HTML

Törzskocsma

„Még a blogolvasással is nagyon hamar leálltam. ...Szomorú látni, hogy mi jön ki az emberekből, amikor nincs kontroll, amikor nincs rajtuk azonosító szám. Az a fajta indulat, feszültség, indulatosság, felületesség, butaság… Nem járok kocsmába tájékozódni.” (Sólyom László)

Friss topikok

2008.03.31. 14:21 Pascal

Hajrá és hajrá, Ferenc

Most először, szível és lélekkel drukkolok neked, Fletó. A koalícióban uralkodó állapotnak - miszerint a kisebb párt a farkánál fogva csóválja a nagyot - itt volt az ideje véget vetni. Az elbukott népszavazás ellenére megerősödsz a párton belül. Sőt azoknak a szavazóknak is visszatér az önbizalma, akik a szadesz által erőltetett reformlépések miatt fordítottak neked átmenetileg hátat. Hajrá és hajrá tehát, ha már eddig volt bőr a képeden maradni, most már nehogy lemondj. Ha az SZDSZ kilép a koalícióból, legyen az ő baja. És igazad van, ez nem ugyanaz a folyó: akkor egy egységes és erős párt - Kunczével - tudott dirigálni, most Kóka bukott, megosztottak, belső vitától terhesek. Ha lépni akarsz, akkor most kell, a legkisebb kockázat elve miatt. Végső soron kisebbségből is lehet kormányozni.

Csak még egyet: az ellenzéket hagyd már. A Fideszt, az 1998-2002 közötti kormányzási időszakot, személyesen Viktort bámiért felelőssé tenni kár. A hibáid, őszöd előtt és óta, mindenki előtt nyilvánvalóak.

Az ellenzék is beláthatná végre, hogy hagyni kell a dinnyét megérni. Épp most nem szabad előrehozott választásról meg ilyesmiről összevissza nagyképűsködni. A vekkeres ultimátum után ezt már megtanulhatta volna. Az Alkotmány éppúgy nem teszi lehetővé mint eddig, koalíciós vita ide vagy oda. És jó lenne nekik egy csonka és problémás kormányzati ciklus, a végén egy lehetséges elbukott választással !? Vajon hogyan reagálnának a tőzsdék? 2010 2012-ben mit tennének azok a szavazók, akik odáig láttak és megették, hogy "a Fidesz alacsonyan tartja a gáz árát", vagy "nincs szükség népnyúzó reformra" ?

15 komment

Címkék: mszp gyurcsány kóka szdsz kormányválság


A bejegyzés trackback címe:

https://torzskocsma.blog.hu/api/trackback/id/tr41404668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bugris 2008.03.31. 14:36:15

Ahogy néztem Kóka mai napirend előtti felszólalását, és ahogy Gyurcsány reakcióit, azért eszembe jutott, hogy időnként megkapja az ember azt ami jár. Az jutott eszembe, ahogy Gyurcsány megfúrta az őt a közéletbe visszahozó és magas posztba emelő Medgyessyt. És mi lehet ezek után szebb annál, mint hogy az szúrja hátba, akiből meg ő csinált politikust és pártelnököt?

What goes around, comes around.

Refuse/Resist! 2008.03.31. 14:41:44

Az az érzésem, hogy a tőzsde csak hisztizik, de valójában a legtöbb esetben felfújják a dolgokat. A tőzsde nem feltétlen jó politikai tanácsadó...

Nagyon nem kell erőltetni az előrehozott választást, de ha van lehetőség rá, szerintem érdemes élni vele.
2010-ben akkor valszeg nem lenne akkor olyan nagyarányú fidesz-győzelem, de a kármentés szempontjából jobb lenne az országnak. Gyurcsányék már semmit se tudnak felmutatni, néhány látszatreformon kívül. Kissebbségben meg még ezt az 'egyes fölé' szintű kormányzást se tudnák folytatni.
Ha most lennének választások, az egyedüli nagy veszély az lenne, ha a fidesz hitelből megpróbálná felépíteni a 2010-es választásokat. De ennyire csak nem hülyék, itt lebeg előttük a Fletó friss szorija: pont ebbe bukott bele, méghozzá orbitálisan.

