenne az országnak.

szerintem azt a példát kellene követni, hogy ugyanazon a napon legyenek a parlamenti és a helyhatósági választások, mint annyi más országban. nálunk miért nem lehet?

vattafák 2008.04.10. 09:18:28

semmi gond azzal, hogy VB évében van a választás, legalább megjegyezhető. de tény, gumicsontként korábban görcsöltek rajta, hogyan lehetne távolítani az önk. és a parl. választás időpontját (persze nem történt semmi). hát oldja meg az élet a problémád :)
süti beállítások módosítása