HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.10.17. 12:02 refuse/resist!

A világválság oka

Örkény István: Van választásunk

A légikisasszony ide-oda lapozott a légi menetrendben. A kisujjában volt az egész, csak a biztonság kedvéért nézett utána.
- Van egy szép gép, mely Bécsből indul, 16.10-kor érkezik Rómába.
- Ez fog a kifutópályán fölrobbanni?
- Hát bizony - mondta a légikisasszony.
- Más baj is van - jegyezte meg az utas. - Mire beérek a városba, zárva lesznek az összes hivatalok.
- Hát akkor ne Bécsben, hanem Prágában tessék átszállni. Ez a járat már háromnegyed egykor Rómában van.
- Ez már jobban hangzik - állapította meg az utas.
- Viszont Prágában három órát kell a csatlakozásra várni.
- Megéri - mondta az utas. - A bécsi géppel ugyanis elvesztek egy napot.
- Akkor jobb lesz a prágai géppel menni. Sajnos, ennek reggel hétkor van az indulása.
- Nem ideális - mondta az utas. - Ha tudom, hogy korán kell fölkelnem, le se hunyom éjszaka a szemem.
- Eszerint ön mindenképpen elveszít egy napot? - mosolygott rá a légikisasszony. - Akkor hát melyik géppel parancsol utazni?
- Talán mégis inkább a prágaival - mondta az utas. - Majd beveszek este egy erős altatót.
- Remélem, tudja - kérdezte a légikisasszony -, hogy ezzel a géppel is van egy bibi?
- Én csak azt hallottam, hogy az Alpesekben szétzúzódik egy sziklán. Vagy ez nem az?
- De igen. Ízzé-porrá megy széjjel - mondta a légikisasszony, s átnyújtván a jegyet, gépiesen hozzátette:
- Jó utat.

 

8 komment

Címkék: vélemény válság zsigerből


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr96718512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Francois Pignon 2008.10.17. 19:36:50

Az Alpokban szétzúzódni kétségkívül jobb mint kigyulladni a kifutópályán. ;)

Valójában persze lehetett volna más választásunk, például figyelni a költségvetésre és 2008-ra eurót bevezetni.

is 2008.10.17. 19:55:00

csatlakozom Pignonhoz: 2001-2006 sötét korszak, a három kormányával. még jó, hogy azóta kicsit összeszedtük magunkat, 2006-ban tényleg Izland lettünk volna.

is 2008.10.17. 20:13:55

nem ellentmondásnak, csak kicsit tágítva a világlátásunk: a balti államok mostanában jóval nagyobb költségvetési hiánnyal futnak, mint mi akár 2006-ban, csak az adósságuk összege kisebb (egyelőre). mindenesetre Észtország (remélem jól emlékszem) a tavalyi 10% feletti GDP növekedés idén 0(!)%. és persze Szlovákia jövő évi kilátása is 1,5% (leginkább Ficonak, vizitdíj-eltörlésnek, és hasonlóknak hála).

VIII. Nagyapó 2008.10.17. 23:59:13

is

Nem a folyó fiz. mérlegre gondolsz?

Mondjuk 2008-as adatokat nem tudom, hol látok (erről persze csak pénzforgalmi szemléletű részeredmények és előrejelzések lehetnek), de 2007-ben az észtek plusz 2,8-cal, a lettek 0-val, a litvánok -1,2-vel zártak. Ami ezekben az országokban durva volt, az - részben a kötött árfolyamoknak köszönhetően - a magánszektor és a lakosság eladósodása.

(Másrészt könnyen lehet, hogy a mi GDP-nk is csak a mezőgazdaságnak köszönhetően lesz pozitív az idén, ha így mennek tovább a dolgok... A baltiak és a szlovákok megbotlottak, mert túlpörögtek, nálunk viszont nyoma sem volt látványos túlpörgésnek.)

IS 2008.10.19. 14:49:25

VIII. nagyapó: sűrű elnézéseket kérek. az adatokat mindig megjegyzem, de irodalomjegyzéket nem vezetek. olyan portfolio környéki hírek ezek, a szlovák jövő évi GDP-t nemzetköziek jósolták, a szlovákok maguknak 5-6%-ot terveznek; már csak ez a különbség sejtet valamit; nálunk ha jól emlékszem GDP növekedésben sose volt 1-2%-nál nagyobb eltérés a kormány, meg a legeltérőbb más között az egyetlen 2007-es évet kivéve, és már az is milyen lett.

a GDP növekedésre meg van egy javaslatom: ne az abszolútot azévit nézzük, hanem egyrészt relatívet az euro zónához, mert hozzá vagyunk kereskedelmileg kötve; másrészt meg kumuláltat 1989-től, mert az, hogy melyik évben melyik országnak van hülye kormánya a felzárkózóknál, az mindig változik.

VIII. Nagyapó 2008.10.19. 16:43:47

Nem a GDP-, hanem a hiányadataidba próbáltam belekötni... A baltiak és szlovákia megállását nem vitatom, csak azt mondtam, hogy ott a korábbi túlpörgés vezetett a megálláshoz, nálunk meg nem. Vagy nem értem most pontosan a válaszod.


"nálunk ha jól emlékszem GDP növekedésben sose volt 1-2%-nál nagyobb eltérés a kormány, meg a legeltérőbb más között"


Ebben közre játszhat az is, hogy a mi GDP-idősorunk jóval simább a többi országénál. Ezt gyakran említik, akik adatokkal foglalkoznak - a pontos okát viszont vszeg csak a KSH ismeri...

VIII. Nagyapó 2008.10.19. 20:34:03

Amúgy meg nesze neked, GDP / EU átlag, vásárlóerő-paritás - igaz, nem '89-től, csak 1997-től (ami sztem amúgy valahol korrektebb is, a rendszerváltás külön sztori és nehezen összevethető...).

epp.eurostat.ec.europa.eu/portal/page?_pageid=1996,39140985&_dad=portal&_schema=PORTAL&screen=detailref&language=en&product=REF_TB_national_accounts&root=REF_TB_national_accounts/t_na/t_nama/t_nama_gdp/tsieb010


10 év alatt mi durván 12 százalékkal közeledtünk az EU-átlaghoz. Ezalatt a szlovákok 17-tel, az észtek 29-cel, a lettek és a litvánok 23-mal.

Persze mondhatnánk, hogy alacsonyabb szintről jönnek, csak az a bibi, hogy a szlovákok esetében ez az elmaradás nem is akkora, illetve hogy ők meg az észtek már megelőztek minket.

Persze kérdés az is, hány évre fognak most ők megállni, és meddig maradunk még állva mi.

VIII. Nagyapó 2008.10.19. 20:37:55

Na tessék... Én itt csinálok külön hrefet, ez meg betreszi a teljes linket. Érti ezt valaki?
süti beállítások módosítása