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.31. 14:58:06

Horváth Ágnes nagyon-nagyon ismert és kurvára népszerűtlen. Csillag Istvánra ez nem állt. Gyurcsány mögött mindig is nagy erők sorakoztak fel párton belül. Kóka pozicója kérdéses, "ügyvezető elnöknek" kell tekinteni. Kunczéra ez sem állt. Medgyesit a saját pártja buktatta meg végső soron. Igaz a szadesz nyomására, de nem a szadesz buktatta meg. A szadesznek volt hite és ereje nyomást gyakorolni akkor. Ma ez sem biztosan áll. Fletó most a szemébe röhögött Kókának, mintegy jelezve ezt.

Ferenc Ági kirúgásával máris elhatárolódott a korábban önmaga által is támogatott reformoktól. Azoktól, amelyek a párt népszerűségvesztését okozták. Emiatt nem fogják a saját párt-tagjai kibuktatni. Lendvai vagy Szekeres kiállna Horváth Ági személye mellett? Vagy az MSZP által korábban is nagyon-nagyon nehezen elfogadott privát tőke mellett?

Ha fogadni kellene, én annak adnék több esélyt, hogy nem fog bukni most. Majd egyszer, az valószínű.

bugris 2008.03.31. 15:01:23

(Csak egy kis kiegészítés: Az Országgyűlés mindig négy éves mandátumot kap, előrehozott választásokon is.)

Refuse/Resist! 2008.03.31. 15:27:07

Bugris korrekciója az én hozzászólásom jó részét is értelmetlené teszi.
Akkor, ebben az esetben tényleg kéne egyet választani.
Korunk Legnagyobb Politikai Elemzője is megmondta :)
(index.hu/velemeny/eheti/santa080331)

Pascal · http://torzskocsma.blog.hu/ 2008.03.31. 15:29:38

Most olvasom az SZDSZ estig dönt arról, hogy visszahívja-e az összes miniszterét. Hűha, helyzet. Mi van az SZDSZ mérlegének serpenyőjében? Kilép a kormányból. 2010ig kívülről támogat egy-két kormányzati döntést. 2010ben lehet, hogy el sem éri az 5%ot. Kemény döntés, saját maguk számára is.

Sőt talán ez a döntés az SZDSZre keményebb következményeket és kockázatokat ró, mint az MSZPre. Ők mehetnek a levesbe, a MIÉP meg a kisgazdák mellé. Ha eddig esetleg lett volna ilyen, a Strabag pl. tuti nem fog annyit adni ezek után. A maszop szempontjából kisebbségből kormányozni igaz nehéz, de addig is megnyílik egy-két új miniszteri pozició, lehet a zsebet tömni. És a reformok miatti népszerűségvesztést, a balhét így kvázi elviszi a szadesz, 2010ben több esélye lesz a szocialista pártnak.

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.31. 15:34:40

Dávid Ibolya a gyökerénél ragadta meg a problémát:

"Dávid Ibolya szerint ha benyújtja a kabinet a családi adózás bevezetését célzó törvényjavaslatot, abban mindenképpen az MSZP partnere lehet a KDNP, ha az alkotmányban rögzítenék a gázárakat a Fideszre számíthatnának a szocialisták, míg az örökösödési adó eltörlése ügyében az MDF-re számíthatnának."

Értem én, hogy oda kell csapni a fidesznek a gázárral, persze, helyes.
De utána? LOL!
Eltöröljük az örökösödési adót,, s a haza fényre derül!

refuse/resist! · http://torzskocsma.blog.hu 2008.03.31. 15:38:59

Hát, Pascal, hosszú távon az szdsz is jól járhat a szakítással. Mondogathatják, hogy nem akarta a reformot Gyurcsány (mondják is: "Az SZDSZ Új Generáció elnöksége elképesztőnek tartja, hogy a miniszterelnök a saját politikai túlélése érdekében feláldozza az ország és a felnövekvő generációk szempontjából elodázhatatlan reformokat" - mondta Léderer András), és az mszp az oka minden rossznak, velük az ország már rég kikerült volna a kátyúból.
Az MSZP meg a kisebbségi kormányzásra foghat sok mindent, ha nem szavazzák meg a javaslatait (ami könnyen megeshet).
Úgyhogy a fidesznek szerintem igenis érdeke most megszerezni a hatalmat.

bugris 2008.03.31. 17:30:48

Naná, hogy jól járhatnak. Mindkét pártnak tökéletes alkalom, hogy mindent a másikra fogjon és így próbálja meg visszaszerezni a híveit.

Itt is van, miket akart az a gonosz SZDSZ a derék szoci törzsszavazókkal, de vezetőjük persze résen volt, most meg kipakol.
www.mno.hu/portal/551789

Corry 2008.03.31. 19:29:11

GYF-nek megint sikerült egy "öszödi beszéd" jellegű dolgot alkotnia. No most nem a hazugságra gondolok, hanem arra, hogy ez az ember, tömeg előtt szerepelve és a tömeg által inspiráltatva magát csinálja a hasonló lépéseket. tudom, ezt előre eltervezte, azért, hogy szombaton bejelenthesse.

Annyi mindenesetre most adódott, hogy most már nem a vizitdíj nagytöbbség a beszédtéma, hanem valami más. Most két eset lehetséges: vagy meg tudja ezt lovagolni vagy nem. Inkább az utóbbi a valószínű.
A FIDESZ most számomra meglepően okosan viselkedik, én a Navracsicsnak tudom be, hogy most nem a becsületes fejünkkel a falnak módszert választják. Persze lehet, hogy tévedek.
A Szadesznál is megoldódik a pártválság és az se lesz beszédtáma nemsokára. Azért remélem titokban hálásak GYF-nek.

Ami viszont baj, hogy most a reformok leállnak minden jel szerint. Azt már tudjuk a népszavazás óta, hogy az emberek 80%-a nem akar fizetni különféle díjakat, de arra én nagyon kíváncsi lennék, hogy hány százalék jeletkezne kemény 8 órai munkára...

is 2008.04.01. 00:28:04

"Ami viszont baj, hogy most a reformok leállnak minden jel szerint." - ez egy tál leves volt, egyben lehetett kiönteni. kiöntöttük, most már ne sírjunk bele.

Corry 2008.04.01. 09:29:32

IS: mondjuk annyi vigasztalásképp maradt, hogy népszavazás ide, Gyurcsány oda többieket már nem is melítem, de mindezek ellenére a víz lefelé fog folyni továbbra is. A gazdasági törvényszerűségek is a helyükön maradnak, és ez előbb utóbb valamifajta reformot fog generálni, nincs mese.

is 2008.04.01. 14:39:47

de miért nem előbb? miért hajtottuk el Bokrost, amikor a szlovákok még meg is választották Dzurindát még egyszer is, miután jól 0,7%-ra vitte a 2000-es szlovák növekedést?

figyelemmel arra, hogy a görögök 35 éve nem képesek sehová se jutni, én nem látok garanciát arra, hogy Mo akár még évtizedekig kikerüljön ebből az állapotból. többek között azért, mert az ellenzék ismét megerősödött vezetője még túl fiatal.

Corry 2008.04.01. 21:52:32

Azért a szlovákoknál nem szabad elfelejteni, hogy egypárszor próbálkoztak a Meciarral is, úgyhogy az ebből merített tapasztalatok azért megfontoltságra kellet intse őket a populizmussal szemben :-) Amit aztán egyszerre el is felejtettek, lásd Fico.

A görögök egy reális pálya sajnos kis haznknak, annyit hozzátéve, hogy a görögök talán még többet tudnak az idegenforgalomból kaszálni, ami őket azért húzza.
süti beállítások módosítása